MALE PROMJENE ČINE ČUDA: usvojite nova pravila organizacije doma u ovoj godini

Čišći i uredniji dom čini nas i sretnijima i opuštenijima, kao da smo skinuli veliki teret kojeg smo nosili na leđima. A usto nam je lakše funkcionirati u životnom prostoru. Imamo nekoliko prijedloga kako to postići!

 


Kada je riječ o životnom prostoru, svi dijelimo isti problem: sve teže održavanje uslijed gomilanja stvari. To za posljedicu ima ne samo da dom uvijek izgleda neuredno (iako je ustvari čist i nema prašine i prljavštine) i nedovršeno, pa budi osjećaj nezadovoljstva i pritiska da moramo nešto napraviti. Puno stvari oko nas otežava nam svakodnevno funkcioniranje – ponekad je teško kretati se nesmetano prostorom, otvoriti vrata sobe do kraja, pronaći nešto u ladici ili ormaru, ostavi ili garaži…

Višak stvari oko nas donosi nam određeni teret u mislima – i kada ga se riješimo, to se mijenja. Naime, proces raspremanja po domu blagotvorno djeluje na naše psihičko i emocionalno stanje. Rješavanje smeća, tvrde psiholozi, izaziva osjećaj slobode i lakoće – kao da nam je ‘planina pala s ramena’. Osjećamo mir i unutarnji red te da kontroliramo svoj život.

FOTO: BAUHAUS

Kako se riješiti nereda i doći do svega što psiholozi tvrde? Predlažemo da vam to bude plan do proljeća, a tada ćete se, kad svi počinju sa sezonskim čišćenjem, moći posvetiti osvježenju doma (bojanje zidova) i uređenju vanjskog prostora – balkona ili vrta te saditi zelenilo i boraviti više na svježem zraku.

U suradnji s Bauhausom donosimo vam nekoliko ideja i savjeta!

FOTO: BAUHAUS

KRENITE OD ‘REVIZIJE’ ORMARA, LADICA I KOMODA

U nastojanju nove organizacije doma najbolje je krenuti od pregledavanja stvari. Mnogi od nas ne primjećuju kako se tijekom godina dom napunio svim vrstama predmeta, odjeće, sitnica. Potrebno je zato krenuti od ormara, ladica i provjeriti što nam doista od svega toga treba.

Budite odlučni i razumni te želju za redom stavite ispred emocija i bacite stvari koje godinama ne nosite, oštećene su ili vam ne mogu pa ih držite za neka vremena kada budete vitkiji. Dio odjeće i obuće koja je dobrom stanju poklonite, a ostatak donirajte udrugama koje trebaju stari tekstil i druge predmete kao sirovinu.

FOTO: BAUHAUS

Isto učinite u kupaonici – bacite staru kozmetiku i ostale stvari koje ne koristite ili im je istekao rok trajanja. A u kuhinji se riješite namirnica koje više nisu za upotrebu, kao i lonaca, tanjura… Ispraznite ladice sa starim računima, papirima, mobitelima, istrošenim baterijama…

Kako bi bili odlučniji i efikasniji, predlažemo sljedeći pristup: uzmite tri kutije i označite ih na sljedeći način: ‘zadrži’, ‘doniraj/prodaj’ i ‘baci’ te u njih slažite stvari koje nećete koristiti.

Foto: Bauhaus

STVARANJE SLOBODNOG PROSTORA

U ovom prvom koraku riješili ste se nepotrebnih stvari što za posljedicu ima i stvaranje novog, slobodnog prostora. Imate ćete manju gužvu u ormarima, ali i osigurati mjesto za nove stvari koje su možda bile vani, po komodama, policama… Tako ćete konačno učinkovito početi koristiti svoj životni prostor, a dobar dio stvari konačno će naći svoje stalno mjesto.

Pohranjujući stvari koje su bile vidljive u ormare, ladice… dom će izgledati urednije. Slijedite zlatno pravilo pospremanja i organizacije doma: sve što ne treba biti vidljivo, pohranite u zatvoreni prostor. Nakon korištenja, stvari opet vratite na svoje mjesto i u vašem domu će napokon zavladati red!

FOTO: BAUHAUS

KAKO ODRŽAVATI RED?

Ovdje vrijedi jedan od savjeta kojeg smo već smo spomenuli gore: kada neku stvari upotrijebite, vratite je na njezino mjesto. Tako se manje stvara nered. Jer, često se nered stvori upravo zbog toga jer smo stvari nakon upotrebe ostavili gdje nam je u tom trenutku bilo zgodno.

Vraćanjem stvari na svoje mjesto uštedjeli ste dragocjeno vrijeme koje biste kasnije utrošili na pospremanje, a imajte na umu da što duže jedna stvar stoji na krivom mjestu, zaboravimo poziciju koju smo joj prvotno namijenili.

FOTO: BAUHAUS

Također, red ćete održavati i ovim pravilom: jedna stvar unutra, druga van. Svaki put kad nešto kupite, morate se nečega riješiti kako bi se održala ravnoteža stvari u domu i kako se one ne bi gomilale. To nas potiče na svjesnu i promišljenu kupnju te oslobađa rastrošnosti i nepotrebnih troškova.

Pritom, svaki put kada pomnije čistite dom (subotom ili jednom mjesečno), posvetite se temeljitije jednoj sobi, kako bi u njoj napravili veći red. Tako se neće nakupljati veći nered i nečistoća u domu.

FOTO: BAUHAUS

SPASONOSNE KUTIJE I POLICE

Problem koji zna nastati nakon pospremanja u ormar je što je odjeće kao i primjerice namirnica i dalje puno, pa ih naguramo jedne na druge. Zbog toga često ne možemo naći ono što nam treba, pa u brzini nekad počnemo kopati po ormarima i ladicama. Ovaj problem može se vrlo lako riješiti – bitno je stvari organizirati u kategorije (majice kratkih rukava, rublje, puloveri, čarape…), staviti u zasebne kutije i košare, a zatim na njih nalijepiti etikete s natpisom.

Ili, još jednostavnije: nabavite kutije od prozirne plastike i u svakom trenutku ćete znati što se nalazi u kojoj kutiji.

FOTO: BAUHAUS

Kutije i košare, ali taburei (ovisno što skladištite u njih) su izvrsno rješenje za svaki kutak doma, pa tako i kada se nalaze na vidljivim mjestima. One savršeno uklanjaju problem nereda kojeg stvaraju sitnice – daljinski upravljači, punjači za mobitel, ključevi od stana, papirnate maramice, dekice, modni dodaci…

Foto: Bauhaus
FOTO: BAUHAUS

KORISTITE POMIČNE POLICE I VJEŠALICE

Polica s kolicima – otvorena ili zatvorena, s ladicama  i ormarićima dobro je rješenje za pohranu stvari koje često koristite a ne biste htjeli da budu razasute okolo. Primjerice, voće i povrće u kuhinji, alat, pribor za crtanje ili neki hobi, kozmetičke proizvode i ručnike…

Ovakva kolica izvrsna su i za male stanove jer štede dragocjeni prostor te se mogu pomaknuti kada ih ne upotrebljavate.

FOTO: BAUHAUS

Velike metalne vješalice na kotačiće idealne su za predsoblja jer imate dovoljno mjesta odložiti sve jakne i kapute. Usto će sve djelovati urednije. Ovaj model vješalice ima i malu policu na koju možete odlagati obuću što je čini pravim multipraktikom, a kotačići mobilnom pa je lako preselite u neki drugi prostor. Primjerice, u vešeraj gdje će biti stalak za izglačanu odjeću ili pak u spavaću sobu gdje će služiti za odlaganje stvari koje trenutno nosite.

Foto: Bauhaus

PROMO

 

Komentari