Evo kako je Marina uredila svoj uski i dugački balkon u obiteljskoj kući u okolici Siska

Na prvom katu obiteljske kuće pored Siska nalazi se uski i dugački natkriveni balkon koji su Marina i njezin suprug polako uređivali posljednjih pet godina. A sada je dobio svoj konačni izgled koji nas je oduševio svojom toplinom i jednostavnošću te detaljima koje su sami izradili

 

 

Obiteljska kuća u okolici Siska, građena 70-ih godina prošlog stoljeća osvježena je novim izgledom balkona koji se nalazi na prvom katu, na kojem žive Marina i njezin suprug. Iako je balkon bio pravi izazov za urediti, budući da je dugačak i uzak, veliki bonus bila je činjenica da je natkriven prije nekih 10-ak godina. To je omogućilo da na njega bez bojazni od vlage i hladnoće, stave drveni namještaj, što im je i bila želja. Priča o uređenju počela je prije pet godina i vlasnici smatraju da je tek sada – gotov, iako su, kako najavljuje Marina, uvijek moguće i sitne korekcije.

Foto: Ivana Žinić

Plan im je u skoroj budućnosti sakriti vanjsku jedinicu klima uređaja. No, ostatak je uređen do posljednjeg detalja. Ideje za uređenje su uglavnom Marinine, a realizacija je kombinacija angažmana majstora i “uradi sam” principa. Cilj im je bio imati vanjski prostor gdje supružnici mogu na miru popiti kavu i opustiti se nakon radnog dana.

Dužina balkona omogućila je smještanje nekoliko sadržaja pa tako pored dijela za sjedenje koje uključuje i ljuljačku našlo mjesta za drveno postolje s cvijećem te zeleni vertikalni vrt.

Foto: Ivana Žinić

“S obzirom na to da je balkon uzak a dugačak bio je pravi izazov napraviti funkcionalnu sjedeću zonu. Od početka sam znala da želim viseću stolicu a ostali namještaj smo onda polako dodavali. Naravno, na svakom balkonu bi trebalo biti i nešto cvijeća pa je tako nastao i “cvjetni kutak”. Ne volim cvijeće koje cvijeta pa je odabir pao na sukulente koje preko zime unosim u kuću. Kuhinja je blizu balkona pa je tako nastala i ideja o vertikalnom vrtu sa začinima.”, objašnjava vlasnica. Zelenilom se, u kombinaciji s prirodnim materijalima poput tamnog drveta stvorila opuštena, topla i osvježavajuća atmosfera.  Tome su doprinijeli i ukrasni detalji poput jastučića, otirača rađenog po mjeri te lampica koje stvaraju jedinstven ugođaj kada padne mrak.

Foto: Ivana Žinić

“Mislim da je rasvjeta jako bitna u svakom prostoru pa tako i na balkonu. Stoga smo napravili kombinaciju solarnih i električnih lampi. Na dva mjesta se nalaze male viseće lampice, imamo i podne lampe te električnu rasvjetu na zidu”, ističe Marina koja je neke detalje poput slike na zidu, male slike na postolju za svijeće te “kaktuse” od oblutaka na stolu sama izradila.

Foto: Ivana Žinić

Naročito efektnom pokazalo se postolje za bilje. Bila je to ideja stara nekoliko godina, koju su vlasnici sada i realizirali. Postolje je napravljeno od jelovih greda koje je Marinin suprug ispilio na odgovarajuću mjeru, a ona ih je premazala lazurom.

Komentari