Tamne boje na zidovima vašeg doma: kako ih pravilno koristiti?

Tamne, duboke i intenzivne boje na zidovima mogu vašem domu dati dozu posebnosti i odvažnosti. Ipak, s tamnim je bojama lako pogriješiti, pa predlažemo da ovih nekoliko pravila imate na umu

 

Najbolje je obojiti samo jedan zid u tamnu nijansu ili obložiti tapetom – tako prostor neće djelovati sumorno i mračno, osobito ako nemate u prostoru dovoljno svjetla. Imate li puno prozora i izvora umjetnog svjetla, možete se odvažiti na bojanje svih zidova u tamnu boju.

 

Foto: Fredrik J Karlsson
Foto: Fredrik J Karlsson

 

Umjesto uobičajenih crnih, uvijek je zanimljivo vidjeti zid po kojem možete pisati, osobito će dobro i korisno izgledati u kuhinjama i dječjim sobama. Imate li svjetlu modern kuhinju, jedan zid obojana bojom po kojom možete pisati unijeti će veliku promjenu.

 

Foto: Best home designs

 

Kad se jednom odlučite za tamne nijanse, važno je dobro osvijetliti prostor jer tada rasvjeta igra ključu ulogu. Prednost tamnih zidova je što na njima sve dolazi do izražaja stoga su idealni za slike, razne police ili igru ogledalima.

 

Foto: 4 Men 1 Lady

 

Postojeću lamperiju ili drvne zidne obloge možete obojati u crnu ili neku tamniju nijansu. Brže je, povoljnije i praktičnije nego da skidate oblogu i stavljate novi sloj boje. Ako želite da boja ne bude mat, nego samo lagani premaz koji neće u potpunosti skrivati teksturu drveta, birajte lak lazuru umjesto klasične boje.

Bit će efektnije ako samo jedan zid obojate u tamnu boju i na njega stavite detalje koji će ga tako još jače istaknuti i učiniti estetski zanimljivijim.

 

Foto: Robert Granoff

 

I ne zaboravite, kad govorimo o jednom tamnom zidu nemojte se ograničavati samo na crnu – tamne nijanse plave, zelene, sive pa čak i crvene boje unijeti će dozu dramatičnosti. Evo nekoliko primjera koje će vas vjerujemo potaknuti da se odvažite i počnete eksperimentirati s tamnim bojama u interijeru. I naravno, naučite kako ih mudro dozirati i usklađivati s ostatkom stana.

 

Foto: Decoist

 

 

Foto: Ddecordemon blog

 

Foto: Any Image

 

Foto: Mad About The House

 

 

Foto: Onechitecture

 

Foto: Shoko Design/Małgorzata Opala

 

Foto: Home Designing

 

Foto: A Vintage Splendor

 

Foto: Grand-Design London

 

 

Komentari