Keramika na neobičnim mjestima: evo kako sve možete koristiti omiljenu oblogu

Jedan od trendova, ali onih koji će zasigurno potrajati i postati klasik su keramičke pločice u svim prostorijama stana i to ne samo na podovima i zidovima. Pronašli smo ideje koje će vam biti prava inspiracija za originalno uređen dom.

 


Prva asocijacija na keramičke pločice su prostorije u kojima se one obično nalaze, a koje su izložene većoj količini vlage – kuhinje i kupaonice. Često su se ulazni prostori oblagali njima, a u posljednje vrijeme viđamo ih na nekoć nezamislivim prostorima. Primjerice, spavaćim sobama i dnevnim boravcima.

Foto: Spruce

I to ne samo u apartmanima i kućama na moru, gdje su one idealna podna i zidna obloga zbog podneblja kao i namjene jer se lako održavaju. Naravno, tu je dobar omjere cijene i trajnosti. Danas su keramičke pločice stoga poželjne u interijerima bilo koje namjene i na bilo kojem prostoru i – na svim površinama.

Foto: Moray

No, ovaj put nastavljamo s razbijanjem stereotipa pa vam nudimo prijedloge za keramiku koja je našla svoje mjesto na doista svim površinama. Nudimo vam ideje s malo širom i neobičnijom primjernom pločica koje vas neće ostaviti ravnodušnima!

Foto: Boo&Maddie

SKUPLJAJTE RAZLIČITE PLOČICE

Keramičke pločice mogu postati alternativa umjetničkim djelima, ako skupite zanimljive primjerke. Pomiješajte pločice različitih nijansi i s različitim uzorcima – i njima obložite pod ili zid ili neki komad namještaja. I imat ćete oblogu ili namještaj koji sigurno nećete naći u nekom drugom interijeru.

Foto: Elle Decoration

KERAMIČKI KREVET

Oblaganje keramikom fronti ormara i ladica još nam nekako zvuči prihvatljivo, ali krevet baš i ne. No, na ovom primjeru možete vidjeti kako to sjajno izgleda. Stoga, nemojte bacati pločice a upitajte i prijatelje imaju li ostataka od renovacije kupaonice ili kuhinje i krenite na slaganje mozaika.

Ovo je doista odvažna ideja, ali ako je krevet star i oštećen, onda je krenite u eksperimentiranje.

Foto: Elle Decoration

KUHINJA: NAPA, OTOK I VENTILACIJSKI KANAL U PLOČICAMA

Uobičajeno je kuhinji sakriti tehničke detalje kao što su napa, a posebno ventilacijski kanal. Ali zašto ih, naprotiv, ne pretvoriti u akcentni detalj interijera?

Foto: Elle Decoration
Foto: Bert and May

U slučaju kamina, općenito možete kupiti samo ložište, a od suhozida napraviti napu i postaviti sve pločice koje odgovaraju interijeru.

Foto: Elle Decoration

LAJSNE ILI PROZORSKE KLUPICE OD KERAMIKE

Prvo, praktično je, a drugo, izgleda impresivno. Keramičke lajsne često se nalaze u nizozemskim interijerima, kao i karniše, prozorske kosine i prozorske klupice.

Ovom opcijom završne obrade možete proširiti prozorsku dasku izradom okvira potrebne veličine od šperploče ili suhozida. Široka prozorska daska uvijek je funkcionalnija: na njoj možete organizirati dodatna mjesta za sjedenje ili odlaganje malih stvari.

Foto: Elle Decoration

KERAMIČKO POSTOLJE NA NAMJEŠTAJU

Oni koji se još nisu odlučili za keramičke pločice na ‘fasadama’ namještaja mogu se savjetovati da naprave keramičko postolje. Tako će čak i najjednostavniji komadi postati spektakularni. Ova tehnika ima i praktičnu stranu: ako je riječ o osjetljivom, svijetlom namještaju, keramičko postolje zaštitit će njegov donji dio od mrlja.

Foto: Elle Decoration

 

Komentari