NA TERASI BLOGERICE INGRID: sve što ima u kući željela je imati i vani. Evo i rezultata!

Terasa naše kolumnistice Ingrid Jančec (@myprettymessmijenjala se tijekom godina, kako bi u potpunosti odgovarala potrebama nje i njezine obitelji. Sada je ovaj eksterijer postao 3u1: dnevni boravak, blagovaonica i mini kuhinja!

 


Sjećam se, ne tako davno; terase, balkoni i vanjski prostori općenito, služili su za druženja na otvorenom s par stolica ili klupe ispod nekog oraha. Druženja su bila česta i u velikom broju, nerijetko neproporcionalna s količinom prostora za sjedenje. Nisam jedina koja primjećuje da su se česta druženja možda prorijedila, ali zato terase postaju sve veće.

Više nije dovoljno onih par stolica ili koja klupa, već se prostor dijeli čak u zonama. Tako sada imamo umjesto starog oraha i uradi sam stola, zonu za ručanje s vanjskom kuhinjom ili minimalno dobrim roštiljem i neizostavnu zonu za uživanje s turbo udobnom garniturom.

Jer svi trebamo, sve to što već imamo u kući ili stanu, imati i vani, zar ne? Ne. Nije da trebamo, ali želimo. S današnjim načinom života nije ni čudno da nam je cilj svu udobnost i funkcionalnost, na koju smo navikli unutra, preseliti i u vanjski prostor.

FOTO: @MYPRETTYMESS

VANJSKI PROSTOR – ŽELJA ILI POTREBA? 

Ja sam među onima koja je, u sada već više od 17 godina braka, imala kuću bez terase pa sa uradi sam garniturom od paleta ispred ulazih vrata, do terase koja udobnošću imitira unutarnji prostor.

U trenutku pisanja, sjedim upravo na toj istoj terasi i razmišljam koje je sve promjene prošla prije nego sam je proglasila oazom i koje će promjene još doživjeti. Razmišljam koliko mi puno znači i koliko se dobro na njoj osjećam. Odjednom vidim da u mom slučaju nije bila samo želja za ovakvim prostorom već i potreba.

FOTO: @MYPRETTYMESS

 

 


NOVA TERASA U SAMO DVA DANA

Kada smo planirali terasu nekako se podrazumijevalo da je radimo sami, kao i gotovo sve u kući i oko nje. Na trenutke se činilo kao nemoguća misija, no sama terasa ( što se tiče drvenog dijela) završena je u dva dana. Par dana ranije pripremili smo teren, napravili travnjak i naravno, željeznu konstrukciju za pod na koju su se kasnije pričvrstile daske. Mladost ili ludost, kako god, no ispala je savršena za nas.

Neću zaboraviti prvo jutro na njoj, prvi doručak. Još su nam se ponegdje stopala mrvu “ljepila” jer pod nije bio 100% suh.

Odlučili smo se za crni drveni pod. Daske smo obradili na način da izgledaju staro i pohabano.

FOTO: @MYPRETTYMESS

 


KAKO JE TERASA POSTALA OAZA

Konstrukcija je prve tri godine bila lakirana tako da se vidjela boja drva, no prošle godine smo je (i zbog redovnog održavanja)  obojali u bijelu boju.

FOTO: @MYPRETTYMESS

Odmah nakon promjene boje počela sam razmišljati o tome kako me je često vjetar znao omesti u ispijanju kave, kako sam još češće provirivala kroz staklenu stjenu da vidim je li udobno za sjediti vani ili ne. Koliko puta je to bilo upravo; ne, a sve zbog otvorenosti terase sa sjeverne i južne strane.

FOTO: @MYPRETTYMESS
FOTO: @MYPRETTYMESS

Zatvaranje letvicama i leksan pločama bočnih vanjskih strana pokazalo se kao rješenje problema. S obzirom da je vanjska blagovaonica sa sjeverne strane, razlika je ogromna.

FOTO: @MYPRETTYMESS

Iza garniture smo također stavili ceradu koja se za vrućih dana u par minuta “zarola” i time potpuno otvori prostor. U tom trenu terasa postaje oaza na kojoj je udobno boraviti već sa prvim zrakama sunca.

FOTO: @MYPRETTYMESS

ZELENILO KAO POVEZNICA S DVORIŠTEM

Osjećaj unutarnjeg prostora postigla sam zavjesama, tepihom ispod garniture i visećom rasvjetom iznad stola. Stari drveni ormarić osim funkcionalnosti daje i dozu karaktera. Osim crnog poda i visilice, sve je vrlo neutralno. Prevladava bijela boja sa neutralnom bež dok je namještaj, osim bijelih željeznih stolica, drven. Zelenilo povezuje cijelokupni prostor sa dvorištem.

FOTO: @MYPRETTYMESS


KROV KOJI PROPUŠTA SVJETLOST TAMAN ONOLIKO KOLIKO TREBA

 Osim na gornjim bočnim stranama leksan ploče su i na krovu terase. Razlog zbog kojeg sam se odlučila upravo za njih je svjetlost koju propuštaju u kuću, što ne bi bio slučaj da smo stavili neki drugi materijal. S obzirom da je terasa ispred cijele dužine dnevnog boravka i blagovaonice vrlo sam zadovoljna tom odlukom.

Trenutno je ispod leksan ploča trstika, zakačena kukicama za lakše skidanje po potrebi ili sezonsko čišćenje. Taman štiti od sunca koliko treba, a još uvijek propušta dovoljno svjetlosti i na oblačan dan.

FOTO: @MYPRETTYMESS

UVOD U VANJSKU KUHINJU

Djelomično zatvaranje terase u našem se slučaju pokazalo kao pun pogodak.

Kao dobrodošla promjena. Kao pristojan uvod u sljedeći pothvat zvan; vanjska kuhinja. Srećom, kuhinja je u planu bila od samog početka tako da je priprema već napravljena. Dovod i odvod vode trenutno su skriveni iza bijelog ormarića, a struja samo čeka da se završi.

FOTO: @MYPRETTYMESS

FOTO: @MYPRETTYMESS

PREVIŠE PLANOVA, PREVIŠE RADOVA? NIKAD! 

Čovjek bi pomislio, od toliko promjena mora da mi je već pomalo dosadilo planiranje kao i sami radovi. I pomislio bi krivo. Terasa, kao i cijela kuća; raste s nama, mijenja se, troši, obnavlja.

FOTO: @MYPRETTYMESS

FOTO: @MYPRETTYMESS

S obzirom da je priprema već napravljena, radna ploča spojena sa sudoperom, voda i struja samo čekaju da krenemo bio bi red da im se i ja prodružim i nestrpljivo čekam s njima, zar ne?

FOTO: @MYPRETTYMESS

FOTO: @MYPRETTYMESS

 


Komentari