POJEDNOSTAVITE ŽIVOT: 5 načina da bolje organizirate svoju garderobu

U današnje vrijeme smo toliko zatrpani stvarima što pomalo stvara osjećaj kaosa i želje za  pojednostavljenjem života. Krenimo od slaganja ormara i komoda – to će biti sjajan način da napravimo akciju ljetnog čišćenja doma i osjećamo se slobodnije!

 


Čišćenje doma je obično povezano s dosadnim, monotonim aktivnostima pa ih zato volimo izbjegavati. No, zahvaljujući čišćenju ne samo da će napokon biti sve na svome mjestu a mi ćemo se osjećati zadovoljno.

Čišćenje je, naročito ako se dohvatimo napokon ormara i ladica, način da lakše kontroliramo svoju garderobu i modne dodatke, izbacimo nepotrebne stvari koje nismo koristili godinama. Usput ćemo očistiti glavu od nepotrebnih informacija. U nastavku vam donosimo 5 učinkovitih načina organiziranja garderobe koje će nam uvelike pojednostaviti život!

Foto: Sonia Sanmartin; Unsplash

1. ODABIR ODJEĆE

Dovođenje ormara u red je veliki posao. Ali, jednom katd u njemu napravite reda i posložite sve na vama je da samo da se disciplinirate i držite se nekih pravila. Tako se neće stvarati opet nered i kaos.

Prvi korak je da pregledate i sortirate svoju odjeću. Sigurno postoji nemali broj odjevnih komada koje ne nosite godinama pa vam ustvari samo zauzimaju dragocjeni prostor. Nemojte ih zadržavati, nego ih se riješite, no prije razmislite kamo ćete s njima. Možete ih pokloniti, prodati ili dati u recikliranje. Ispranu i oštećenu odjeću bacite.

Foto: @Sweetpagesco / Unsplash

Tako ćete u ormaru zadržati samo onu odjeću koju stvarno koristite. Jer, kolika je vjerojatnost da opet odjenete sako ili vestu koje niste nosili dvije-tri godine?

Načelo manje je više u ovom slučaju savršeno funkcionira!

Foto: Annie Spratt; Unsplash

2. PROSTOR ZA MODNE DODATKE

Rješavanje modnih dodataka – kapa, šalova, rukavica, marama i torbi koje više ne koristite prvi je korak uvođenja reda u ovom dijelu ormara.

Foto: Jordan Bigelow / Unsplash

Skloni smo ih zadržavati godinama a rezultat su nered i gužva u ormaru ili ladicama. Šalovi, kape, remenje ili rukavice ponekad je teško pronaći u gomili stvari ili kad se zavuku na dno ormara. Kako ih je teško složiti da izgledaju uredno i pregledno najbolje je sortirati ih u kutije. To može biti obična kutija za cipele ili neke druge ambalaže. Samo ih raspodijelite po vrsti (šalovi, marame i kape u jednu, torbe u drugu…) kako bi se lakše snalazili.

Foto: Freepik

3. KUTIJA ZA SEZONSKU GARDEROBU

Ljetne haljine stoje vam na vješalici uz zimske jakne? Ili košulja s kratkim rukavima leži uz neki svečani večernji outfit? Poteškoće s odvajanjem odjeće mogu stvoriti velike probleme. Teško pronalazimo ono što nam treba, a i sve izgleda neurednije.

Foto: Freepik

Kako biste to spriječili, vrijedi odmah razmisliti o čišćenju. Razdijelite police i vješalice po vrsti odjeće, s obzirom na namjenu i sezone. Također, razvrstajte odjeću i ovdje po principu kutija. One mogu sadržavati stvari koje ćete nositi sljedeće sezone. Ovo rješenje sigurno će vam uštedjeti puno živaca u potrazi za određenim stvarima i unijeti reda u vaš život.

Foto: The Jakarta Post

4. SPREMNIK ZA CIPELE

Ovo je idealna prilika, dok se ‘obračunavate’ s odjećom, da to isto učinite i s obućom. Bacite pogled na svoje cipele i razmislite koje modele najčešće nosite. One koje niste nosili više od dvije godine jednostavno ‘udaljite’ iz svoga doma.

Rasporedite obuću koju ćete zadržati po funkciji i sezoni, kako bi sve bilo jednostavnije i preglednije. Spremite salonke, visoke potpetice i elegantne svečane cipele na drugo mjesto. Bilo bi dobro čuvati ih u kutijama, kako ne bi prašina dopirala do njih. Ako nemate mjesta u ormaru, kutije složite jednu na drugu u neki kut ili uza zid – neće narušavati prostor.

 

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

5. ODJEĆA NA VJEŠALICAMA

Čak i u malom ormaru pokušajte pronaći mjesta za vješalice. Ovako spremljena odjeća izgledat će svježe i elegantno kada ju poželite odjenuti. Jer, dogodi se da izglačanu i složenu odjeću na policu prije odijevanja moramo opet malo izglačati.

Dobro rješenje je imati vanjsku samostojeću vješalicu na kojoj ćete držati odjeću koju trenutno nosite.

Foto: James Collingworth; Unsplash

Odijelite vješalice u ormaru na kojima je odjeća koju nosite na posao i svečana odjeća, te ju podijelite i sezonski. Odjeća koju nosite po kući nemojte ni stavljati na vješalice. Zahvaljujući ovom rješenju, nećete gubiti vrijeme na spremanje u zadnji čas. Također možete isprobati posebne vješalice za nekoliko pari hlača ili one dizajnirane posebno za odlaganje šalova.

Foto: Freepik
Komentari