Harmonija u domu: Feng shui savjeti za svaku prostoriju

Spadae li u pobornike ove popularne filozofije, donosimo savjete kako dom uskladiti s načelima Feng shuija.

Foto: Fredrik J Karlsson
Foto: Fredrik J Karlsson

Spavaća soba

Raspored osmislite tako da krevet ne bude u ravnini s ulaznim vratima, a s obiju strana neka se nađu noćni ormarići. Tako ćete prostoriju centrirati. Također, imate li u sobi ogledalo, postavite ga tako da iz kreveta, gledajući u ogledalo ne vidite sebe u odrazu. Pobrinite se da energija slobodno protiče prostorom, osobito ispod kreveta. Držite li ondje stvari, smjestite ih negdje drugdje.

Pri odabiru boje dajte priliku kombinaciji svijetle, smirujuće nijanse zelene i toploj boji čokolade kako biste stvorili kombinaciju relaksirajuće i senzualne atmosfere u ovoj prostoriji. Feng shui ne trpi elektroniku pa, želite li sobu u skladu s ovim načelima, riješite se svih elektroničkih uređaja koji nisu prijeko potrebni. Prema Feng shuiju, TV-u, radiju, mobitelima, računalu i drugim uređajima nije mjesto u spavaćoj sobi.

Namjeravate li u sobu smjestiti slike ili umjetnine, pažljivo birajte motive. Neka mjesto u sobi nađu samo oni motivi koje biste voljeli vidjeti ili doživjeti u stvarnosti.

Foto: Fredrik J Karlsson
Foto: Fredrik J Karlsson

Kuhinja

Prema Feng shuiju, kuhinja je mjesto koje mora odisati toplinom i namijenjena je socijalizaciji. Zato je dobra ideja odabrati toplu, živahnu boju poput žute, koja će doprinijeti osjećaju topline i bliskosti tijekom objeda i sl. Pozitivnu energiju osigurat će kombinacija različitih vrsta rasvjete, odnosno rasvjetnih tijela, pa uz primarnu stropnu, svakako birajte i ambijentalnu. Imate li u kuhinji prozor, zasadite uz njega biljke i osigurajte dovoljno dnevne svjetlosti.

Kuhinja je prema Feng shuiju jedan od osnovnih prioriteta s obzirom da ova prostorija na svojstven način ima utjecaj na sreću i zadovoljstvo u obitelji. Da biste u ovoj prostoriji postigli harmoniju, riješite se svih nepotrebnih kuhinjskih aparata – radna ploča mora biti slobodna, a ne pretrpana raznim pomagalima.

Foto: Darko Mihalić
Foto: Darko Mihalić

Blagovaonica

Pobornici ove filozofije vjeruju da je blagovaonica prostorija u kojoj njegujemo odnose s drugim ukućanima. Paleta boja koja se preporuča je svijetla nijansa plave u kombinaciji s neutralno bež nijansom za osjećaj opuštenosti i smirenosti. Optimalan oblik stola je okrugao ili ovalan, a “prolazi” i oktogonalna verzija u središtu prostorije. Iznad stola neka se nalazi kristalni luster, a cijelu prostoriju začinite umjetninama s motivima prirode i ogledalima. Imate li dvoja vrata u prostoriji, ona će osigurati protok energije.

Kombinirajte različite vrste materijala i tekstura kada su u pitanju stolnjaci, zavjese i druge tkanine.

Dnevni boravak

U središnjoj prostoriji svakog doma važno je osigurati udobnu, prisnu i intimnu atmosferu – zato ona ne bi smjela biti prevelika ili pak premalih dimenzija. Prilikom osmišljavanja tlocrtnog rasporeda prostorije, smjestite sofu tik uza zid, a fotelje ili tabure uz prozore. Izbjegavajte gomilanje stvari i nereda – prema Feng shuiju, to osobito vrijedi za dječje igračke – i opskrbite se prostorom za spremanje svari i policama. Dobrodošle su i zelene biljke, buketi, kao i ogledala koja refletiraju prirodnu svjetlost.

Birajte boje iz neutralne palete kako biste postigli udobnost i osjećaj doma, a prostor možete razigrati detaljima u živahnim bojama.

Foto: Anders Bergstedt
Foto: Anders Bergstedt

Hodnik

Prostorija vitalnosti i prosperiteta, kako je opisuju Feng shui znalci, trebala bi imati određenu “težinu” – osigurajte je tepihom u intenzivnoj boji ili zanimljivim stolićem, komodom i drugim komadima namještaja. Boje koje valja uzeti u obzir da bi prostorija imala energičnu i živahnu atmosferu su bijela i crvena, a dobrodošao detalj svakako je ogledalo. Smjestite ga tako da ne bude u ravnini s ulaznim vratima koja bi trebala biti najveća od svih u domu. U

Ovoj prostoriji svakako osigurajte i puno svjetlosti postavljanjem rasvjetnog tijela nekoliko desetaka centimetara od samog ulaza.

Projekt: Geometrium
Projekt: Geometrium

 

 

Komentari