UREĐENJE BALKONA MALE KVADRATURE: pronađite inspiraciju prije početka proljeća

Bilo da živimo u stanu ili u kući, balkoni su često nepravedno zanemareni prostori u našim domovima. Donosimo vam ideje kako da ovoga proljeća svoj mali balkon pretvorite u mjesto na kojem ćete za lijepa vremena moći pobjeći i uživati u dobroj knjizi ili šalici toplog napitka

 

 

Većina vas niti ne zamjećuje svoj skučeni balkon ili ga automatski otpisuje misleći kako sjedenje na njemu zasigurno ne može biti ugodno (niti vizualno privlačno) te ga koristi za odlaganje nepotrebnih stvari. No što ako biste, unatoč maloj kvadraturi, svoj balkon pogledali u nekom novom svjetlu i probudili dizajnera interijera u sebi?

Takav pothvat nije nemoguć niti je pretjerano zahtjevan, tim više što većina balkonskih prostora u gradovima nema neku zavidnu površinu. U nastavku vam donosimo glavne elemente na koje morate paziti pri uređenju balkona kako bi on postao opuštajuća zona u kojoj ćete obožavati provoditi vrijeme.

 

NAMJEŠTAJ

U obzir dolazi namještaj različitih materijala (metal, ratan, drvo, plastika), no uvijek je dobro voditi se načelima praktičnosti i jednostavnosti te odabrati onaj koji se lako održava i koji u različitim vremenskim uvjetima neće lako propasti. U tom su slučaju metal i plastika možda najbolja odluka (naročito za otkrivene balkone), ali i lakirano drvo ako vam više odgovara rustikalan i topao izgled prostora.

Ako ipak ne želite odustati od drveta, a balkon vam nije natkriven, birajte tikovinu koja dobro podnosi vlagu.

Foto: Alvhem

 

Prije nego se uputite u kupnju novog balkonskog namještaja pripazite na veličinu balkona. Najbolje rješenje za mali balkon je sklopivi namještaj koji vam neće zauzeti puno prostora i koji po potrebi možete vrlo jednostavno micati. Ako želite provoditi vrijeme s rodbinom ili prijateljima na vašem balkonu, preporučujemo kutnu garnituru ili pak klupu koje pružaju najviše mjesta za sjedenje, a idealno bi bilo da imaju i prostor za skladištenje.

 

BILJKE

Viseće biljke

Ako nemate mjesta za bilje na podu balkona ili nekoj komodi, rješenje postoji. I to nekoliko njih. Najefektnije i najštedljivije varijante su svakako tegle koje možete pričvrstiti na zid ili pak na strop, pa imate efektne viseće biljke. Imate li dovoljno mjesta na zidu, razmislite o više tegli, te odaberite one koje će se bolje isticati na fasadi.

Foto: Homebnc

 

Vertikalni vrtovi

Noviji trendovi života u gradu donose i vertikalne vrtove – na zidu balkončića možete posaditi pravi mali cvjetnjak, vrt za začinima i povrćem. Iznenadit će vas koliko malo mjesta i zemlje je potrebno bilju da bi izraslo u malim džepićima u vertikalnom vrtu.

Foto: Decoist

 

Biljke stablašice

Biljke koje rastući ne idu u širinu nego visinu idealne su za male balkone. Osim što su zbog svoga oblika praktične, djeluju i vrlo elegantno. Postoje mnoge poznate vrste koje mogu rasti na ovaj način poput ruža, ali dobar odabir je i maslina.

Foto: Beyond Sunflowers

UKRASNI DETALJI

Kako bi balkon postao prava oaza relaksacije važno je da bude ugodno, zar ne? Tu u pomoć priskaču ukrasni jastuci, dekice različitih boja i uzoraka, svijećnjaci za intimnu rasvjetu, zanimljive biljke, ukrasne lampice… Njih ćete s vremena na vrijeme morati unositi u dom, ovisno o vremenskim prilikama, no definitivno pridonose ugodnoj atmosferi u kojoj se možete opustiti. Zato je dobro imati klupe ili taburee u koje možete smjestiti ove detalje kad nastupi zima.

Zanimljiv detalj je umjetno krzno koje će vas istovremeno zagrijati, a vizualno je vrlo privlačno. Zahvaljujući mnogim brendovima trenutačno dostupnim na hrvatskom tržištu svatko može odabrati najbolje za sebe, ovisno o ukusu i raspoloživom budžetu.

 

U nastavku razgledajte našu galeriju za inspiraciju i zamislite se kako u miru uživate u svom doručku ili šalici kave, čitajući omiljeni magazin. Ako imate dobar pogled, još i bolje.

Komentari