Deset najčešćih grešaka prilikom opremanja prostora

Svaki prostor drugačiji je od drugih, nosi svoje prednosti i nedostatke, no postoje određene pogreške koje često radimo, a nismo ni svjesni da itekako utječu na konačan izgled prostora kojim u konačnici – nismo zadovoljni.

Foto: Fredrik J Karlsson
Foto: Fredrik J Karlsson

Pretamne prostorije

Jednostavno, bez dovoljno svjetla nema dobrog interijera. Zato biste to trebali imati na umu već od samog početka stvaranja doma – dovoljno prirodne svjetlosti tijekom dana i dovoljno rasvjetnih tijela za večernje sate, a dobar su bonus svijeće, stolne svjetiljke ili samostojeće lampe koje će prostoru dati udobnu atmosferu.

Biranje boje zidova prije namještaja

Ako prvo odaberete boju za zidove, smanjujete si mogućnost odabira namještaja. Neće svaki trosjed ili fotelja odgovarati uz boju zidova koju ste odabrali. Istina, boju uvijek možete promijeniti, ali ostavite li boju za kraj, smanjit ćete si nepotrebne troškove i uštedjeti vrijeme.

Foto: Fredrik J Karlsson
Foto: Fredrik J Karlsson

Kupovina kompleta namještaja ili kupovina na jednom mjestu

Dobar interijer ne nastaje preko noći, u jednom tjednu, pa čak ni u jednom mjesecu.  Dobar interijer sazrijeva s vremenom. Zato dajte sami sebi vremena da biste odabrali prave komade. Napokon, nikada ne znate gdje ćete pronaći onaj detalj koji će zaokružiti cijeli prostor – u drugoj trgovini, na tavanu, na buvljaku…

Manjak ogledala

Ogledala su zasigurno jedna od podcijenjenih dekoracija u domu. Ako ih pravilno koristite, učiniti će prostoriju prostranijom i osvijetliti je.

Riješite probleme u interijeru pomoću ogledala

Foto: Fredrik J Karlsson
Foto: Fredrik J Karlsson

Manjak karaktera

Svaki je prostor jedinstven i zahtijeva drugačiji pristup. No, ono što bi svim prostorima trebalo biti zajedničko jest izražena osobnost vlasnika. Pitate li se kako to postići, odgovor je jednostavan – nekoliko vaših omiljenih knjiga, fotografija i sitnica koje imaj kakvo značenje za vas bit će dovoljne.

Nedostatak fokusa u prostoriji

Svaka bi prostorija trebala imati središnje mjesto – u dnevnom boravku to može biti kamin, a u spavaćoj pak uzglavlje kreveta. prostor će djelovati smislenije i povezanije, a vama pak olakšati posao. Jednom kada odredite središnje mjesto, ono će vam poslužiti kao smjernica za uređenje ostatka prostorije.

Foto: Fredrik J Karlsson
Foto: Fredrik J Karlsson

Nedovoljno prirodnih materijala ili biljaka

Biljke, osobito one prave, u trenu će stvoriti udobniji i prirodniji osjećaj.To osobito vrijedi za suvremeni stil uređenja koji se bez biljaka i drugih dekoracija može doimati hladnim.

Previše namještaja

Koliko je važno odabrati ključne komade, toliko je važno i ostaviti dovoljno prostora za nesmetano kretanje. Ne pokušavajte silom ugurati namještaj koji će zatrpati prostoriju i pronađite alternativu. Na primjer, u malom će dnevnom boravku bolje izgledati dvosjed i fotelja umjesto glomazne kutne garniture.

Pretjerano šarenilo ili nedovoljno boje

Trik s kojim ne možete pogriješiti jest odabir tri ili maksimalno četiri boje koje se ponavljaju na zidu, tepihu, trosjedu, dekoracijama i sličnom. Imate li jednobojnu bijelu prostoriju, svakako je oplemenite detaljima u boji kako ne bi djelovala sterilno. S druge strane, želite li, primjerice plavu sobu, ne mora sve biti baš plavo. Dodajte kakav žuti li pak crveni detalj koji će naglasiti dominantnost plave i razbiti monotoniju.

Foto: Cyrille Robin
Foto: Cyrille Robin

Manjak kreativnosti

Igrajte se tkaninama, materijalima, suprotnostima…tako ćete svoj stan ili kuću učiniti – svojim domom.

Izbjegnete li ove pogreške, korak ste bliže stvaranju prostora kakvog ste oduvijek željeli, u kojem ćete se osjećati sigurno i opušteno.

Komentari