GARNITURA ZA SJEDENJE: komad u koji se najviše isplati uložiti u dnevnom boravku. Evo i zašto

Bez obzira na naš ukus ili ljubav prema pojedinim elementima opreme za dom, garnitura za sjedenje je komad u koji se najviše isplati uložiti i od kojeg treba krenuti uređenje dnevnog boravka. Saznajte u nastavku i zašto!

 

 

 

Dnevni boravak je ona prostorija u domu u čije uređenje utrošimo najviše truda i vremena. To nimalo ne čudi budući da je to soba u kojoj najradije boravimo i primamo goste pa njezinu izgledu želimo posvetiti veliku pažnju. Stoga je svaki element u opremanju bitan. No, dizajneri savjetuju da ipak krenemo od osnovnih komada namještaja.

U boravku bi to prije svega bila garnitura za sjedenje, a tek onda stolić, pa tv jedinica odnosno komoda, tepih i rasvjeta. Zašto je bitno krenuti upravo od kutne garniture te zašto je to komad u koji se isplati investirati, saznajte u nastavku članka. Usput se inspirirajte sofama, kutnim garniturama i naslonjačima koje izrađuje tvrtka Modul iz Darde pored Osijeka, specijalizirana za tapecirani namještaj.

U nekoliko godina svoga postojanja Modul se svojim modelima prometnuo u proizvođača koji stvara kvalitetan namještaj atraktivnog, ali i bezvremenskog dizajna.

Foto: Modul

 

OSNOVNI NAMJEŠTAJ

Primarna namjena dnevnog boravka je odmor, opuštanje i druženje s ukućanima ili gostima. On je naša oaza u kojoj provodimo slobodno vrijeme. Sve to ne bismo mogli bez mjesta rezerviranog za sjedenje, zar ne? Navedene aktivnosti odvijaju se na sofi, kutnoj garnituri ili naslonjaču, stoga je boravak bez njih nezamisliv. Neki dizajneri znaju reći da je sjedeća garnitura duša svakog boravka i vjerujemo da biste se složili s njima. Njihovu odabiru zato posvetite naročitu pažnju, a onda krenite na sve ostalo.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

 

ČESTO KORIŠTENJE

Pored tv prijamnika, garnitura za sjedenje komad je koji se najviše koristi. Bilo da čitamo, razgovaramo, gledamo omiljeni tv sadržaj ili drijemamo, uvijek to činimo na garnituri. Zbog čestog korištenja dizajneri preporučuju da ne štedimo prilikom odabira – to je doista komad u kojem je kvaliteta bitna jer ukazuje na trajnost. Svaki boravak treba garnituru koja će trajati.

Pored odgovarajuće dimenzije, proporcionalne površini prostorije, i željene boje, kriterij za odabir svakako treba biti kvaliteta materijala i način same izrade. Bitni su i oni nevidljivi segmenti poput punjenja te same konstrukcije sofe ili naslonjača. Sigurno nećemo pogriješiti ako se prilikom odabira oslanjamo u provjerene proizvođače koji ulažu u dizajn i razvoj, poput Modula. Da je tome tako, svjedoče brojni domaći i inozemni projekti na kojima je ova tvrtka angažirana.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Sanja Jagatić

TRAŽI SE UDOBNOST

Koliko ćemo se i kako opustiti, uvelike ovisi i o udobnosti jedinice za sjedenje. Imperativ je imati tapeciranu sofu ili kutnu garnituru koja je udobna i u kojoj zaboravimo na vrijeme, obaveze i odbacimo stres. Pored dobre konstrukcije (metalne ili drvene) i odabira materijala, udobnost određuje i sam dizajn te punjenje. Kvalitetno ojastučen namještaj stvara ugodu.

Foto: Modul

KOMAD KOJEG PRVO PRIMIJETIMO

Pogled nam svima prilikom ulaska u nečiji dnevni boravak uglavnom zapne na garnituri za sjedenje. I to ne samo zato što je to u pravilu najveći komad u prostoriji, nego i zato što nas asocira na pozitivne stvari – opuštanje, odmor i druženje. Također, prvi dojam je iznimno važan i u interijeru pa kada imate dobru sofu ili kutnu garnituru svi nedostaci će manje doći do izražaja.

Kako biste pojačali ovaj dojam, garnituri obavezno pridružite udoban i elegantan naslonjač. On ne mora biti dio iste linije. Štoviše, komad koji će biti u drugoj boji ili različitog dizajna postat će jak stilski naglasak. Modul u svojoj kolekciji tapeciranog namještaja ima sjajne modele fotelja koje će zadovoljiti različite ukuse i stilska usmjerenja.

Foto: Modul

PROMO

 

 

Komentari