MALA DJEČJA SOBA: iskoristite svaki centimetar prostora i to na originalan način

Dječje sobe su po broju kvadrata na dnu ljestvice u gotovo svakom interijeru. Kako djeca rastu, mala površina postaje sve veći problem jer ona žele što više vremena provoditi u svojoj sobi. Evo kako možete maksimalno iskoristiti prostor da bude funkcionalan, ugodan i – lijep!

 

 

Svaki roditelj spreman je više truda, volje i sredstava uložiti u sobe svojih mališana nego u svoju. I to nam se čini sasvim prihvatljivo, zar ne? Želimo im djetinjstvo i odrastanje učiniti što sigurnijim, ljepšim, ugodnijim, poticajnijim i kvalitetnijim. A to se, između ostaloga, ostvaruje i uređenjem njihova prostora, koje će smatrati svojim malim sigurnim i kreativnim carstvom. Najčešći problem roditeljima prilikom uređenja roditeljima predstavlja skučena kvadratura i činjenica da djeca dijele jednu sobu. Kako je urediti da u nju stanu svi potrebni sadržaji i da se djetetu svidi?

Nudimo ideje koje će vam pokazati kako možete riješiti neke nedoumice oko planiranja prostora, kao i kreativna rješenja kojima ćete iskoristiti svaki kutak.

 

 

PODIGNUTI KREVET

Krevet odignut od zemlje sve je popularnija opcija u uređenju dječjih soba, a za to postoji puno dobrih razloga. Ovako pozicioniran ležaj štedi prostor, stvara nove mogućnosti i unošenje novih elemenata u prostor ispod njega. Pogledajte nekoliko ideja kako možete iskoristiti taj prostor.

 

Mjesto za ladice

Čak i kada je odignut 30-ak centimetara, prostor ispod kreveta je iskoristiv barem za jednu veliku ladicu. A ako ga odignete još više, stat će vam nekoliko ladica koje možete kombinirati s ormarićima i policama u kojima možete držati sve – od igračaka, pribora za hobije i sport, odjeće, knjiga…

Foto: El Mueble

 

Mjesto za igranje 

Ako krevet odignete preko metar i pol, moći ćete ispod njega osmisliti prostor za igranje a usput i odlaganje igračaka. Zidove prostora za igranje možete pobojati tamnijom perivom bojom s efektom ploče po kojoj će dijete pisati, crtati… Djeca vole imati skrovišta i rado borave u njima stvarajući svoj svijet iz mašte, pa za potpuni efekt nabavite zavjese koje ćete pričvrstiti za krevet.

Foto: Homedit

 

Mjesto za garderobni ormar 

Sve češće se prostor ispod kreveta upotrebljava za garderobni ormar. Može to biti mini walk in garderoba u kojoj će biti posložene police, kutije i vješalice, ili pak ugradbeni ormar, rađen po mjeri. Ako je prostor vrlo skučen, razmislite o kliznim vratima koja neće trebati dodatni prostor za otvaranje.

Isto tako, ovaj prostor može biti iskorišten, ako do njega dopire dovoljno dnevne svjetlosti, kao radni.

Foto: Ideal Home

 

UGRADBENE POLICE

Udubine u zidu često ostaju neiskorištene, što je prava šteta, naročito ako je prostor mali. Pa i ako nije riječ o malom prostoru, osmišljavanje takvih udubina može izgledati vrlo atraktivno. Popunite ih ormarićima ili ugradbenim policama na koje ćete saviti knjige, igračke ili kutije sa sitnicama.

Foto: Ideal Home

KREVET ISPOD NAJNIŽE KOSINE

Potkrovlja su romantična i imaju poseban šarm, no zbog kosina dosta prostora zna biti neiskorišteno. Naročito se to događa u prostorijama gdje su kosine doista velike te između krova i poda bude svega nekoliko desetina centimetara.

U takvim slučajevima najbolje je, kada je o dječjoj sobi riječ, krevet smjestiti u taj dio. Kosina neće ometati djetetov san i odmor, a dragocjeni prostor će se iskoristiti na najbolji mogući način. Druga opcija su kutije za igračke i ormarići za odlaganje odjeće i igračaka.

Foto: El Mueble

ZIDNI ORMARIĆI

Mostovi iznad ležaja u malim spavaćim sobama – kako roditeljskim tako i dječjim, često su rješenje jer se dobiva novi prostor za skladištenje, a da to ne ometa kretanje kroz sobu. Ako odaberete za fronte svijetle tonove, tada prostor neće biti zagušen. Ti mostovi mogu se nalaziti i iznad radnih stolova, što je izvrsno rješenje kod dječjih soba s krevetima na kat. Ne samo da ležajevima koji su jedan na drugome štedite prostor, nego i ormarićima iznad radnog prostora. Kako bi ovaj prostor učinili estetski zanimljivim, poigrajte se bojom ili tapetama za zidovima te policama.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

IGRA KREVETIMA

Nekada nam ideju o krevetima na kat onemogućava prozor koji ne izgleda nimalo atraktivno kada proviruje između dva kreveta a i smanjuje se k tome dotok prirodne svjetlost. Evo rješenja za ovaj problem – namještajem po mjeri kreirat ćete ormare koji u svome sklopu imaju krevete na kat. Donji ležaj će ići sve do zida ispod prozora, a gornji će biti djelomice u ormaru, tako da će biti kraći do donjeg i oslobodit će prozor i dotok prirodnog svjetla.

Foto: Homebcn

U nastavku pogledajte još nekoliko prijedloga kako možete maksimalno iskoristiti sobe svojih mališana kako bi imali sve potrebne sadržaje te uživali boraviti u njima.

 

 

 

Komentari