BEGONIJE: evo kako ćete uspješno uzgojiti omiljene balkonske ljepotice

Prekrasna begonija je je jedna od najpoznatijih cvjetnih vrsta, kako u interijeru, tako i eksterijeru. Tijekom ljetnih mjeseci ona je omiljena cvjetnica na balkonima i terasama. Kako je njegovati, saznajte u nastavku!

 


Pod latinskim nazivom Begonia semperflorens krije se poznata biljka begonija. To je cvjetna biljka iz tropskih područja Azije, Afrike i Južne Amerike koja broji više od 1500 vrsta, među kojima je jedna od najpoznatijih begonija maculata. Zbog svojih lijepih cvjetova i listova idealna za uređenje kako interijera, tako i eksterijera.

Kako bismo znali kako se trebamo brinuti za begonije te koje su njihove karakteristike i tipologije, donosimo vam sve informacije u nastavku.

Foto: Freepik

VRSTE BEGONIJA

Postoji mnogo sorti begonija, a samo ih vrsni vrtlari znaju razlikovati i klasificirati po morfologiji. Unatoč strogim klasifikacijama koje se mogu napraviti s begonijama, one se mogu podijeliti u četiri osnovne vrste:

Grmolika begonija

Sorte begonija koje imaju vrlo dugu stabljiku i donekle su drvenaste. Mogu doseći visinu od dva metra ako se o njima pravilno brinete. Cvjetovi koji se obično pojavljuju na grmolikim begonijama su crvene boje i mogu trajati cijelu godinu od njihovog rasta.

Međutim, ovu vrstu begonije morate čuvati zaštićenu od vjetra i sunca. Možete ga postaviti na terasu ili balkon gdje ne prima direktnu svjetlost ili unutra, izbjegavajući izlaganje sunčevoj svjetlosti kako ne bi izgorjelo.

Foto: J’Parkers’s

Lisna begonija

Ova vrsta begonije uzgaja se više od 100 godina i omiljena je među ljubiteljima vrtlarstva. Begonia Rex ili lisnata begonija ima velike listove s puno boja na površini i vrlo upadljive listove.

Lisnata begonija treba istu njegu kao i grmolika begonija: morate je zaštititi od izravnog sunčevog svjetla ili hladnoće jer ne bi preživjela. Međutim, ova varijanta zahtijeva sunčevu svjetlost, iako neizravnu, pa je preporučljivo staviti je na prozor s umjerenom temperaturom. Ova karakteristika čini je idealnom biljkom za uređenje interijera i staklenika.

Foto: El Mueble

Lukovica ili gomoljasta begonija

Gomoljasta ili lukovica begonija je sorta hibridne begonije koja raste iz spljoštenog gomolja. Lišće je svijetlozeleno i vrlo privlačno, a stabljike i lišće imaju paperjastu površinu od finih dlačica. Često se koriste za balkone zahvaljujući različitim tonovima boja.

Najbolje mjesto za gomoljastu begoniju je sjenoviti prostor ili unutar kuće, budući da nije otporna na izravnu sunčevu svjetlost, primjerice ispred prozora gdje je dobro osvijetljeno.

Foto: Flora magazin

Cvjetna begonija 

Cvjetna begonija samo je jedna vrsta iz goleme obitelji cvjetnih begonija, iako je daleko najrasprostranjenija.

Savršena lokacija je ispred prozora, na sjenovitom mjestu, ali gdje dopire puno svjetla. Ova biljka idealna je za stvaranje kompozicija boja i veličina, negdje u interijeru ili terasi. Međutim, spriječite da dobije izravan vjetar jer šteti njegovom opstanku.

Foto: The Spruce

Begonija maculata

Begonija maculata poznata je kao “anđeoska krila” zbog oblika svojih listova. Ovaj nadimak je dobila zbog jedinstvenih bijelih mrlja koje se ističu na intenzivnom zelenom lišću. Nešto što definira begoniju maculatu su njezini listovi koji se spuštaju iz središnjeg debla.

Uzgaja se kao sobna biljka zbog svog tropskog podrijetla, jer ne podnosi dobro hladnoću. Ako ne želite spaliti njezino lijepo i originalno lišće, nikada je nemojte stavljati na izravno sunce, iako mora dobiti puno svjetla.

Foto: El Mueble

KAKO ZALIJEVATI BEGONIJU

U njezi begonija važno je pravilno zalijevanje. Tlo treba ostati vlažno, ali ne previše vlažno. Ako dođe do preobilnog zalijevanja i tlo ili posuda ne dreniraju dobro, lako će uginuti. Mješavina tla ili posuda koja lako propušta vodu pomaže joj da napreduje. Uklanjanje suhih ili uvenulih cvjetova i održavanje tla vlažnim temelj su njege begonije.

Što učiniti kako bi begonija više rasla

Koristite tehniku ​​štipanja kako biste potaknuli grananje biljke. Kada stežete biljku, mijenjate smjer glavne stabljike i tjerate je da izraste nova stabljika iz lisnih čvorova. Na taj način također je održavate kompaktnijom. Štipanjem se daje nova energija stabljikama, a ne rast u visinu.

Foto: Gertens

 

KOJE SE TLO KORISTI ZA BEGONIJE?

Jedan od bitnih čimbenika za uzgoj bilo koje vrste biljaka su karakteristike supstrata koji su im potrebni. Većina begonija preferira dobro dreniran i porozan supstrat: ovaj supstrat bi trebao imati malo zemlje i puno hranjivih tvari, s obiljem vlakana za zadržavanje vode.

Supstrati klasificirani kao “visoko porozni” idealni su proizvodi za uzgoj begonija. Za većinu sorti, preporučeni početni i uzgojni pH u supstratu je između 5,2 i 6,0.

Foto: My Decor

KLIMA IDEALNA ZA UZGOJ BEGONIJE

zaštićenoj sobnoj klimi begonije mogu cvjetati gotovo cijele godine. U vrtu rastu brzo i lako, sve dok su zaštićene od izravnog sunca i vjetra i kada temperature nisu jako visoke. Zapravo, ako je želite zadržati zimi morate je zaštititi od hladnoće. Potrebna joj je temperatura oko 20º, zbog čega se smatra sobnom biljkom. Također je osjetljiva na vjetar i direktno sunce.

Foto: Gertens

Komentari