ERIKA I UKRASNI KELJ: najljepše jesensko cvijeće koje će blistati i cijelu zimu

U potrazi ste za novim biljkama za svoj balkon ili (zimski) vrt i željeli biste nešto malo drugačije? Mi vam predlažemo eriku i ukrasni kelj, jesensko cvijeće koje će vas osvojiti svojim živim i toplim bojama

 

 

Vrijeme je da pelargonije, begonije i zvončiće zamijene neke nove vrste u skladu s promjenom godišnjeg doba. Iako je jesen već dobrano počela još uvijek imate vremena zasaditi nove vrste koje će trajati i cijelu zimu. Zvjezdan, fuksija, anemone, vrijesak i maćuhice najpoznatije su jesenske biljke, koje najčešće i viđamo u vrtovima i na balkonima. No, ako biste napravili malu promjenu i htjeli u svojim teglama ili vrtu vidjeti neke nove boje i vrste, predlažemo vam dvije ljepotice koje će vas osvojiti svojim bojama i oblicima.

Foto: The Spruce

UKRASNI KELJ

Kada je riječ o neobičnim oblicima, tada prvenstveno mislimo na ukrasni kelj. Ovaj neobični kupus privlači sve one koji vole boje, ali i posebnije cvijeće. Dobra vijest je da se ukrasni kelj ne boji hladnoće ni mraza te da će ukrašavati vaš eksterijer sve do samoga snijega. Dobro je znati da odolijeva mrazu i temperaturu do -10 stupnjeva.

 

Foto: Unsplash    

Lako se uzgaja i idealan je za početnike te možete birati između primjeraka bijele, žute, zelene, ružičaste i ljubičaste boje, a vrlo često je kombinacija nekoliko boja.

Foto: Markus Spiske / Unsplash

Mnoge će osvojiti svojim neravnim, gotovo kovrčavim oblikom listova koje podsjeća na čipku. Možete li u teglama kombinirati s drugim vrstama ili primjerice zasaditi nekoliko biljki. Pored toga, ukrasni kelj je jestiv, no imajte na umu da je zbog križanja gorčeg okusa od klasičnog kelja.

 

Foto: Pexels

 

ERIKA

Eriku će mnogi poistovjetiti s vrijeskom. Ova dva jesenska cvijeta koji tvore atraktivne grmiće jako su slična, ali je osnovna razlika što vrijesak ima sitnije cvjetove i uglavnom ne tako intenzivne boje. Pored toga, erika cvate kasnije, u jesen, za razliku od vrijeska koji cvate u ljetno doba. Riječ je zimzelenom grmu s nekoliko stotina varijanti, a najpoznatiji su erica gracilis i erica hyemalis.

 

Foto: Saga.co.uk

Erika je vrlo zahvalna biljka jer ne treba puno sunca niti puno njege. Jedino što je potrebno jest redovito je zalijevati. Ali, česte kiše u jesen i velika količina vlage u zraku su veliki saveznici tako da u našim kontinentalnim krajevima teško da će uvenuti.

Foto: Pexels

 

Foto: Unsplash

 

 

 

Komentari