NOVE VLADARICE BALKONA I TERASA: kako uspješno uzgojiti hortenzije u tegli

Hortenzije su već dugo neprikosnoveni cvjetni klasik u vrtovima, no u posljednje vrijeme sve ih češće zatičemo i u teglama na balkonima. Tako se ispunila želja onih koji žive u stanovima da njihov eksterijer krasi upravo ova ljepotica!

 

 

 

 

Nekoć smo samo mogli uzdisati kada bismo u vrtovima ugledali prekrasne grmove hortenzija s njihovim sitnim cvjetovima sabranima u veliki grozdasti cvat u obliku loptica. Danas hortenzije nisu više rezervirane za vrt i sadnju u gredicama, nego ih možete imati i na svom balkonu ili bilo gdje poželite jer ih je moguće uzgajati u teglama. Tako hortenzije u teglama krase ulazne prostore, terase, prozorske daske

 

Foto: Thursd

JEDNOSTAVNA ZA UZGOJ

Rijetko koji cvijet će tako uljepšati prostor kao hortenzije! A pored njezina izgleda, ono što ju svakako čini popularnim cvijetom jesu mijenjanje boje cvijeta s obzirom na kiselost tla te lakoća uzgoja. Hortenzije će uspjeti i početnicima, kao i onima koji nemaju previše vremena za njegu bilja. Za uzgoj u tegli, savjetuju stručnjaci, birajte vrste Hydrangea macrophylla i Endless Summer koje će trajati duže nego ostale.

Foto: Patch Plants

KAKO JU SAČUVATI DA CVATE GODINAMA

Hortenzija u tegli također je trajnica i preživjet će zimu i niske temperature u tegli, baš kao i ona koja je zasađena u vrtu, na cvjetnoj gredici. Bitno je u tome slučaju da ima dosta zemlje odnosno da je zasađena u veću teglu te da se skloni da nije na direktnom udaru leda i snijega.

Ako živite u područjima gdje je prisutan mraz i gdje je hladnije, kao dodatno osiguranje da hortenzija dočeka iduće proljeće, nabavite teglu koja je otporna na hladnoću te ju omotajte  tekstilom. Tako bi hortenzija u tegli mogla trajati nekoliko godina.

Foto: Lazada

KAKVU TEGLU ODABRATI

Ako živite u području s blagim zimama ili hortenziju možete skloniti na toplije mjesto, tegla od terakote ili keramike će biti idealna za hortenzije. Stoga je nakon kupnje odmah presadite iz plastične u ovakve tegle.

Također, veličina tegle je i u ovim slučajevima bitna jer hortenzija relativno brzo raste i može doseći visinu do pola metra u tegli pa korijenju treba dovoljno prostora.

Foto: Plant Addict

NAJBOLJA POZICIJA

Hortenzije nisu velike ljubiteljice jakog i direktnog sunca te najbolje uspijevaju u sjeni ili polusjeni. Stoga izbjegavajte južnu i zapadnu stranu svoga doma te hortenzije smjestite na istočnu ili jugoistočnu stranu. To je najbolja pozicija za ovaj grmoliki cvijet. Tako će dobiti dovoljno sunca tijekom jutra i prijepodneva i imati prpošne velike, zdrave cvjetove i listove.

Foto: Thursd

ZALIJEVANJE HORTENZIJE

Pored sjene, hortenzije vole vlažno tlo stoga ih svakodnevno obilno zalijevajte. Za vrijeme velikih ljetnih vrućina možete ih zalijevati dva puta dnevno, ujutro i navečer. Izbjegavajte polijevanje cvijetova te vodu stavljajte direktno u zemlju.

 

Foto: Tuincentrum.nl

 

Foto: Ideal Home

 

 

 

 

 

 

Komentari