KAKO ODABRATI PRAVU? Donosimo vodič kroz žarulje i rasvjetu za svaku prostoriju u domu

Iako se čini kao jednostavno pitanje, zapravo i nije baš tako. Ako želite biti energetski učinkoviti, a pritom na adekvatan način osvijetliti prostorije u svojem domu, potrebno je znati i kako izabrati osnovnu stvar – žarulju.

 

Standardnu, halogenu, LED… što to sve znači i kako izabrati pravu žarulju? U suradnji s HEP-om donosimo vam vodič koji će vam olakšati izbor pri odabiru rasvjete za svoj dom. Ali prije svega, potrebno je upoznati se s različitim modelima koji su najpogodniji za određene prostorije u domu.


KOJI TIPOVI ŽARULJA POSTOJE?

Prije nego li krenete birati model i boju rasvjetnog tijela, potrebno je upoznati se s pojmom kelvina koji označavaju boju svjetlosti. Pojednostavljeno rečeno, što je viša temperatura – boja svjetlosti je hladnija. Dok manja temperatura stvara topliju svjetlost, sličnu sunčevoj.

Kada je riječ o  blagovaonici, dnevnoj ili spavaćoj sobi, birajte toplu svjetlost od 2700 K do 3500 K jer topliji narančasti tonovi stvaraju ugodniju atmosferu. Hladnija svjetlost od 4000 do 4500 K koristi se za kuhinje, kupaonice i radne prostore, dok je puni spektar od 5000 do 6500 K rezerviran za garaže, urede i izloge u trgovinama.

 

Foto: Valeria Boltneva / Unsplash

Sada kada smo se upoznali s terminologijom, potrebno je znati i prepoznati modele žarulja.

Žarulje sa žarnom niti su originalne žarulje koje je dizajnirao Thomas Edison. Jeftine su i dostupne, ali su i lošija opcija ako želite energetski učinkovitije rješenje. Dolaze u jačini od 15-150 W, te proizvode toplo žuto ili neutralno bijelo svijetlo, no danas se sve manje koriste. Za razliku od njih, halogene žarulje imaju dulji životni vijek i pružaju više svjetla po vatu od uobičajenih žarulja sa žarnom niti. Postoje halogene žarulje dvije vrste: linijskog napona i niskog napona.

Uz njih, u kućanstvu se najviše koriste LED (Light Emitting Diodes) žarulje. LED diode su u početku bile popularne u obliku led traka, ali s tehnološkim napretkom razvile su se u više vrsta i oblika. Riječ je zapravo o poluvodičkom čipu ugrađenom u plastičnu kapsulu te je znatno učinkovitija i dugotrajnija od bilo koje druge vrste izvora svjetlosti – svakako birajte one koje su označene simbolom ENERGY STAR jer štede najviše energije.

Foto: Ivan Črepić

Uz standardne modele žarulja postoje još i parabolične reflektirajuće žarulje (PAR), xenon žarulje, fluorescentne žarulje (CFL-Compact Fluorescent Lamps ) koje sadrže živu pa je važno s njima rukovati vrlo oprezno, kao i žarulje visokog intenziteta izboja (High-Intensity Discharge – HID) koje se najčešće koriste kao vanjska i industrijska rasvjeta.


IDEALNA RASVJETA ZA SVAKU PROSTORIJU U DOMU

Dnevna soba zasigurno je ona u kojoj najviše boravimo, tako da kada birate rasvjetu, treba uzeti u obzir veličinu ali i stil uređenja. Ako imate manji dnevni boravak i niske stropove, najbolje je rješenje ugradbena rasvjeta koja će u konačnici prostor učiniti vizualno većim.

Za veliki dnevni boravak s višim stropovima, izaberite luster koji će imati centralno središte sobe tako da svakako izaberite onaj koji najbolje odgovara cjelokupnom uređenju. Naravno, dodatnu intimnu atmosferu postići ćete stolnim ili podnim lampama koje će obogatiti prostor.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Saša Lisjak

U kuhinji je drugačija priča. Treba nam bolja rasvjeta zbog svakodnevnih zadataka i pripreme hrane, osim toga, današnji modeli kuhinja često se povezuju s blagovaonicom i dnevnom sobom pa je preporučljivo i stilski povezati sve cjeline.

U kuhinjama se često koristi LED (diodna) rasvjeta koja obogaćuje osvjetljenje u prostoru, a u isto vrijeme i štedi energiju. Osim toga, možete koristiti i LED trake uzduž cijele radne površine, a preporučuju se one s hladnijom svjetlošću i većom kromatičnošću (ton i zasićenje) boja. Kako svako pravilo ima i svoj izuzetak, tako će se na primjer i one s toplijom nijansom svjetla dobro uklopiti u npr. rustikalnu tradicionalnu kuhinju.

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / Foto: Darko Mihalić

Ako imate povezanu blagovaonicu, viseće rasvjetno tijelo ne bi smjelo ni na koji način smetati, a naročito ne blokirati pogled na ostale goste za stolom. Ako želite nešto posebno, raspitajte se o mogućnosti dimmera (prigušivača) pomoću kojih se regulira željeni intenzitet svjetlosti.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Saša Lisjak

Kada je riječ o spavaćoj sobi, preporučuje se puno blaža rasvjeta. Osnova je središnje rasvjetno tijelo na stropu, a svakako se pobrinite i za  malu lampicu na noćnom ormariću. Birajte one sa sjenilom koje je lako podesiti.

Foto: Darko Mihalić

Kupaonica isto tako ima svoja pravila za postavljanje idealne rasvjete, te ovisi o tome tko je sve koristi. Osnovna rasvjeta postavlja se na stropu u obliku halogena i dioda, a popularni su i reflektori. Dodatnu rasvjetu preporučljivo je postaviti i oko ogledala.

Foto: Katarzyna Seliga-Wróblewska, Marcin Wróblewski / Fotomohito

Za kraj, nemojte zaboraviti na ono najvažnije – struju. Posjetite stranicu HEP Opskrbe za odabir najpovoljnije tarife na tržištu i tako uštedite.

Komentari