5 ZLATNIH SAVJETA: kako odabrati prave boje za svoje zidove

Prilikom odabira boje zidova treba uzeti u obzir mnogo toga – ne samo cjelokupni stil prostorija, već i njihovu veličinu i osvjetljenje. Dopustite nam da vam pomognemo lakše se nositi s izborom boja.

 


Obnova doma novim slojem boje izvrstan je prijedlog za osvježenje iz puno razloga. Ovo je vrlo povoljan i brz način koji možete i sami realizirati ako imate vremena i volite raditi svojim rukama. Prostor s novom bojom izgleda drugačije, iako niste unijeli puno promjena u njega.

toga, ako osjećate monotoniju u životnom prostoru ili zidovi jednostavno vape za novim slojem boje, razmislite da to bude vaš idući projekt u domu. A prije toga saznajte nekoliko dragocjenih savjeta kako bi odabir boja bio besprijekoran.

Foto: Egor Piaskovsky

1. USREDOTOČITE SE NA SVJETLO

Prozori okrenuti prema jugu i zapadu propuštaju puno svjetla – obično se preporučuju za takve prostorije nijanse plave, terakote, maslinasto zelene i tamnoplave. Tamne nijanse pomoći će stvoriti osjećaj dubine, a zahvaljujući prirodnom svjetlu soba se neće činiti skučenom. Sobe okrenute na sjever, gdje je manje svjetla, mogu biti u nekim veselim nijansama žute ili svijetloplave – ovo će vizualno proširiti mračni prostor.

FOTO: ANTON LIKHTAROVICH

2. UZMITE U OBZIR VELIČINU SOBE

Pogrešna boja ali i uzorci na namještaju i zidovima mogu učiniti da ionako mala soba izgleda manja i vizualno pretrpana. Ako želite odabrati univerzalno rješenje, možete se držati svjetlijih opcija i napraviti naglasak na namještaj i dekor. A zidovi u malim prostorima onda neka budu u jednostavnim neutralnim nijansama. Moći će se prilagoditi bilo kojem stilu i dugo im neće dosaditi.

 

Foto: Tom Kurek

3. KOTAČ BOJA KAO POMOĆNIK

Ako želite da zidovi ne budu jednobojni, nego se gubite u kombinacijama boja, dobro je poslužiti se proučavati kotač boja. Uz pomoć raznih kombinacija boja, moći ćete stvoriti potrebnu ravnotežu u interijeru i učiniti ga dinamičnijim ili mirnijim.

Kotačić u boji s četiri različita geometrijska oblika koji se mogu okretati u krug kako bi se prikazale mnoge moguće harmonične kombinacije boja u umjetnosti i na slikama.

4. EKSPERIMENTIRAJTE, ALI BUDITE OPREZNI

Ako želite trendi zidove, a niste skloni stalnim promjenama i čestim bojanjima, razmislite dva puta: moda brzo prolazi. Dovoljno je prisjetiti se prošlogodišnje pomame za ‘barbicoreom’ i ružičastim interijerima, koje su sada svi već zaboravili.

Pokušajte razmisliti o boji kako bi se mogla prilagoditi mogućim promjenama u interijeru. Naravno, ako slijedite ovu logiku, možete jednostavno sve obojati u bijelo – ali ne nužno. Glavna stvar u ovom pitanju nije biti impulzivan nego razmisliti o svakom detalju.

Foto: Julia Veselova Design

5. STROP, PETI ZID

Strop je još jedan prostor za eksperimentiranje. Bojanje ili lijepljenje tapetama odlična je ideja, pogotovo ako imate niske stropove. To će vam pomoći izbrisati granicu sa zidovima i stvoriti besprijekoran, organski prostor bez vidljivih prijelaza.

Foto: Olga Golubeva Design
Foto: Gregoryj Shano

 

Komentari