MALI ALI RASKOŠAN I SA STILOM: biljke idealne za vaš skučeni balkon

Htjeli biste da vaš balkon donese dašak prirode i bude prava mala cvjetna livada ili povrtnjak no kvadrati vam to ne dopuštaju? No, rješenje uvijek postoji i ne morate se odreći svoje male zelene oaze unatoč nedostatku prostora. Donosimo vam nekoliko ideja i savjeta koje bilje birati, gdje ga saditi te kamo ga – smjestiti

 

 

Više ne morate biti oni koji s čežnjom gledaju balkone svojih susjeda, pomalo im i zavideći što se na njima nalazi šarena cvjetna simfonija latica, boja i mirisa… Ili pak mali začinski raj i povrtnjak… I vi na vašem balkonu, ma kako mali bio, možete imati barem dio toga i uživati u svojoj zelenoj oazi. Saznajte u nastavku kako to postići…

 


MALE TEGLE I MALE VRSTE

Foto: DHgate

 

Male tegle su prava veličina za male balkone. Naročito ako se mogu objesiti za ogradu ili pričvrstiti na zid. Birajte vrste koje neće imati ekspanzivan rast i zauzimati dragocjeno mjesto poput većine začina te nekih vrsta cvijeća – kadife, mini ruža, karanfila, vodenika, begonija….


AKO NE MOŽE HORIZONTALNO…

 

PROJEKT MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / FOTO: DARKO MIHALIĆ

 

Ako nemate mjesta za bilje na podu balkona ili nekoj komodi, rješenje postoji. I to nekoliko njih. Najefektnije i najštedljivije varijante su svakako tegle koje možete pričvrstiti na zid ili pak na strop, pa imate efektne viseće biljke. Imate li dovoljno mjesta na zidu, razmislite o više tegli, te odaberite one koje će se bolje isticati na fasadi.

 

Foto: ElMueble

 

Također, možete iskoristiti i ogradu od balkona kako biste na nju objesili tegle. Birajte adekvatan oblik – uske žardinjere ili posve male teglice. Velike tegle s puno zemlje i zelenila mogle bi biti opterećenje za ogradu.

 

Foto: Decoist

Noviji trendovi života u gradu donose i vertikalne vrtove – na zidu balkončića možete posaditi pravi mali cvjetnjak, vrt za začinima i povrćem. Iznenadit će vas koliko malo mjesta i zemlje je potrebno bilju da bi izraslo u malim džepićima u vertikalnom vrtu.


BILJKE STABLAŠICE

Foto: Joanna Bryk

 

Biljke koje rastući ne idu u širinu nego visinu idealne su za male balkone. Osim što su zbog svoga oblika praktične, djeluju i vrlo elegantno. Postoje mnoge poznate vrste koje mogu rasti na ovaj način poput ruža, ali dobar odabir je i maslina.

 


SUKULENTI I…

 

Foto: Decoist

 

Sukulenti, kaktusi su vrlo nezahtjevni – ne trebaju puno vode niti specijalnih uvjeta uzgoja, a usto su idealni za male prostore. Kaktus i male zelene vrste pravi su odabir za male balkone, pa čak i one koji nisu na sunčanoj strani. Sukulenti će uspijevati u najmanjim teglama, a dobro rješenje je jedna velika žardinjera u kojoj ćete kombinirati više vrsta.

 


PENJAČICE I PUZAVCI

Foto: Decoist

 

Bršljan na malome balkonu? Zašto ne? Ova biljna sitnih zelenih listova dat će vašem dnevnom boravku na otvorenom sjajan, pomalo bajkovit izgled ali će biti i prirodan izolator od vrućine i donijeti vam svježinu i zaklon od direktnog sunca i neželjenih pogleda. Bitno je redovno ga obuzdavati rezanjem….

Osim bršljana, naročito ako želite puzavce koji imaju cvijeće, dobar odabir je jasmin ili pak ruža penjačica, koju možete posaditi sada u proljeće.

 

 

Foto: Decoist

 

Također, i biljke zasađene u žardinjere, koje ćete staviti s vanjske strane balkona neće vam zauzimati prostor, a donijet će željenu atmosferu. Razmislite o petunijama, pelargonijama, surfinijama, verbenama, fuksijama koje imaju bogate cvjetove prekrasnih nijansi koji će se spuštati niz balkonsku ogradu ili niz viseću teglu koju ste pričvrstili na strop… Također, možete ih kombinirati i učiniti svoj balkon još zanimljivijim.

 


ZAČINI

Foto: Decoist

 

Začini na balkonu imaju niz vrlina – korisni su jer ih upotrebljavamo u spravljanju jela, daju prekrasne svježe mirise koji dopiru u naš dom a usto daju našem balkonu prirodan izgled i atmosferu vrta ili cvjetne livade. I naravno – ne zauzimaju puno mjesta jer većina vrsta ne raste puno u visinu niti širinu. Uspijevat će na zidu, kao vertikalni vrt, u istoj tegli s drugim biljem….

 

 

 

Komentari