Boje u kreiranju atmosfere doma

Boje imaju moć. One mogu u sekundi promijeniti naše raspoloženje, a mi ćemo vam pokazati kako raspoloženje prostorije promijeniti na bolje.

Nekim bojama smo oduvijek skloni, a u neke se zaljubimo tijekom života. Neke su nam neko vrijeme drage i bitne, da bismo se zatim predomislili i zasitili neke određene nijanse ili kompletno te boje. Baš kao što je pitanje ukusa vrlo individualna stvar tako je i odabir određenog dijela palete vrlo intiman. Također, za ono što je jednoj osobi „plava“ vrlo brzo možete otkriti da nekoj drugoj osobi izgleda kao „zelena“.

Ali svima nam je zajedničko to da boje utječu na naše raspoloženje i stoga ćemo ih svjesno birati kako bismo postigli baš tu određenu atmosferu. Na primjer, ako želimo postići smirenu, opuštajuću atmosferu u svom dnevnom boravku, odabrat ćemo monokromatsku paletu boja ili analognu.

Monokromatska paleta boja podrazumijeva samo jednu boju, ali možemo je koristiti u više nijansi, dakle u njezinim svjetlijim ili tamnijim tonovima. Analogna paleta znači odabir dvije ili maksimalno tri boje koje su „susjedne“ na kotaču boja.

Ali ako zaista želite bojom dati „statement“, za vas je idealna komplementarna paleta boja, a to konkretno znači odabir kombinacije dviju komplementarnih boja (plava-narančasta, žuta-ljubičasta, crvena-zelena). S tim kombinacijama ćete stvoriti visoku energiju prostorije te osigurati wow efekt prilikom dolaska gostiju.

 

Komentari