Blagovaonica – produžena ruka kuhinje

Zbog povezanosti s kuhinjom i/ili dnevnim boravkom, blagovaonice su najčešće i stilski te koloritom usklađeni dijelovi jedne zajedničke priče.

Blagovaonice, kao produžena ruka kuhinja, odnosno mjesta u koja iznosimo hranu i uživamo u našim kulinarskim delicijama, zapravo su svojevrsna poveznica kuhinja i dnevnih boravaka, oko čijih se stolova svakodnevno okuplja čitava obitelj, ali i organiziraju rođendanske i druge svečanosti.  Upravo iz razloga povezanosti ove tri funkcionalne cjeline (kuhinja, dnevni boravak i blagovaonica) one su najčešće i stilski te koloritom usklađeni dijelovi jedne zajedničke priče. Topla atmosfera blagovaonica često poziva i na obavljanje drugih aktivnosti – poput pisanja domaćih zadaća, a stol blagovaonice neki će koristiti i kao nadomjestak odvojenom kućnom uredu.

Ako blagovaonica nije odvojena od kuhinje/dnevnog boravka, važno je precizno odrediti mjesto gdje ćete je smjestiti. Nećete pogriješiti ako se stol smjesti uz ili u blizini prirodnog izvora svjetla (prozor ili staklena balkonska stijena), kao i u neposrednu blizinu kuhinje s kojom je idealno izravno povezana. Osim prozora, u nekim će se prostorima naći i određen element koji može poslužiti kao fokalna točka oko koje se gradi ostatak blagovaonice – to može biti kamin, velika umjetnička slika i sl.

U velikim prostorima stol se nerijetko postavlja i u samo središte prostorije, dok se za prostore manje kvadrature savjetuje postavljanje dijela za blagovanje što bliže jednom od zidova. U iznimno malim prostorima preporučit će se i klupe smještene tik do oba zida, sa stolom u sredini.

Komentari