KAD NEDOSTAJE KVADRATA: imamo sjajne ideje za male blagovaonice

Danas je imati blagovaonicu kao zasebnu prostoriju postao pravi privilegij. Obično je ona dio kuhinjskog ili prostora dnevne sobe ili pak stisnuta negdje između njih, ako je riječ o otvorenom prostoru. Evo kako iz skučene kvadrature rezervirane za blagovaonicu možete izvući maksimum!

 

 

 

Blagovaonica je jedno od onih mjesta u kojima provodimo dobar dio slobodnog vremena – bilo da je riječ o objedu, druženju s obitelji, čitanju magazina i knjiga, učenju, pisanju zadaća ili pak radu na računalu. Mnogima je u posljednje vrijeme blagovaonski dio postao kućni ured budući da moraju raditi od kuće. Ali i bez obzira na ovakvu situaciju, često blagovaonicu koristimo kao mjesto gdje na prijenosnom računalu čitamo internetske sadržaje, plaćamo račune te gdje naša djeca pišu domaće zadatke.

A u osmišljavanju dnevnog prostora obično najmanje kvadrata ostane za blagovaonicu. Nekoć je to bila zasebna prostorija u domu, a danas je ona dodatak kuhinjama, boravcima ili se pak nalazi između njih ako je riječ o open spaceu.

Foto: El Mueble

Za sve te situacije pronašli smo zanimljiva i inspirativna rješenja koja će vam dati ideju kako možete osmisliti ovaj prostor i maksimalno iskoristiti svaki centimetar!


PRODUŽENA RADNA PLOHA

Dizajneri sve češće u osmišljavanju malih kuhinjskih prostora pribjegavaju opciji stola koji se nastavlja na radnu plohu. Tako dobivate kuhinjski stol koji je djelomično zasebna cjelina, vizualno se odvaja, a prostor se maksimalno uštedio.

Ovakav stol poslužit će kao dodatna radna površina malom otoku, a svakako razmislite da ima opciju produžavanja.

 

Foto: Dash Interiors

Noviji trendovi donijeli su produžene stolove modernijeg dizajna. Umjesto klasičnog oblika stola, dovoljno je staviti dvije plohe i oformiti stol za blagovanje. Naročito je atraktivno kada je taj dio u nekom uzorku (mramor, beton ili drvo) ili boji koja se razlikuje od od toga na koji je naslonjen.

Foto: El Mueble

TAJNA OKRUGLOG STOLA

Okrugli stol je spasonosno rješenje za mali blagovaonski prostor, naročito ako je on dio kuhinje ili dnevnog boravka. Tako će se olakšati kretanje prostorom, a i moći će više osoba sjesti za njega nego što je to slučaj sa stolovima pod pravim kutem.

Foto: Home Book

Stoga je dobro, pored nekoliko stalnih stolaca, imati i one na sklapanje koje možete upotrijebiti kada se društvo za stolom poveća.

Foto: Boutique-homes

KAD SE STOL NASLONI NA ZID

Jedan od trikova kada je mjesto za blagovaonicu skučeno jest stol kvadratnog oblika (može i kvadratnog, ali što izduženiji) koji ćete nasloniti uz zid. Iako se na prvu ne čini pretjeranom dobrom idejom, uz zid možete staviti i okrugli stol.

Tepihom ćete prostor ćete zonu blagovanja istaknuti odnosno odijeliti, a zidnom policom i slikama vizualno učiniti atraktivnijom.

Foto: Home Book

MAGIČNA KLUPA

Pored okruglih i kvadratnih oblika stola dobra opcija za male blagovaonice su kutne klupe koje mogu biti jednolinijske ili u obliku slova L, kako vam već prostor dopušta.

Neće zauzeti puno mjesta, a na njih će se moći smjestiti više osoba nego da ste se odlučili staviti stolice. Prostor ispod klupe možete dodatno iskoristiti za skladištenje.

 

Foto: El Mueble

 


ŠANK UZ PROZOR

Kada kvadrata nema dovoljno, umjesto klasičnog stola može poslužiti i ploča koju ćete staviti uz zid. A ako taj zid ima i prozore, tada je to pun pogodak jer pijući kavu ili ručajući, imate pogled na eksterijer.

Foto: El Mueble

 


POLICA KAO STOL

Police po mjeri mogu poslužiti kao multifunkcionalni element. Primjerice, u dnevnom boravku donji dio polica može biti pokretan te se po potrebi od njega kreirati stol. Originalno i praktično, zar ne?

 

Foto: El Mueble

ISKORISTITE KUT

Kut u dnevnom boravku, može, uz pomoć kutne klupe biti savršeno iskorišten za blagovaonicu. Veliki saveznik pritom je stol kvadratnog oblika.

 

Foto: El Mueble

 

 

 

 

Komentari