Izbjegnite na vrijeme najveće zamke u opremanju kupaonice

Kupaonica postaje sve važnije mjesto u domu i njezino uređenje ne odvija se više stihijski, nego je rezultat pomnog planiranja. Kako bi u vašoj novoj kupaonici sve bilo savršeno – od funkcionalnih elemenata do estetike, eliminirajte stvari koje bi vas mogle u tome sabotirati

 

 

 

 

Sve više interesa postoji za uređenje kupaonice, o njihovom izgledu se više razmišlja i informira, a neki se odlučuju na stručnu pomoć dizajnera. Kupaonice su tijekom godina mijenjale svoju ulogu, i danas one definitivno nisu samo mjesta za obavljanje higijene. Želimo da one budu ugodna mjesta za odmor i opuštanje koja odišu luksuzom, možda više nego bilo koja druga prostorija u stanu.

Foto: Poke Studio

Prije nego krenete u opremanje svoje nove kupaonice ili adaptaciju postojeće, dobro se upoznajte sa svim mogućnim zamkama koje mogu pratiti uređenje ove prostorije. Greške se, nažalost, tek kasnije postaju primjetne. No, vi ih preduhitrite pomnim planiranjem!


Foto: Remodelista

POVOLJNE SANITARIJE

Svi volimo akcije i popuste – nekada su one dobro rješenje, ali nekada i ne. Naročito to ne dolazi u obzir kada su kupaonice u pitanju. Sanitarije, a naročito lavaboi, pipe i tuševi moraju biti od provjerenog proizvođača i visoke kvalitete. Koristimo ih previše često, pa trebaju biti izdržljivi i otporni. Završni premaz tj. sloj na lavaboima je itekako bitan a pri odabiru tuša pazite naročito na njegovu glavu – materijal od kojega je napravljen, veličinu… Novije tehnologije nude tuševe koji sami čiste kamenac, štede vodu i energiju…

 

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI /Foto: Darko Mihalić

ORMARIĆE ĆEMO ODABRATI NAKNADNO

Tek nakon što postave sanitarije – keramiku, tuš, kadu, umivaonik… mnogi kreću u nabavku ormarića i polica za pohranu. No, to je trebalo učiniti prilikom planiranja razmještaja svih elemenata. Tako se onda najbolje mogu iskoristiti niše u prostoru i tamo smjestiti police i ormari. Ako u trgovinama ne nađete odgovarajuće dimenzije, onda ih svakako naručite po mjeri.

Prostor iznad perilice uglavnom je neiskorišten te je zato dobro planirati ugradbeni ormar unutar kojeg će biti spremište i mjesto za perilicu. Iskoristite na isti način prostor ispod umivaonika i WC školjke. Razmislite o povezivanju prostora lavaboa i perilice kojima ćete napraviti zajedničku radnu plohu. Tako će sve djelovati skladnije i urednije.

 

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI /Foto: Darko Mihalić

DOVOLJNA JE PLAFONIJERA

Svaki prostor treba nekoliko vrsta rasvjete, pa tako i kupaonica. Stoga, nemojte misliti da ste rasvjetu riješili kupnjom plafonijere – neka pored osnovne u kupaonici bude i ambijentalna rasvjeta, različitih oblika i veličina. Prilikom rasporeda električnih instalacija ili adaptacije, stavite rasvjetu obavezno na zid gdje je lavabo. Rasvjetu odnosno male LED svjetiljke ili trake možete integrirati u namještaj – ispod ormarića ili na vrh skrivene pregrade jer daju poseban štih prostoru.

 

Foto: Byr design

 


BITNO JE DA SU PLOČICE LIJEPE

Izgled pločica je bitan i mnogima je baš ovaj segment najteži. Pločica i njihovih sjajnih alternativa (epoksi smola, kamen, mramor, beton…) toliko je puno da je doista teško odlučiti za određeni model. Prilikom odabira ne razmišljajte previše o cijeni, kao ni isključivo o estetici. Ovdje je i funkcionalnost bitna – provjerite jesu li lake za održavanje te jesu li otporne na klizanje. Također, pazite da na pod ne odaberete zidne pločice.

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI /Foto: Darko Mihalić
Komentari