POZNATI DIZAJNER OTKRIVA: 6 najvećih grešaka koje činimo u uređenju blagovaonice

Ako se spremate na uređenje ove prostorije ili neki sitni makeover, onda je ovo pravi članak za vas jer će vam pomoći da stvorite prostor bez mane! Poznati australski dizajner interijera Chris Caroll otkriva najčešće pogreške koje činimo u uređenju blagovaonica.

 

 

 


Na prvi pogled sve se čini vrlo jednostavnim i potrebno je ‘samo’ nabaviti stol i stolice te eventualno tepih i komodu, a detalji poput visilice ili dekoracije na zidu će doći s vremenom. No, i u uređenju blagovaonice možete itekako pogriješiti! Poznati australski dizajner Chris Caroll otkriva nam koje su to najčešće i ujedno najgore pogreške koje činimo kada osmišljavamo mjesto za blagovanje. Koje su to pogreške, saznajte u nastavku! A već do kraja članka usvojit ćete sve potrebne savjete i trikove za uspješan izgled blagovaonice.

Foto: Globewest

1. STOL I STOLICE OD ISTOGA MATERIJALA

Ovo je jedna od najvećih grešaka u uređenju blagovaonice. U idealnoj blagovaonici, smatra Caroll, vaš stol i stolice su različitih materijala i boja. To znači da bi prilikom odabira trebali izbjegavati komplet u kojem su stolice i stol.

“Ni pod kojim okolnostima ne bih vas poticao da kupite stolove i stolice koji savršeno odgovaraju. To je jednostavno previše! Razmislite o miješanju drvenih stolova s tapeciranim stolicama ili staklenog/mramornog stola s nekim kožnim opcijama. Dostupno je toliko stilskih kombinacija da je prava šteta da malo ne pomiješate materijale”, savjetuje dizajner.

 

Foto: Cult

2. STOL ISTE BOJE KAO I POD

Ne samo da je poželjno da vaš stol i stolice imaju neku varijaciju u boji i materijalu, nego i da noge stola budu različite boje od poda.                                               

“Ploča stola može biti iste boje kao i pod, ali u dobro uređenoj blagovaonici noge bi trebalo biti od drugačijeg materijala, poput crnih metalnih nogu na hrastovom podu. To pomaže u razbijanju vizualne monotonije. Ako su već od drveta i noge i pod, onda neka budu različitih nijansi. Rješenje može biti i u tome da stavite tepih ispod stola koji će ‘prekinuti’ da se iste ili slične nijanse nogu i poda stope”, ističe dizajner. 

Foto: Jesi Eve

3. NEDOVOLJNO VELIK TEPIH ISPOD STOLA

Iako je poželjno da blagovaonica ima tepih jer oplemenjuju prostor, nećete pogriješiti ako ga ne stavite. Problem može nastati ako je tepih premalen.

 

Foto: Dulux

“Rekao bih da oko 80% domova u kojima sam bio pozvan na savjetovanje ili preuređnje ima premale tepihe u blagovaonici. Bitno je da tepih bude toliko velik da možete izvući blagovaonsku stolicu, sjesti na nju, a da su stražnje noge stolice i dalje na tepihu. Ako se noge stolice nalaze dijelom na tepihu, a dijelom na golom podu, to znači da je tepih nedovoljno velik i da vam je potreban veći”, smatra Caroll.

Foto: Metricon

4. STOL PREMALEN ZA PROSTORIJU

Danas je prava privilegija imati zasebnu blagovaonicu ili dovoljno kvadrata ove namjene unutar otvorenog dnevnog prostora. Stoga se često, kao i zbog cijene, odlučujemo za manje blagovaonske stolove.

“Uspješno uređene sobe temelje se na pravilnom razmjeru namještaja. Velika blagovaonica s malim stolom izgleda posve nerazmjerno pa bi bilo dobro u većoj kvadraturi imati i veći stol koji će, sa stolicama, biti u centru pažnje. Isto tako, pazite da u manjim blagovaonicama stol ne ‘preplavi’ prostoriju jer će ona izgledati još manje i  teško ćete se kretati a još teže sjedati ili ustajati od stola”, poručuje Chris Caroll te dodaje da odustanemo od komode ili police ako nema dovoljno mjesta za lako kretanje prostorijom.

Foto: Brosa

5. ODABIR JEFTINIH STOLICA

Budžet nas ograničava da nabavimo namještaj koji želimo pa biramo povoljnije komade. No, često zbog njega trpi i kvaliteta komada koje stavimo u blagovaonicu. Dizajner smatra da su veći problem jeftine, a time često i nekvalitetne stolice nego stol.

“U uređenju blagovaonice bih vam prije preporučio da izaberete jeftniji blagovaonski stol i uložite u stolice. Stol se uvijek može ukrasiti stolnjacima i podmetačima, ali stolice su bitne jer na njima dugo sjedimo te trebaju biti otporne i dobre za položaj naše kralježnice. Ne dajte da vas zavara niska cijena ili izgled – bitnije je vaš osjećaj ugode ali i zdravlje”, ističe dizajner.

Foto: OZ Design

6. BEZ VISILICE IZNAD STOLA I DEKORACIJA NA ZIDU

Dogodi se često da rasvjetna tijela kao i dekoracije godinama čekaju na svoj red u blagovaonici. I u najmanjim blagovaonicama bitno je imati ove elemente.

“U maloj blagovaonici ogledalo ili umjetničko djelo može biti jedina žarišna točka za kojom prostor vapi. Ogledalo će učiniti da prostor izgleda prostranije, a umjetnička djela – posteri, slike, fotografije će je učiniti privlačnom. Tek kada se ove stvari nalaze u blagovaonici, ona izgleda dovršeno. U suprotnom će se doimati kao podstanarski stan”, poručuje za kraj Chris Caroll.

 

Foto: Metricon

 


Izvor: TLC Interiros

Komentari