NOVA KUHINJA BLOGERICE INGRID: rabljenu vintage kuhinju zamijenila je novom, po svojoj mjeri

Blogerica Ingrid Jančec, nakon priče o svim promjenama koje je doživjela njezina terasa, ovaj puta spremila je kolumnu o svojoj kuhinji koju je nedavno zamijenila novom.

 
KUHINJA – SRCE SVAKOG DOMA

Kuhinja – srce svakog doma, obično tako tepamo toj možda i najvažnijoj prostoriji u domu. Kod nas je to srce doma, tek s početkom ove godine, postalo crvenije (ok, bojom crno, ali nećemo cjepidlačiti ), brže kuca i ne zahtijeva redovite preglede ili intervencije.

NA TERASI BLOGERICE INGRID: sve što ima u kući željela je imati i vani. Evo i rezultata!

FOTO: @MYPRETTYMESS

MOJA PRVA ‘PRAVA’ KUHINJA

Priča počinje standardno; jednom davno udalo se dvoje mladih bez kune u džepu a kamo li kuhinje. Srećom, naslijedili smo je od roditelja te je koristili osam godina. Sljedećih osam godina imali smo sivu Ikea kuhinju.

FOTO: @MYPRETTYMESS

FOTO: @MYPRETTYMESS

To je bila moja prva “prava” kuhinja. Bila sam jako zadovoljna s njom, kako kvalitetom tako i izgledom. U ono vrijeme odgovarao mi je rustikalni izgled kuhinje i često sam je znala dekorirati.

FOTO: @MYPRETTYMESS

Budžet je bio 30-tak tisuća kuna, bez aparata. Već tada, sjećam se kako sam bila neodlučna između sive i crne. Obožavala sam crne fronte, no bojala sam se da vizualno ne smanjimo prostoriju. I tako bi siva. U početku je bila sa crnim ručkicama koje sam kasnije promijenila u zlatne. Napu sam obljepila bijelom samoljepljivom folijom.

FOTO: @MYPRETTYMESS

FOTO: @MYPRETTYMESS

U visokom ormaru je bio sakriven krivac koji je zaslužan za totalnu promjenu kuhinje. Hladnjak. Malen, s ledenicom u koju stanu 3 sladoleda na štapiću, apsolutno nepraktičan za sada već  četveročlanu obitelj. Počeli smo pričati kako bi bilo fora da nam stane neki veći hladnjak.

Veličina na koju smo ciljali nikako nebi stala bez većih preinaka kuhinje. Naravno, nakon onog hladnjaka kapacitetom idealnog za plažu izabrala sam ni manje ni više već hladnjak od 600 litara. Ostalo je povijest.

FOTO: @MYPRETTYMESS

 


NOVA KUHINJA PO MOJOJ MJERI

Moram priznati da me mučilo što izbacujemo poluotok jer sam voljela doručkovati na njemu. To je vjerojatno bila jedina stvar oko koje sam se lomila.

FOTO: @MYPRETTYMESS

Što se tiče boje fronti, radne ploče, rasporeda, ugradbene nape i ostalog, nije bilo dvojbe. Ovaj put točno sam znala što želim. Vrlo jednostavnu kuhinju, sa nimalo jednostavnim akcentima. Radili smo je po mjeri, sami. I zaista je ovaj put napravljena po mojoj mjeri, točno kako sam željela.

Radna ploča je crna reljefna kompakt ploča, debljine 1,4 mm. U najširem dijelu kuhinje je široka 93 cm i taj dio kuhinje mi je najdraži.

FOTO: @MYPRETTYMESS

Pun pogodak bio je okretanje vode prema prozoru čime sam otvorila prostoriju. Ni malo ne žalim za poluotokom u kuhinji.

FOTO: @MYPRETTYMESS

Ionako za dio sa polubarskim stolicama već imam ideju produžetka iz kuhinje prema blagovaonici i to je sljedeće što ćemo napraviti. Na taj način maska će sakriti radijator a gornja ploča biti u funkciji šanka.

FOTO: @MYPRETTYMESS

AKCENTI NOVE KUHINJE

S obzirom da nema gornjih elemenata (osim dva pored hladnjaka) naglasak je pao na dizajnersku Marc Antonio Monkey Lamp i ugradbenu napu. Napa je Faber ugradbena. Kutija za napu je namjerno “neuredno” završena i obojana u mrvicu tamniju nijansu bijele od ostatka zidova.

FOTO: @MYPRETTYMESS

Nezaobilazne stropne štukature dolaze do izražaja zbog jednostavnosti ostatka kuhinje. Polica koja se naslanja na pločice (koje smo ostavili sa stare kuhinje iz sentimentalnih razloga)  nema samo za zadatak estetski dio već i funkcionalan.

FOTO: @MYPRETTYMESS

STARA KUHINJA VS. NOVA

Naravno da u pogledu estetike i funkcionalnosti vodi nova kuhinja, no oko kvalitete između stare i nove za sad je mrtva trka. Iako je nova znatno skuplja, materijali koje smo koristili su podigli cijenu na duplo više od prošle, stara je bila u osam godina korištenja u vrlo dobrom stanju. Ustvari, bila je kao i na dan ugradnje. Čak smo je dio preselili u drugu prostoriju u domu i sada je u funkciji vešeraja.

OD TEEN SOBE DO VEŠERAJA: kuhinjski ormarići poslužili su Ingrid u opremanju nove sobe u domu

FOTO: @MYPRETTYMESS

O ukusima se ne raspravlja i u redu je da se nekome više sviđa siva, nekom bijela il crna, drugom moderna, trećem rustikalna kuhinja. Ono što je bitno je to da je nama ugodno u vlastitom domu, da se nama sviđa baš ta nijansa, da je nama ok što hladnjak ima jedna, dvoja ili troja vrata bez obzira koliko Snjeguljica stalo unutra. Da nam pogled na” srce doma” učini da naše srčeko malo brže kuca.

 


Komentari