7 stvari koje stvaraju vizualni nered u vašem domu

Ponekad nam dom izgleda neuredan ne zato što dugo nismo usisavali ili brisali prašinu nego zbog stvari nagomilanih uokolo. Otkrivamo koje su to stvari!
1. SUVENIRI S PUTOVANJA

Uspomene s putovanja daju interijeru osobnost i govore dosta toga o vlasniku. Međutim, suveniri s različitih putovanja se i jako razlikuju. Primjerice, neka etnička maska donesena s neke daleke, egzotične destinacije može se objesiti na istaknuto mjesto u dnevnom boravku. No, pored nje se ne bi trebale nalaziti i druge jako upečatljive uspomene s putovanja jer to stvara dojam natrpanosti, pa i nereda. Isto vrijedi i za hladnjak s mnoštvom magneta….

Odaberite neke najdraže uspomene i njih izložite. Možete ih povremeno i mijenjati kako biste osvježili dom te uživali u pogledu na svoje uspomene.

Ovo pravilo vrijedi općenito za ukrasne predmete – budite umjereni u njihovoj količini jer će u suprotnom prostor biti preopterećen.

FOTO: FIONA MURRAY / UNSPLASH

2. SUŠILICA ZA ODJEĆU

Sklopiva sušilica za rublje postala je jedna od onih stvari bez koje ne možemo zamisliti svakodnevni život. Zahvaljujući sklopivosti, maloj veličini i težini, lako se može postaviti, ali i skloniti bilo gdje.

Potrebno je, čim se rublje osuši, složiti ga i rasporediti po ormarima i ladicama kako majice i čarape obješene poput zastava ne bi stvarale osjećaj kaosa. I sušilo maknuti na manje vidljivo mjesto. Idealno bi bilo kada bismo imali ostavu ili ormar gdje bi ga sklonili! Ako je perilica rublja svakodnevno u pogonu, tada se metalna sušilica može zamijeniti drvenom. Drveni modeli izgledaju elegantnije, prirodnije i mogu biti zanimljiv naglasak u interijeru.

FOTO: ARON LYNCH / PEXELS

 


3. AMBALAŽA

Kutiju od televizora, aparata za kavu i mikrovalne pećnice ima smisla čuvati dva tjedna nakon kupnje u slučaju da uređaje želite vratiti u trgovinu. Zatim možete sigurno baciti ambalažu, ostavljajući samo jamstvenu karticu i upute. Ovako ćete nagomilavati prazne kutije po hodnicima i sobama, te samo stvoriti nered i otežati kretanje prostorom.

FOTO: COTTONBRO STUDIO / PEXELS

4. PAKIRANJE U VIŠE BOJA

Jedna od glavnih svrha pakiranja bilo kojeg proizvoda (pritom ne mislimo na kartonsku ambačažu koja štiti uređaje, namještaj…) je privući pozornost kupca. Stoga se često ambalaža za namirnice, kozmetičke proizvode… dizajnira u vrlo upečatljivom, pa i napadnom dizajnu. No, to ne primijećujemo odmah. Takvi proizvodi izgledaju sasvim prikladno na polici u trgovini, a kod kuće, kada ih stavimo na policu, stvaraju vizualnu buku.

Stoga je šampone i gelove bolje sipati u iste dozatore, a žitarice u staklene posude. Dodatan posao – no, učinak je velik!

 

FOTO: JONNY CASPARI / UNSPLASH

5. DJEČJE IGRAČKE

U kući u kojoj su djeca, igračke obično završe na najneočekivanijim mjestima: u dnevnoj ili spavaćoj sobi, kuhinji, pa čak i WC-u. Kako se to ne bi dogodilo (ili barem rjeđe), potrebno je unaprijed osigurati dovoljno prostora za pohranu. Prije svega u dječjoj, pa onda i dnevnoj sobi, u kojoj djeca kada su mala znatno više borave.

Kutije, ladice i ormarići trebaju biti smješteni tako da ih dijete može koristiti samo, da mu je na dohvat ruke te ih sam može vaditi i spremati.

FOTO: TATJANA SYRIKOVA / PEXELS

6. ŽICE I NASTAVCI

Žice i kablovi koji se protežu preko cijele prostorije mogu pokvariti dojam i najljepše uređenog interijera. Stoga bi mjesto gdje su utičnice i kamo idu kablovi kao i pozicije kućanskih aparata trebalo razmotriti u fazi projektiranja. Također, posebni organizatori za kablove i utičnice ugrađeni u radnu površinu pomoći će da se stvari dovedu u red. Isti sustav možete uvesti na kuhinjsku radnu ploču.

FOTO: MIKE WINKLER / UNSPLASH

7. CIPELE U HODNIKU

Prvi dojam koji stječemo o nekom domu jest već na samom ulazu. Ono što vidimo u hodniku uvelike utječe na cjelokupni doživljaj nekog prostora. Cipele postavljene na ulazna vrata ne samo da izgledaju neuredno, već i zauzimaju prostor i lako posrnete. Stoga u hodniku, posebno malom, ne možete bez stalka za cipele. Uski dugački ormarići duž cijeloga zida također su izvrsno rješenje jer zauzimaju malo prostora a skrivaju mnoštvo obuće.

FOTO: JAKE GOOSSEN / UNSPLASH

 

Komentari