Potkrovlja

Visoki tavanski prostori pružaju mnoštvo mogućnosti u smislu organizacije prostora – postavljanje galerija i podesta različitih visina, čime se može funkcionalno podijeliti različite cjeline stana, a zadržati vizualno jedinstvo i preglednost prostora. Svaki stambeni prostor mora ispunjavati za življenje potrebne funkcije, no zbog neobičnosti izgleda potkrovlja, život u takvim prostorima može, uz dobro promišljeno uređenje, biti ne samo udoban već i vizualno vrlo atraktivan.

Prvo je, naravno, neophodno ispuniti tehničke uvjete za kvalitetno stanovanje. Potkrovlja mogu biti različita – od onih s drvenim podovima i krovnom konstrukcijom do onih s armirano betonskom konstrukcijom podova i kose krovne ploče, no svima je zajedničko da su to prostori na kraju zgrada, što znači da su najizloženiji vanjskim utjecajima. Prednost toga je da imate sigurno najbolji pogled u zgradi i najmanje moguće buke od susjeda, no nedostatak je potreba za pojačanom toplinskom izolacijom te dobro izvedenom hidro izolacijom kako bi se osigurali od prokišnjavanja. Pri takvim zahvatima nemojte štedjeti, jer bez obzira kako uredili svoj prostor, ako je u njemu hladno ili vlažno život vam ne će biti ugodan.

Nakon kvalitetna izvođenja takvih građevinskih zahvata posvetite se organizaciji prostora – on može biti ovisno o visini potkrovlja na jednoj ili ponekad na više razina, bilo da su odvojene na nekoliko nivoa ili je dio prostora na drugoj etaži. U slučaju da je prostor na jednoj etaži pokušajte prvo promisliti na koji način živite i koje su vaše navike. Iz toga će proizaći prostor kakav je najviše prilagođen vašim potrebama. Ako visina potkrovlja omogućuje dvije etaže, na prvoj postavite prostore boravka te moguće radnu sobu, a na gornju spavanje. Pokušajte što manje pregrađivati takav prostor jer otvorenost i vizualna isprepletenost takva neobičnog prostora ostavlja najbolji dojam koji onda samo treba nadopuniti detaljima.

Potkrovlja omogućavaju najbolje poglede u zgradi kao i mnoštvo efekata s osvjetljenjem – krovni prozori uz pogled prema nebu pružaju i mnogo svjetla koje domišljatim postavljanjem otvora može biti najspektakularniji element uređenja vašeg prostora.

potkrovlja

Umjetna rasvjeta će naravno biti noćna zamjena ali i još jedan dekorativni element. Ovisno o vrsti potkrovlja i namjeni određene prostorije odaberite odgovarajuću rasvjetu. Ako imate potkrovlje s drvenom krovnom konstrukcijom pokušajte ostaviti diskretnu rasvjetu koja će naglašavati tu konstrukciju kao posebnost tog prostora, a samo pojedina mjesta poput radnoga stola ili stola za blagovanje osvijetlite vidljivim rasvjetnim tijelima.

Potkrovlje s drvenom konstrukcijom ponekad mogu predstavljati izazov za korištenje kao stambeni prostor budući da pojedini njihovi elementi mogu biti funkcionalna ili vizualna/estetska smetnja potrebama i željama korisnika. U slučaju stupova, greda, kosnika i sličnog, njih uglavnom nije moguće premjestiti pa se morate rasporedom prostora prilagoditi postojećoj konstrukciji, a u vizualnom smislu je potrebno prije bilo kakva građevinskoga zahvata prvo odlučiti želite li naglasiti, vizualno bojom stopiti ili u potpunosti sakriti (knaufom, drvenim oblogama…) neke od tih elemenata.

Kakav god stil uređenja želite, najvažnije je da je u skladu s prostorom kojim raspolažete – malo potkrovlje u novogradnji nemojte zakrčiti masivnim namještajem s mnoštvom ornamenata već se prilagodite uvjetima koji su vam zadani, a dojam koji želite postignite manjim, lakšim komadima namještaja poput stolica ili manjih komoda te naslonjača i lampi ili bojama zidova i tapetama. Takve je stvari lakše zamijeniti ako i kad vam dosade, a i u slučaju da pogriješite pri odabiru, manja je šteta pogriješiti kod lampe nego kod trosjeda.

U svakom slučaju, pravilo pri uređenju potkrovlja je – budite što otvoreniji prema nesvakidašnjim rješenjima jer je to nesvakidašnji prostor te ga uređujte prije svega onim što ga čini posebnim – neobičnim oblikom samog prostora i mnoštvom svjetla koje vam je na raspolaganju, a to samo dopunite lakšim, manjim komadima namještaja koje ovisno o vašim željama i ukusu može dočarati skoro svaki ugođaj i stil.

Komentari