RASVJETA U SPAVAĆOJ SOBI: na što treba paziti i kako izabrati najbolju za sebe

Mjesto na kojem se oslobađamo stresa i obnavljamo svoju energiju treba biti naša mala oaza. Upravo je to – spavaća soba, zato treba pripaziti i koju rasvjetu postavljamo. Donosimo vam nekoliko korisnih uputa za odabir rasvjete, a u suradnji s HEP-om i savjet za uštedu energije

 

 

Funkcija spavaće sobe prilično je jasna, a osim kreveta koji je ključni komad, važno je i osigurati atmosferu za opuštanje. To ćemo najlakše postići rasvjetom. Uvijek se kreće od centralnog osvjetljenja, a u ovom slučaju bira se neizravna rasvjeta.

Projekt: Mirjana Mikulec Interijeri / Foto: Darko Mihalić

Lusteri su vrlo popularno rješenje, te će osim funkcije dati i stilski potpis cijelom prostoru. Moderni, dizajnerski, od ratana, kristala, metala ili tkanine… bezbroj je opcija, a na vama je da izabere onaj koji će se uklapati najbolje u vaš stilski izričaj – to je obično i glavna misao vodilja.

Možete kombinirati i stropne svjetiljke jednostavnog dizajna i potpuno nenametljive, ili se mogu kombinirati nekoliko manjih pojedinačnih rasvjetnih tijela i tako stvoriti skladnu cjelinu.

Projekt: Mirjana Mikulec Interijeri / Foto: Darko Mihalić

Za spavaću sobu s nižim stropom, dobro je izabrati površinske svjetiljke za vizualno povećanje prostorije.

Svakako se raspitajte i o stropnim svjetiljkama s opcijom daljinskog upravljanja pa tako npr. možete iz udobnosti vlastitog kreveta postaviti svjetla različitog intenziteta.


KAKO IZABRATI PRAVU NOĆNU LAMPU?

Foto: @clickclickjim

Ako i vi prije spavanja čitate omiljenu knjigu, onda znate i koliko je važno imati dobru noćnu lampicu u blizini. Ipak, treba pripaziti i da svijetlo ne bude zasljepljujuće. Birajte one koji su podesive, sa sjenilom ili koje imaju zglobnu ruku pa da možete prilagoditi i nagib svijetla. Raspitajte se i u prigušivačima svijetla jer ćete na taj način najlakše korigirati intenzitet.

Ako vam pak ne treba specijalizirano svijetlo za čitanje u krevetu, birajte noćne lampice koje se stilski uklapaju u vaš interijer. Možete postaviti i zidne lampe koje će isto tako dati na atmosferi.

Projekt: Mirjana Mikulec Interijeri / Foto: Darko Mihalić

Kada je spavaća soba u pitanju, cilj je postići ugodnu atmosferu a rasvjeta će itekako pomoći u tome. Osim dizajna, važna je i energetska učinkovitost rasvjetnih tijela. Osim odabira ekološki prihvatljivih rješenja prilikom kupovine, moguće je dodatno uštedjeti i uz povoljne tarife električne energije. Za više informacija, posjetite stranice HEP Opskrbe.

 


PROMO

Komentari