Pet neprijatelja malih prostora

Mali stanovi i kuće možda izgledaju šarmantno i toplo, no uređenje može biti itekako zahtjevno. U nastavku donosimo najčešće probleme pri uređenju malih interijera, ali i niz kreativnih rješenja uz koja ste korak od savršeno uređenog doma!

Foto via Houzz
Foto via Houzz

1. Manjak svjetla

Adekvatna količina svjetlosti potrebna je u baš svakom interijeru, ali nigdje manjak svjetlosti ne ostavlja takve posljedice kao što je to u slučaju malih prostora. Najbolji izbor za zidove su svjetlije nijanse koje mali prostor neće prostor dodatno zatvorati. Ipak, ako volte jarke boje, obojite samo jedan zid u željenu boju. Sve zidove obojite u jarku ili tamniju boju samo ako ste sigurni da imate dovoljno prirodne svjetlosti i rasvjetnih tijela. Zapamtite, što je prostorija svjetlija, to veće izgleda.

 

Foto via Houzz
Foto via Houzz

2. Nedovoljno prostora za skladištenje

Ako se ne možete riješiti osjećaja pretrpanosti, oslonite se na multifunkcionalni namještaj koji sadrži prostor za skladištenje, npr. klupice, taburee i slično. Ondje možete odložiti stvari koje su vam potrebne, ali zauzimaju previše mjesta kojeg u malom prostoru zasigurno nemate. Dobro rješenje su i ugradbeni ormari ili police koje se protežu uz cijeli zid.

Foto via Fantastic Frank
Foto via Fantastic Frank

3. Uske prostorije

Za ovaj problem možete se poslužiti s nekoliko trikovima – stvorite iluziju šireg prostora koristeći pruge, svjetle nijanse i ogledala. Vodoravne pruge na zidovima vizualno će proširiti prostor, a isto možete postići prugastim tepihom na podu. Nemojte učiniti pogrešku i odabrati okomite – one će samo naglasiti koliko je prostor uzak.

Možda najbolje rješenje su ogledala – postavite li ih uz cijeli zid, stvorit ćete dojam dvostruko šireg interijera, no dobrodošla su i manja ogledala. Treća je solucija ostavljanje jednog zida praznim. Na jednu stranu smjestite ormare, vješalice i slično, a druga strana neka bude prazna.

 

Foto: Fredrik J Karlsson
Foto: Fredrik J Karlsson

4. Premalo prostorija

Najbolje rješenje je sklopivi namještaj po mjeri, no ako vam je to ipak prevelik izdatak, možete biti kreativni i nekonvencionalni. Ne trebaju vam baš sve prostorije – blagovaonicu možete “preseliti” u kuhinju, hodnik spojiti s dnevnim boravkom, a spavaćoj ili dnevnoj sobi dodajte kutak koji će vam služiti kao radni prostor. Pritom svakako uzmite u obzir svoje navike – ako nemate naviku raditi kod kuće, radni vam prostor ne treba, ako pak često zajednički objedujete, nema smisla blagovaonski stol “otpisati” zbog uštede prostora.

Sami ćete vjerojatno najbolje znati što će u vašem domu najbolje funkcionirati, no uvijek postoji neki kutak koji možete iskoristiti, neovisno o tome kako malen prostor bio.

Foto: Fredrik J Karlsson

Foto: Fredrik J Karlsson

5. Tijesne prostorije

Velike, masivne i glomazne komade namještaja možete odmah otpisati. Umjesto garniture odaberite dvosjed i dvije fotelje. Birajte manje i otvorenije komade koji neće vizualno zauzimati toliko prostora. Također, iskoristite zidove i postavite police na koje ćete moći odložiti pojedine stvari koje bi u suprotnom nepotrebno zauzimale mjesto negdje drugdje. Ovako vam ne smetaju u kretanju, a opet su nadohvat ruke.

Foto via Houzz
Foto via Houzz

 

Komentari