OD IDEJE DO FINALA: prijedlog uređenja male kupaonice i toaleta s crnim i zelenim akcentima

Bez obzira na ukupnu površinu interijera, kupaonice i toaleti u pravilu uvijek zauzimaju vrlo malo mjesta, pa je potrebno dosta umješnosti kako bi se svi elementi smjestili i činili skladnu cjelinu. Pogledajte kako je to učinjeno u jednom projektu studija Mirjane Mikulec.

 


Iako je u pravilu najmanja prostorija u svakom domu, kupaonica nikako ne bi trebala biti samo funkcionalna. U njoj, osim obavljanja higijene i njege tijela, punimo baterije, tražimo opuštanje nakon napornog dana, oslobađamo se stresa, a ponekad jednostavno ostajemo sami sa svojim mislima.

Kako stvoriti takav prostor u vrlo malo kvadrata, pokazat ćemo vam na primjeru kupaonice koju je za klijente radio studio Mirjane Mikulec. Korišteni su praktični elementi iz TECE-a koji osim primarne uloge imaju i veliku estetsku notu – to je ujedno i izvrstan recept za male prostore u kojima nema previše mjesta za dekorativne detalje. Stoga je bitno birati uporabne elemente koji plijene svojim dizajnom i doprinose atraktivnom izgledu prostora.

IDEJNO RJEŠENJE MIRJANA MIKULEC INTERIJERI

RASPORED ELEMENATA U MALOJ KUPAONICI

Kupaonica u ovom stanu prvobitno je bila jedna prostorija, ali je, prema želji klijenta, podijeljena kako bi se stvorio zaseban dio s WC školjkom, Tako na kupaonicu sada otpada nešto više od 3,20 četvorna metra, a na toalet 1,10 četvorni metar. Prostor male ostave koja je do njih pretvoren je u vešeraj. Tako se riješio problem pranja rublja.

Prvi korak bio je izrada tlocrta u kojem su se precizno pozicionirali svi potrebni elementi – umivaonik u kupaonici je s lijeve strane, a u nastavku walk-in tuš sa staklenom stijenom dok je veliki radijator na zidu s desne strane. Odabran je walk-in tuš odnosno koncept u ravnini s podom jer je vrlo praktičan a usto i idealan za male kupaonice jer stvara dojam prostornosti. Ovakav koncept uključuje i kanalicu kao sustav za odvodnju.

Za toalet je odabran ugradbeni vodokotlić što je postao novi standard u uređenju sanitarnih čvorova. Zatim se, kada se klijent složio s rasporedom elemenata, krenulo na izradu moodboarda.

 


IZRADA MOODBOARDA

Moodboard je uobičajeni korak u dizajnerskoj praksi osmišljavanja prostora. To je inspirativna ploča ili kolaž, a njegova uloga je da pomogne definirati ideje koje je klijent izložio u razgovoru s dizajnerom.

S pomno odabranim elementima, dobrodošao je u svakom kreativnom procesu pa tako i u onom uređenja doma.

Već na prvi pogled, moodboard nudi proizvode, boje i teksture koje nam prilično dobro mogu pokazati kako će prostor izgledati, odnosno što će se nalaziti u njemu. Može se vidjeti i stilski smjer – u ovom slučaju to je moderan prostor s elementima industrijskog stila.

Kako je cilj bio malim praktičnim elementima postići visoku estetiku, biran je sustav za odvodnju u prostoru tuša TECEdrainprofile te aktivacijska tipka za ispiranje TECEnow.


IDEJNO RJEŠENJE – 3D VIZUALIZACIJA PROSTORA

Nakon što se vlasniku svidjela inspiracijska ploča, odnosno prijedlog elemenata i boja, krenulo se na izradu idejnog rješenja koje ide korak dalje u što vjernijem predočavanju izgleda budućeg prostora kupaonice i toaleta.

Mali prostori obično se opremaju svijetlim bojama, budući da tamne zagušuju i zamračuju prostor. No, ovdje su one, prema želji vlasnika, ipak unesene i neke druge boje poput zelene, tamno sive i crne. No, one su u ulozi akcenata koje daju karakter i posebnost prostoru, a pored toga su vrlo tražene u dizajnu interijera.

Odabrane su kadulja zelena, crna te antracit siva koje čine izvrstan spoj na bijeloj podlozi – time prostor ne postaje mračniji niti skučeniji, a unosi se estetika.

IDEJNO RJEŠENJE MIRJANA MIKULEC INTERIJERI

Elegantne kanalice za odvodnju

Keramičke pločice s geometrijskim uzorcima donijele su efektnu dinamiku prostoru – istovremeno su vrlo uočljive, ali ne i napadne. Isto je postignuto i sa odabirom kanalica za prostor tuširanja.

Odvodnja je neizostavan segment u svakoj kupaonici, a u području tuširanja bitno je odabrati modele koji su decentni i elegantni. TECE nudi kanalice s različitim bojama i pokrovima koje se mogu prilagoditi bojama, uzorcima i stilu koji vlada u kupaonici, kao što je i ovdje slučaj. Tako se stvara dojam ne samo usklađenosti nego i neprekinutih površina, što doprinosi vizualno većem dojmu prostorije.

IDEJNO RJEŠENJE MIRJANA MIKULEC INTERIJERI

Staklene opeke prema hodniku donose svjetlo

Dio zida u kupaonici je zamišljen od sivih staklenih opeka kroz koje se ne vidi, ali se propušta svjetlost iz stana, što je svakako dobrodošlo u prostor bez prozora te ujedno doprinosi dojmu prostornosti i ugode.

Staklena stijena na tušu također doprinosi brisanju granica te se tako stvara dojam veće površine prostora.

IDEJNO RJEŠENJE MIRJANA MIKULEC INTERIJERI

Mali kompaktni toalet koji ima sve potrebno 

Toalet od samo 1,10 kvadrata bio je sasvim dovoljan da ispuni svoju ulogu ali i da ima dodatne sadržaje poput mjesta za skladištenje. Prostor iznad školjke s ugradbenim vodokotlićem se naime iskoristio za ormarić za odlaganje koji će biti rađen po mjeri, a između se nalazi uvučena polica, idealna za uporabne detalje (WC papir i mirisna svijeća) te dekoracije.

Ugradbeni vodokotlić kao i aktivacijska tipka za ispiranje elegantno su rješenje za moderne kupaonice – vodokotlić je skriven a tipkalo je suptilan praktični element koji doprinosi stilu te izgleda kao dekoracija u prostoru. U idejnom rješenju ponuđene su tri varijante tipke za ispiranje, te je vlasnik odabrao posljednju, bijelu.

IDEJNO RJEŠENJE MIRJANA MIKULEC INTERIJERI

 


PROMO

Komentari