PERILICA VAM UNIŠTAVA ODJEĆU? Otkrivamo najčešće greške koje dovode do toga

Pranje rublja u perilici doista ne može biti lakše: ubacite rublje, ulijete prašak i omekšivač i pritisnete gumb na željeni program pranja. No, odjeća ponekad nakon toga izgubi boju, smanji se, dobije rupice… Saznajte u čemu griješite!


Možete li zamisliti život bez perilice rublja? Vjerojatno ste niz puta u životu zahvalili onome tko ju je izmislio, zar ne? Perilica je doista spasonosni uređaj u svakom domu, bez obzira živi li u njemu samac ili obitelj s nekoliko članova.

I postupak pranja u perilici je doista vrlo jednostavan. No, dogodi se da odjeća bude oštećena već nakon samo jednog pranja. Boja postane blijeđa, odjevni komad se smanji ili primjerice dobije rupice.

Donosimo najčešće greške koje radimo prilikom pranja rublja u perilici – vjerujemo da ćete otkriti razloge oštećenja odjeće.

Foto: El Mueble

IGNORIRANJE OZNAKA

Sve informacije o tome kako njegovati materijal odnosno odjevni predmet obično su naznačene u obliku simbola na posebnoj etiketi. Međutim, etiketu prišivenu s unutrašnje strane odjeće uglavnom nikad ni je pogledamo. A ako i pogledamo – zanemarimo je.

Ako na etiketi piše da se predmet može prati samo ručno, ne biste trebali riskirati da ga bacite u perilicu rublja. Nakon jednog korištenja stvari se možda neće ništa dogoditi, ali će se zbog redovitog pranja u perilici puno brže istrošiti.

Osim toga, na etiketi je navedeno i trebamo li odjeću možda prati odvojeno ili sa komadima iste ili slične boje. Mnogi odjevni komadi nisu za program pretpranja kao ni za sušenje u sušilici rublja.

Foto: Pexels

PREOPTEREĆENJE PERILICE

Često pretjeramo s količinom odjeće koju stavljamo u perilicu. To za posljedicu može imati da bude izgužvana nakon pranja više nego inače, da se odjeća slabije opere i mrlje ne uklone, ali i da se odjeća ošteti – razvuče ili da se pojave rupice.

Preopterećena perilica jednostavno slabije radi svoj posao, a ako je redovito pretrpavate odjećom, uređaj se čak može pokvariti. Kako biste to izbjegli usvojite ovo pravilo: nakon što ste stvari stavili u stroj, pokušajte ugurati otvorenu ruku unutra, u uspravnom položaju. Ako vam se prsti naslanjaju na gornji  zid bubnja, onda ne biste trebali dodavati više rublja.

FOTO: FREEPIK

NE SORTIRAMO RUBLJE

Obično brzinom svjetlosti ubacujemo rublje u perilici pri čemu se dogode propusti koji vam mogu uništiti neke komade rublja – promijeniti im boju, izbljediti… Razvrstavanje prljavog rublja je prvi korak u pranju rublja. Taj korak radi se u dvije faze. Najprije je rublje potrebno razvrstati po bojama, složiti svijetlo na svijetlo i tamno na tamno, a zatim raspodijeliti rublje po vrsti tkanine odnosno prema temperaturi na kojoj se smije i treba prati. Kako biste si olakšali život, možete kupiti košaru s više odjeljaka pa odmah prljavo rublje odvajajte po boji odnosno preporučenoj temperaturi.

Foto: Annie Spratt; Unsplash

UPOTREBA PREVIŠE DETERDŽENTA

Količina praška za rublje ne utječe na kvalitetu pranja. Čak, naprotiv, ako pretjerate s njim, velika je vjerojatnost da će stvari ostati ljepljive i imati na sebi film od neispranoga deterdženta. Za rublje je vrlo bitno da bude dobro isprano. Stoga nemojte zanemariti preporuke o korištenju deterdženata na pakiranju.

Foto: Freepik

NE KOPČAMO ZATVARAČE NA ODJEĆI

Ovo sigurno nitko ne radi, a vrlo je bitno prije nego se rublje stavi u perilicu. Naime, košulje bi trebale biti zakopčane, kao i sva ostala odjeća koja ima gumbe ili patentne zatvarače. Zupci patentnih zatvarača na odjeći i posteljini mogu se zakačiti za druge stvari i uništiti ih ili čak oštetiti sam bubanj perilice. Isto vrijedi i za gumbe, koji usto prilikom pranja mogu otpasti ili se oštetiti.

Foto: TAISIA ​​​​SHESTOPAL; UNSPLASH

ODABIR POGREŠNOG NAČINA CENTRIFUGE

Moderne perilice rublja automatski postavljaju brzinu centrifuge ovisno o načinu pranja. Međutim, ponekad je bolje ručno namjestiti okretanje kako biste bili sigurni da ste odabrali pravu jačinu okretaja koja čuva odjeću od uništavanja.

Primjerice, traperice se preporuča ocijediti pri brzini od 800-900 okretaja u minuti, a osjetljive stvari ne mogu izdržati više od 400.

Foto: Freepik

PRESKAČETE PRETPRANJE

Pretpranje produžuje trajanje pranja prljavog rublja, pa ga uglavnom i preskačemo te smatramo nepotrebnim. No, ono je jako dobro za odjeću koja je jako prljava ili smo je tretirali prije pranja sredstvom protiv mrlja.

Kada odjeću koju ste tretirali sredstvom za uklanjanje mrlja, stavite na standardni program, na mjestu pojedinačnih mrlja mogu se pojaviti rupe na tkanini zbog jaka kontaminacije sredstva protiv mrlja. Stoga je bolje, kao i za jako prljavo rublje koristiti funkciju pretpranja.

FOTO: PAVOL TANCIBOK; UNSPLASH
Komentari