A zašto ne biste imali zeleni krov? Mislimo na biljke, naravno!

Zeleni krovovi trend su diljem svijeta već nekoliko godina iako se kod nas tek sramežljivo pojavljuju. Ako ste ljubitelj prirode i zelenila probajte razmišljati izvan okvira pa se ohrabrite na jednu takvu investiciju. O čemu se točno radi? Zeleni krov je svaki otvoreni, biljem zasijan prostor koji je od tla odvojen građevinskom ili drugom strukturom.

 

 

 

Možda vam se na prvi pogled čini da je sadnja krovnog vrta kompliciran posao, a briga o njemu još kompliciranija uz par pravila to ne mora biti tako. Prednosti ovakvih krovova su poprilične! Jedna od najvažnijih, uz očiti doprinos proizvodnji kisika, je smanjena potrebu za grijanjem i hlađenjem uz sprečavanje akumuliranja topline na krovu.

Upijanjem zračnog zvuka zelenilo na krovu smanjuje njegov prijenos u potkrovne prostore pa time dobivamo i poboljšanu zvučnu zaštitu prostorija tj. buka se smanjuje.

 

FOTO: Chuttersnap / Unsplash

PREDNOSTI

  1. Biljke pročišćavaju zrak koji ljudi udišu
  2. Hlađenje kuće ljeti
  3. Dodatna izolacija zimi
  4. Smanjena potrošnja energije
  5. Duže trajanje u odnosu na standardne krovove

 

Foto: Daktuin

Sada kada smo vas zainteresirali, predložit ćemo vam biljke koje bi bilo poželjno posaditi.  Kreativna sloboda je poželjna pa samo o vama ovisi kako će krovni vrt izgledati. Nema ograničenja što se tiče oblika krova pa će zelenilo uspješno rasti i na ravnim i na kosim plohama. Vrtove dijelimo na ekstenzivne i intenzivne.

Ekstenzivni su plitki, a zemlja je na njima najčešće slabije kakvoće. Pogodni su za ograničen broj biljnih vrsta i namjena. Intenzivni su dublji i uglavnom su prekriveni visokokvalitetnim humusom te time pogodniji za uzgoj svih biljnih vrsta. Većina biljaka sama se razmnožava, raste brzo i nema veliku potrebe za vodom.

 

Foto: Dezeen

ODABIR BILJA

Potrebno je posaditi kulture koje nemaju duboko korijenje. Sitni sukulenti ne zahtijevaju puno zemlje i vode  i dobar su početak svakog zelenog krova. U ovu kategoriju ulaze sve vrste čuvarkuća i sitnih kaktusa. Dobar izbor bit će kamenika ili žednjak. Postoje i neke vrste travnatih biljaka poput šaša koje su vrlo dobre za pokrivanje krovova. Mirisni vrt dobit ćete i odabirom raznog začinskog bilja. Odlučiti se možete i za najobičniju travu pa se s vremenom iznenaditi onime što je donio vjetar.

 

Foto: Freshome

 

Komentari