VIŠE MJESTA, UGODE I STILA: sjajne ideje kako sve možete proširiti svoj dom

Volite svoj dom i ne biste ga mijenjali za neki drugi, ali vam je postao premali? Rješenje je u proširenju… a mi vam nudimo nekoliko ideja kako možete proširiti svoj dom

 

 

 

NOVA PROSTORIJA OD LOĐE

Ovo je najjednostavniji način kako možete proširiti svoj dom! Balkoni zatvoreni s obje bočne strane idealni su i za stvaranje novog dodatnog prostora u domu, bilo da je riječ o produženju prostorije koja izlazi na njega, ili stvaranju posve novog, odvojenog sadržaja.

Lođu u pravilu nisu velike kvadrature i obično su vrlo uske, no ipak mogu biti dragocjene. Ponekad dodatna tri kvadrata itekako dobro dođu u stvaranju funkcionalnijeg i ugodnijeg životnog prostora. Obično ih se koristi za produženje dnevnog boravka, za dodatni garderobni prostor, radni ili kutak za čitanje, dio za blagovanje… Ideje su doista brojne!

 

NAJPOPULARNIJE PREGRADE I VRATA: metal i staklo kao spas za male prostore bez prirodnog svjetla

Foto: AD

 


POTKROVLJE IZNAD STANA

Nerijetko stambene zgrade kriju neiskorišten prostor na svome vrhu. Iznad stanova na posljednjoj etaži doista često postoji prostor do kojega ostali stanari ne mogu doći i ne mogu ga koristiti. Stoga on onima koji žive na zadnjem katu može značiti proširenje životnog prostora. Ta visina ponekad bude toliko velika da mogu nastati nove prostorije – radne sobe, spavaonice, dječje sobe…

Foto: Bjufors

Ako postoje grede u takvom prostoru – stropne ili one okomite, koje spajaju krovište s podom, svakako ih iskoristite jer mogu biti veliki stilski doprinos. Čini li vam se njihova boja odviše upečatljivom, možete ih obojati u bijelu boju – bit će primjetne, ali ne i nametljive.

Foto: Bjufors

Evo još jedne sjajne ideje kako proširiti svoj dom! Mjesto pod krovom mnoge obitelji iskorištavaju za dječju igraonicu. Ovo će doista biti originalan prostor koji se može sjajno osmisliti i imati kreativne ideje.

Foto: Stadshem

GALERIJA ILI MEZANIN

Galerije su dobro rješenje kada je visina prisutna u samo jednoj prostoriji i kada se formiranjem nove sobe ne bi ništa postiglo. Dobila bi se mala prostorije  u kojoj ne bi bilo ugodno boraviti. Stoga je bolje napraviti galeriju s ogradom ili poluzidom i povezati prostor s donjom etažom. Minimalna visina bi trebala biti 1,80 m.

Foto: Alexander White

Ponekad je visina stropa veća od standardne, ali ne i dovoljno visoka da bi se napravila dodatna “normalna” etaža. Dobro rješenje je kreiranje mezanina koji nema dovoljnu visinu da biste se mogli kretati uspravno prostorom, ali zato na njemu možete napraviti mjesto za spavanje, skladištenje…

 


ZIMSKI VRT

Da biste imali zimski vrt, nije nužno da imate kuću. Lođa ili balkon mogu biti mjesta u kojima u svome stanu možete kreirati zimski vrt. Svakako vodite računa da prostorija u stanu iz koje se izlazi u zimski vrt ima dovoljno svjetlosti. U ovom interijeru to je postignuto staklenim vratima s crnim metalnim profilima. Tako su ta dva prostora povezana ali i vizualno odijeljena.

 

Foto: AD

 


KUHINJA U VERANDI

Vrlo svjetla soba zbog mnoštva staklenih površina idealno je mjesto za proširenje dnevnog boravka, blagovanja ili kuhinje. Kada je prostor kuhinje mali pa u njemu ne možete imati i komotno blagovanje, onda jedan od ta dva sadržaja preselite u verandu. Napravite svoju malu staklenu kupolu učvršćenu drvom, čelikom, aluminijem ili PVC konstrukcijom i imat ćete mjesto jedinstvene atmosfere, naročito ako ima pogled na vrt, prirodu, zelenilo…

Foto: Home Style Blogs

 


ISKORAK U DVORIŠTE

Uske kućice u nizu često pate od male dnevne zone ili odviše uskih prostorija. Pravo je rješenje produženje dnevne zone u dvorište na koje će se onda nastavljati mali vrt.

Foto: Planete Deco

 


NATKRIVENA TERASA

Šteta je imati dvorište iza kuće ili živjeti na zadnjem katu stambene zgrade a ne iskoristiti, ako to zakonske prilike dopuštaju, i ne iskoristiti prostor za terasu. Svakako je bolje imati natkrivenu terasu jer se nećete morati brinuti za namještaj i stvari koje imate na njoj kada pada kiša ili snijeg, a ljeti će vam biti dobar zaklon od sunca.

Natkrivena terasa zatvorena staklenim krovom također može postati dodatna soba u vašem domu, čak i ako je mala – primjerice, vrlo svijetao ured.

Foto: Planete Deco

 


 

SPUŠTANJE U PODRUM

U starim kućama, a ponekad i u stanovima postoje i podrumi, uglavnom neiskorišteni. Moguće ih je pretvoriti u nove prostorije poput spavaće sobe ili kupaonice, ili čak sobu za opuštanje i druženje. Mnogi u takvim prostorima organiziraju mjesto za velika druženja – primanje gostiju i proslave blagdana, rođendana i drugih obljetnica. Samo prije nego što krenete u radove, poduzmite sve da spriječite nastanak vlage.

Foto: Apartment Therapy

 

Foto: Apartment Therapy

 

 


KUĆICA U VRTU

Kućice u dvorištu već dugo nisu samo skladište za alat i pribor za vrtlarenje te stare stvari. Danas su to prostor koji služe za radni prostor, privatni prostor kada netko od ukućana želi malo samoće ili gostinjska soba. Dakle, budite u trendu i poboljšajte kvalitetu svoga života kućicom u dvorištu.

 

Foto: Planete Deco

 

Foto: Planete Deco
Komentari