BOŽIĆNA ZVIJEZDA: evo kako će biti lijepa i zdrava te imati prekrasne listove do druge godine

Božićna zvijezda je must-have svome domu za vrijeme blagdana – uz nju nam sve izgleda ljepše i toplije. Produžite joj vijek sve do idućeg Božića uz pomoć nekoliko savjeta stručnjaka

Teško da ćete naći dom u kojem u ovo doba godine počasno mjesto ne zauzima božićna zvijezda, poznata i kao poinsettia (botanički naziv: Euphorbia pulcherrima). Samo u Velikoj Britaniji proda se preko osam milijuna ove biljke podrijetlom iz Meksika, i to najviše onih s crvenim listovima (mnogi ih pogrešno smatraju cvjetovima). Bež, bijeli i žuti listovi za sada su rjeđi izbor.

Uz bor, kuglice i lampice, ova biljka prekrasnih i velikih listova postala je zaštitni znak božićnih blagdana. No njezin život svakako ne bi trebao prestati s ostalim dekoracijama jer pravilnom njegom može potrajati još barem godinu dana, do idućeg Božića. I imati prekrasne listove i nakon siječnja! Kako u tome uspjeti, saznajte sljedeći naša četiri savjeta.

božićna zvijezda

Pazite već prilikom kupovine biljke, bitno ju je kupovati na prodajnim mjestima koja su u zatvorenom prostoru. No i tada treba biti oprezan! Nikada ne biste trebali kupiti božićnu zvijezdu koja je stajala pored automatskih vrata u supermarketu, koja se otvaraju na svakih 30 sekundi, jer će se tako oštetiti. Izloženost propuhu, vjetru ili stalnim promjenama temperature zraka uzrokovat će štetu. Iako prilikom kupnje to neće biti primjetno, može uzrokovati da zvijezda ispusti lišće ubrzo nakon što ju donesete kući.

Zdrava biljka ima netaknute zalistke i čvrste stabljike. Ako mali žuti pupoljci između zalistaka i dalje izgledaju čvrsto te ih ima u velikom broju, tada ćete znati da je kvaliteta biljke dobra.

božićna zvijezda

2. ZALIJEVANJE

božićna zvijezda

3. IDEALNA TEMPERATURA

Božićna zvijezda treba toplinu i svjetlost, ali ih čuvajte od direktne svjetlosti. Možete ih slobodno držati u blizini radijatora (primjerice na prozorskoj dasci ispod koje je radijator, ali pazite da nisu na propuhu – blizu vrata, otvorenih prozora, hodnika…).

Idealna temperatura za ovu biljku je 20 stupnjeva, a ono što će teško podnijeti jesu temperature ispod 15 stupnjeva. Povremeno ju okrećite kako bi u cijelosti bila izložena svjetlosti te ravnomjerno napredovala.

NAJSLAĐI BOŽIĆ IKAD. Blagdanska rapsodija by Mirjana Mikulec

4. PRESAĐIVANJE

Kada božićnoj zvijezdi počnu opadati listovi, potrebno je ostaviti da miruje oko dva mjeseca na nešto nižoj temperaturi od one koja joj inače odgovara. Dakle tada ju premjestite na neko hladnije mjesto, na temperaturu između 13 i 16 stupnjeva. To će stvoriti uvjete da listovi mogu cvjetati kao kad ste je kupili. Samo pazite da zalijevanje u ovom periodu bude minimalno.

Zatim slijedi presađivanje u novu, veću posudu.

Foto: Unsplash

Komentari