Originalno osvježenje: tri motiva koja možete sami oslikati u dječjoj sobi

Spremate se na uređenje dječje sobe ili biste napravili djelomični makeover za koji nećete morati izdvojiti puno vremena ni novaca? Idealno rješenje je bojanje zidova s motivima koje možete sami napraviti, a kojima će vaša djeca biti oduševljena.

 

 

Ljetne mjesece obično iskoristimo za (pre)uređenje dječjih soba. Ako i ne mijenjamo namještaj, kako bi ga prilagodili uzrastu djeteta, barem jednom godišnje odlučimo se za novu boju zidova. To je površina u dječjoj sobi koja se najviše pohaba i ošteti tijekom dječje igre i svih drugih aktivnosti. Novom bojom na zidu ne samo da ćete obnoviti zaprljane i oštećene zidove, prikriti određene nedostatke u prostoru, nego i osvježiti cijelu prostoriju. Izgledat će preuređeno, svježe i novo iako ste u u njoj ustvari mijenjali tek jedan element i potrošili vrlo malo novaca, naročito ako ste se odlučili za varijantu “sam svoj majstor”.

Bojanje zidova naime najjednostavniji je i najpovoljniji makeover koji možete poduzeti u dječjoj sobi, a učinak je i više nego primjetan. Tako stavljate naglasak na zidove, što je naročito dobra varijanta kada baš niste zadovoljni namještajem, ali biste ga ipak još neko vrijeme zadržali u sobi.

 

Foto: Home Book

 

Kako dječje sobe pored funkcionalnosti traže i visoku dozu estetike i kreativnosti, mogli biste se svakako poigrati bojama i motivima kojima ćete to postići.  Mi vam u suradnji s tvrtkom Dulux i Texo predlažemo tri efektna i trendi načina kako ćete bojama i oblicima pored toga stvoriti i jak stilski akcent u sobi. A ono što je najvažnije – dijete će biti oduševljeno svojim malim carstvom na čijim zidovima se nižu kućice, zgrade, oblaci, planine…

Pored standardne opreme za bojanje, za ovakve motive potrebni su vam traka, grafitna olovka, ravnalo i(li) šablona. I već ovaj vikend vaš princ ili princeza mogu imati svoju sobu iz snova – originalnu, lepršavu i vedru!

 

Foto: Home Book

 

ODVAŽNE PLANINE

Potrebno je najprije na zidu iscrtati olovkom, uz pomoć ravnala, motiv planina te krep trakom označiti rubove te pobojati željenim bojama planine. Pričekajte da se boja osuši, a onda skinite traku i pobojajte ostatak zida. Svakako pazite na dimenzije motiva, da ne budu ni prevelike ni premale. I u jednom i drugom slučaju izgubit će se željeni efekt upečatljivosti – u prvom nećete primijetiti o kakvom je motivu točno riječ, a u drugom motiv neće uopće biti ni zamijećen. Dobro je da se pri prvom pogledu na taj zid motiv odmah može prepoznati.

Birajte boje tako da se motiv planina, kao i bilo koji drugi motiv koji odaberete, ističe na podlozi – bilo da je podloga tamnija a motiv svjetliji, ili pak obrnuto – podloga svjetlija a motiv tamniji. Efektno rješenje je, naročito ako u sobi nedostaje boja ili je podloga posve neutralna (bijela, siva ili bež) te prostor nema dinamike, da planine pobojate u dvije ili više boja. One mogu biti tonovi iste boje ili kombinacija kontrastnih boja.

 

Foto: Home Book

 

GRADOVI I KUĆICE

Vizure grada i krovovi kućica s ili bez vrata i prozorčića sjajan su motiv za različite uzraste djeteta – od rođenja pa sve do tinejdžerske dobi. Primjerice, za starije tinejdžere sjajan je motiv nebodera gdje se možete poigrati bojom prozorčića ili grafitima koje će vaš tinejdžer sam nacrtati. Ovo može biti poligon za izražavanje njegove kreativnosti, ukusa i trenutnih interesa. Svakako u ovo oslikavanje uključite i dijete i osluškujte njegove želje vezano uz boje i motive jer je to ipak njegov prostor u kojem se želi osjećati kao u svom carstvu.

 

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / FOTO: DARKO MIHALIĆ

 

Za ocrtavanje motiva grada bit će vam potrebno ravnalo a kasnije, prije bojanja, i krep traka koja će vam omogućiti da boja ne prijeđe zacrtane rubove i oblike. Savjet stručnjaka je da za dječju sobu birate perive boje budući da je riječ o zidovima koji su više nego oni u dnevnoj ili spavaćoj sobi izloženi mrljama, ogrebotinama, crtežima koje djeca vole “ostavljati” na zidu…

Ako djeca i dalje vole crtati po zidu, željeni oblici mogu biti s bojom koja ima efekt školske ploče, a koja ne mora biti nužno crna – bitno je da se na podlozi vide potezi kredom. Na taj način će djeca imati svoj kutak u kojem će moći slobodno crtati i pisati što poželi, pa neće imati potrebu to raditi u ostatku sobe i doma.

 

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / FOTO: DARKO MIHALIĆ

 

ŽIVOT POD OBLACIMA

Za motive oblaka, koje možete kombinirati i s drugim motivima, potrebna vam je šablona koju možete nabaviti gotovu u trgovini ili ju vrlo jednostavno i brzo sami izraditi od nekog debljeg papira. Tako ćete lakše nacrtati oblik olovkom prema šabloni koju ćete pritisnuti na zid. Ako želite da zid bude razigraniji, koristite više dimenzija oblika ili unutar njih unesite i neku drugu boju u vidu točkica ili “oživite” oblak crtanjem očiju, nosića i usta.

 

FOTO: DARKO MIHALIĆ

 

PROMO

Komentari