JESENSKO POSPREMANJE: 6 koraka koje obično preskačemo, a donose više čistoće i reda

U velikom sezonskom pospremanju postoje neke stvari koje obično preskočimo, a bitne su jer eliminiraju neugodne mirise i skrivenu prašinu koja se mjesecima taložila. U suradnji s tvrtkom Electrolux otkrivamo koje su to stvari!

 

 

 

Vrijeme je za sezonsku generalku doma. Obično ovakve veće i temeljitije akcije čišćenja sprovodimo početkom proljeća i jeseni, te uoči blagdana krajem godine. Unatoč brojnim drugim obavezama koje imamo tijekom tjedna, generalke su potrebne jer donose veću razinu ne samo čistoće, nego i zadovoljstva. Čišći dom ostavlja i ljepši estetski dojam i mi se osjećamo bolje u njemu. Sezonsko čišćenje je prilika i da uvedemo novi nivo organizacije u domu i riješimo se stvari koje ne trebamo.

Ponekad se svi ovi benefiti ne ostvare jer preskočimo neke korake. U suradnji s tvrtkom Electrolux donosimo vam šest najčešćih stvari koje zaboravimo učiniti prilikom generalki.


 

1. OSVJEŽITE ZAVJESE, TEPIH I TAPECIRANI NAMJEŠTAJ

U sezonsko čišćenje svakako ulazi i pranje zavjesa, a počesto i tepiha. Ako ste zavjese prali nedavno, onda ih svakako osvježite – dobro je provjetriti ih ili usisati (naročito debele, guste zavjese), ali jačinom koja je preporučena, kako se one ne bi oštetile. Isto vrijedi i za tepih i tapecirani namještaj, koji, kao i zavjese, mogu biti izvor neugodnih mirisa od prašine, ali i prolivene tekućine ili hrane.

Nabavite u dućanu tekućinu za osvježavanje tepiha i tapeciranih površina od tekstila, a zatim ga, nakon nanošenja, temeljito usisajte. Uklonit će se ne samo prašina, nego i ustajali mirisi.

Foto: El Mueble

Za ovo osvježenje ključno je imati – dobar usisavač, i to onaj novije generacije, koji ima, poput modela tvrtke Electrolux, veću usisnu snagu i učinkovitost te je ergonomski i dizajnom prilagođen suvremenom načinu života.

Modeli Ergorapido EER85SSM i PD82-8DB / Foto: Electrolux

Prava prilika da nabavite novi primjerak sada, u ovoj generalki, jest specijalna ponuda kojom uz kupnju određenih modela usisavača do 15. prosinca 2020. dobivate i poklon – blender, mikser ili mikser s posudom!

Ovo je prilika i da napokon u svome domu imate saveznika kojeg dugo priželjkujete – bežični usisavač Pure Q9, koji dolazi u tri modela. Svi modeli su također na listi usisavača uz koje ćete dobiti poklon! Dobit ćete usisavač koji je veliki hit zbog fantastičnog dizajna, lakšeg rukovanja, smanjene buke koju proizvodi pri radu te što osim prašine čisti i zrak u pet slojeva filtracije, uklanjajući više od 98,3% mikroprašine.

Pure Q9 modeli imaju i dva super nastavka: četku za dlake kućnih ljubimaca i četku za osjetljive površine.

Pure Q9 / Foto: Electrolux

2. INVENTURA HLADNJAKA I ZAMRZIVAČA

Za temeljito čišćenje hladnjaka i zamrzivača potrebno je vrijeme, pa često taj zadatak preskačemo i u sezonskom čišćenju. Sada je vrijeme da im se malo više posvetite. Čišćenje hladnjaka i zamrzivača je prilika da sve dovedete u red i bolje organizirate ovaj prostor. Prije svega, izvadite sve namirnice iz hladnjaka i zamrzivača i pregledajte rok trajanja – uvijek se nažalost pronađe nešto što je već odavno trebalo biti upotrijebljeno.

Namirnice koje imaju još kratak rok trajanja, stavite na vrh kako biste ju čim prije iskoristili – one ipak imaju prioritet.

Foto: Electrolux

Kako biste to ubuduće izbjegli, najbolje je namirnice u hladnjaku organizirati u kutijama (nabolje prozirnima) i dati im stalno mjesto, a u zamrzivaču ladice podijeliti po vrsti namirnica. Ako nemate zamrzivač s ladicama, vrste namirnica grupirajte u vrećice.

Također, razmislite o novim dodacima u svome hladnjaku koji će unaprijediti organizaciju i preglednost u njemu kao i dostupnost namirnicama. Predlažemo čudesni mali, ali moćni pomagač SpinView iz Electroluxa. Riječ je praktičnoj polici za ugradbene hladnjake koja se rotira za 360 stupnjeva pa je sve jednostavnije – više nema preslagivanja ni pretraživanja sadržaja hladnjaka.

 

Foto: Electrolux

3. PERILICE RUBLJA I SUĐA

Perilice rublja i suđa toliko su u pogonu da se vjerojatno ne sjetimo da bismo i njih same – trebali očistiti. Prije svega zbog kamenca i bakterija nastalih uslijed velikih količina vode koje se zadržavaju nakon korištenja. Često su ova dva uređaja u domu prljavija nego što mislimo.

Stoga je potrebno s vremena na vrijeme očistiti ih. U ponudi tvrtke Electrolux pronašli smo 3 u 1 higijensko sredstvo za čišćenje perilica za rublje i posuđe. S njim ćete održavati vaše uređaje u najboljem stanju. Uklonit će kamenac, sve masnoće i nečistoće a nakon toga prigrlit ćete ga kao obavezno sredstvo kojim ćete redovito održavati obje perilice.

Foto: Electrolux

4. ZAVIRITE NA MANJE DOSTUPNA MJESTA

Gornja površina ormara koji ne idu posve do stropa pravi su mamac za skupljanje prašine i sada je vrijeme da se obračunate s njima. Isto vrijedi i za prostor ispod kreveta, sofe, kao i najviše police u ormarima. Obično tamo odlažemo stvari s kojima ne znamo što bismo, pa je sada idealno vrijeme da ih se jednom zauvijek riješite.

Foto: Claire Lloyds Davies

I zidovi, naročito oni njegovi dijelovi iza namještaja ili pri vrhu zida spadaju u manje dostupna mjesta. Skinite sve s njih – police, ogledala… i prebrišite ih metlom ili partvišem kojeg ste zaštitili čistom tkaninom. Isto tako, zidove možete usisavati, ali nastavkom s četkom. U slučaju mrlja, potrebno je, ako je riječ o perivoj boji, mrlje tretirati vlažnom krpom. Ako zidovi nemaju perivu boju, onda ih očistite gumicom ili grubom krpom.

Zidove obložene drvenim panelima perite mokrom, ali dobro ocijeđenom krpom, dok je keramiku poželjno tretirati i sredstvom za čišćenje.

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / FOTO: DARKO MIHALIĆ

 

 

5. IZMJENA SEZONSKE ODJEĆE

Sezonsko preslagivanje odjeće je ono što ne biste trebali preskakati na prijelazu godišnjih doba. Ono donosi više reda i organizacije, kao i urednosti u vaše ormare, police, komode, ladice, kutije… Jednostavno će vam biti lakše i brže orijentirati se kada nešto tražite ili kada slažete odjeću i ostale stvari u ormare. Ono što je aktualno za ovu sezonu neka bude u prvom planu, a sve ostalo – u drugome.

Foto: @Sweetpagesco / Unsplash

Mnogima od nas kupaći kostimi, haljine i ručnici za plažu još su uvijek u košarama i čekaju svoje pravo mjesto, budući da ih vjerojatno nećemo koristiti do idućeg ljeta. Stavite ih u najudaljenija mjesta (ispod kreveta, kutije, najviše police ormara…) – to naročito vrijedi ako nemate dovoljno mjesta u ormarima.

Foto: ElMueble

Ovo je prilika da na kutije, ali i ladice (ako su unutarnje) napokon stavite natpise sa sadržajem, kako biste se lakše snalazili.

Ako doista ne znate kamo s odjećom i modnim dodacima, savjetujemo vam da razmislite o vrećama za vakuumiranje odjeće. Ovo je i izvrsna prilika da se riješite odjeće koja vam ne treba – ne odgovara vam veličinom, isprana je… ili je ne nosite duže od dvije godine. Možete ju odložiti u kontejner za tekstil te ju tako iskoristiti za recikliranje, a neke uščuvane komade darovati.

 

Foto: ElMueble

 


6. GENERALKA KREVETA

Ako niste uoči ljeta oprali deke i prekrivače, učinite to obavezno sada, prije nego što ih počnete koristiti. No, i ove oprane provjetrite na svježem zraku prije stavljanja na krevet. Također, ljetne prekrivače operite i spremite u ormar.

Pored stavljanja toplijih prekrivača (deke, popluni) na krevet, vrijeme je i čišćenje kreveta. Obično nam se aktivnosti čišćenja tijekom godine svedu na promjenu posteljine te prozračivanje madraca.

 

Foto: Behr

Stoga bi bilo dobro da sada, pored prozračivanja, temeljito usisajte madrac sa svih strana, pod ispod kreveta te ladice, ako dolaze u njegovu sastavu. Okrenite madrac na drugu stranu – to biste trebali raditi dva puta godišnje.

Ovisno od kakvog je materijala, prebrišite i(li) usisajte uzglavlje kao i konstrukciju ležaja jer i oni skupljaju prašinu koja se povremeno mora ukloniti.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

 

 

PROMO

 

Komentari