4 ključne stvari koje utječu na atmosferu, raspoloženje i kvalitetu života u našem domu

Vašem životnom prostoru pothitno je potrebno osvježenje? Imajte na umu da će novi način uređenja kao i odabir elemenata uvelike doprinijeti i našem raspoloženju kao i kvaliteti života općenito!

 


Proljeće i ljeto donose novu energiju i uvijek su povezani i s promjenama u našem životnom prostoru. Ovo je idealno vrijeme za adaptacije, ali i manje izmjene. Ta potreba u čovjeku nije samo zadovoljenje naše potrebe za nečim novim ili postizanje veće funkcionalnosti u prostoru, nego i postizanje boljeg raspoloženja i kvalitete života općenito.

Donosimo vam u suradnji s tvrtkom VELUX četiri stvari kojima ćete postići i jedno i drugo – željnu promjenu, ali i poboljšanje načina života.

Foto: Velux

1. KONTROLIRANJE KOLIČINE SVJETLOSTI

Rijetko prilikom uređenja razmišljamo o prirodnoj svjetlosti i njezinim benefitima na prostor u kojem živimo, ali i na nas same. Sada, preuređenjem možete ispraviti prethodno napravljene greške i spriječiti nove vezane uz količinu prirodne svjetlosti.

Uređenje prozora izvrstan je način i da dobijete količinu svjetla potrebnu za obavljanje svakodnevnih aktivnosti i obaveza. Bitno je da količina svjetlosti bude optimalna i da je možete dozirati prema potrebi. Primjerice, odsjaj na zaslonima računala i mobitela ili žarko svjetlo tijekom popodnevnog drijemanja znaju smetati pa je mogućnost kontrole svjetla u vašem domu u bilo koje doba dana ono što će vam omogućiti da maksimalno iskoristite svoje krovne prozore.

Ovisno o funkciji sobe, katkad će vam trebati umirujuće zasjenjenje ili potpuni mrak kako biste prisustvovali online sastanku bez zasljepljujućeg sunca ili uživali u filmu na kauču sa svojom obitelji.

Foto: InDizajn

Stoga, uvijek imajte zaštitu na prozorima. Kada je riječ o krovnim prozorima, nabavite modele sa sjenilima kojima ćete moći regulirati količinu svjetlosti s obzirom na trenutne aktivnosti kao i doba dana. VELUX sjenila uvijek savršeno pristaju i lako se postavljaju – bez mjerenja ili rezanja, a već postavljenim VELUX prozorima možete ih prilagoditi za samo 15 minuta.

Ako je to potrebno, možete ih i vrlo lako zamijeniti. VELUX sjenila ispitana su tisućama otvaranja i zatvaranja te izlaganjem ekstremnim vremenskim uvjetima – njihova dugovječnost je zajamčena.

Foto: Velux

Jednostavan način za puštanje i blokiranje svjetla u domu

VELUX roloi za potpuno zamračenje blokiraju 99 % ulaznog svjetla, bez obzira na boju koju odaberete, što ih čini idealnim izborom za spavaće sobe i dječje sobe. Druge vrste prostorija, poput dnevnih soba bolje će služiti svojoj namjeni s umjerenim svjetlom za koje su prozirna sjenila savršen izbor jer dopuštaju prigušenom svjetlu da uđe u prostoriju, a istodobno učinkovito sprečavaju odsjaj.

Budući da su VELUX sjenila  dostupna i u verziji s ručnim i u verziji s daljinskim upravljanjem, upravljanje svjetlom više nije problem ni s krovnim prozorima koji su izvan dohvata: svi VELUX proizvodi dostupni su u električnoj verziji i njima se može jednostavno upravljati  pomoću daljinskog upravljača, mobilne aplikacije ili čak automatski preko senzora.

Foto: Velux

Ovo kontroliranje svjetlosti pridonosi i pravilnom funkcioniranju našega cirkadijalnog ritma. Ako vas prirodna svjetlost obasja rano ujutro, to će vas učiniti pospanima ranije navečer, a ako ujutro duže ležite u mraku, to će vaše vrijeme spavanja pomaknuti kasnije navečer.

Vaš cirkadijalni ritam povezan je i s vašim metabolizmom i mentalnim zdravljem: sezonski afektivni poremećaj, primjerice, vrsta je depresije koju uzrokuju promjene godišnjeg doba i nedostatak sunčeve svjetlosti ili prekomjerna izloženost svjetlosti. Dakle, kontrola nad prirodnim svjetlom u vašem domu sigurno će biti od koristi za vaše raspoloženje i zdravlje.

Foto: Velux

2. BIRAJTE BOJE KOJE PODIŽU RASPOLOŽENJE

Boje i stil vašeg prostora također utječu na vaše raspoloženje i cjelokupnu atmosferu što je bitno imati na umu prilikom preuređenja ili osvježenja doma. Također, kako se osjećate u svojem domu utječe na mnoga područja vašeg života. Dizajneri preporučuju plavu i zelenu za uredske prostore jer smiruju i pomažu da ostanete usredotočeni, baš kao i neutralne nijanse.

Foto: Velux

Kod kuće, u dnevnom prostoru se traže toplije nijanse jer tamo provodite kvalitetno vrijeme sa svojom obitelji, opuštate se, bavite se omiljenim aktivnostima. Kolekcija VELUX Color by You omogućuje odabir između tisuća boja kako biste stvorili savršeno sjenilo koje će odgovarati vašem interijeru – možete prilagoditi boje odabranih sjenila i uklopiti tu boju u svoj prostor. Time vaša sjenila više neće biti samo alat za kontrolu svjetla, nego i prekrasan dio unutarnjeg uređenja vašeg doma.

Foto: Velux

3. NOVI RASPORED NAMJEŠTAJA, ALI NA PRAVILAN NAČIN

Dizajneri uvijek ističu da promjene u svome domu možete postići i razmještanjem namještaja, ali i detalja. Novi raspored unosi dobrodošlu promjenu. Isto tako, pritom je neizmjerno bitno i njihovo pozicioniranje.

Namještaj ne bi trebao biti naguran na ulaz (kod sobnih i balkonskih vrata), kao ni kod vanjskih otvora odnosno prozora. Oslobodite prostor oko prozora i balkonskih vrata kako biste pustili prirodnu svjetlost u prostor. A više svjetlosti – više dobrog raspoloženja, prozračnosti i dojma prostornosti, zar ne?

Foto: Velux

4. SVAKA PROSTORIJA TREBA BILJE

I na koncu, zazelenite svoj dom. Biljke – začini, cvijeće i ljekovito bolje oplemenjuju interijer, unose svježinu i uspostavljaju vezu s prirodom u zatvorenom prostoru. Isto tako, poznati su i brojni pozitivni učinci bilja na naše raspoloženje i zdravlje jer ono pročišćava zrak i čini ga kvalitetnijim te donosi ugodnu atmosferu.

Dolazak kući nakon napornog dana uz pomoć bilja može odagnati dio stresa i opustiti nas te dati miran san.

Foto: Velux

PROMO

Komentari