DIZAJNERSKE TAJNE: otkrivamo 10 trikova kako urediti dom poput profesionalca

U planu vam uređenje ili neki manji makeover doma? Imamo savjete koji će vam pomoći da nakon zahvata koje ćete poduzeti vaš životni prostor izgleda kao da ga je uređivao profesionalac!

 


U uređenju doma uvijek treba posegnuti za dobrom inspiracijom, kao i informacijama o trendovima. No, svakako ne smijete zaobići stručne savjete arhitekata, dizajnera i građevinara jer vam mogu biti od velike pomoći. U nastavku vam otkrivamo 10 trikova koje koriste dizajneri u uređenju interijera. Vjerujemo da će i vam biti korisni!


1. UNESITE ODVAŽNE BOJE

Iako će vam se možda činiti kako jake boje zatvaraju prostor, to nije istina dok god ih birate ovisno o položaju prostorije ili izvora prirodne svjetlosti. Na sjevernim stranama će tako bolje pristajati topli tonovi ako se odlučite na bojenje cijelih zidova.

Foto: Melanie Jade Design

Ako ste ljubitelj hladnih tonova, obojite zid do pola ili se poigrajte oblicima. Boja će svakako osvježiti vaš prostor, naglasiti stil i dati mu osobnost.

Foto: Real Homes

2. IGRAJTE SE LOKALPATRIOTIZMOM

Naravno, ne nužno u doslovnom smislu. Ono na što mislimo pri ovom savjetu je da u interijer unesete detalje vezane za mjesto u kojem živite. Tradicionalni detalji odlično će podići svaki suvremeni prostor. Primjerice, živite li uz more poigrajte se detaljima od užeta, morskim motivom na slikama ili slično.

Foto: PURE SALT INTERIORS

 


3. KORISTITE OGLEDALA DA POBOLJŠATE PRIRODNO SVJETLO

Ako mislite da vam životni prostor nema dovoljno prirodnog svjetla, koristite ogledala – bilo na zidu, bilo na frontama. Ona će odbijati svjetlost i obasjati dio stana koji je do sada bio pretaman.

Foto: Hommes Studio

 


4. ELEMENTOM ODVOJITE JEDINICE U PROSTORU

Umjesto pregradnih zidova, open space prostor možete odvojiti elementom koji će imati dvostruku funkciju, ovisno o prostoru koji dijeli. Odvajate li dnevni prostor od blagovaonice, jedna strana možete imati police ili minibar, dok s druge strane možete napraviti mjesto za TV.

Foto: Egor Pjasovski

Foto: Igor Kurkin

5. KORISTITE TEPIH UPEČATLJIVOG UZORKA

Prostor je najlakše razigrati upečatljivim tepihom. Uzorak birajte ovisno o vlastitim preferencama ali ne bojte se odmaknuti od stila koji ste provukli kroz stan. Na primjer, orijentalni uzorak odlično će se slagati sa suvremenim namještajem.

Foto: Homedit.com
Foto: Decoist

6. KREIRAJTE GALERIJU NA ZIDU

Nije nužno da slike prate stil uređenja, a isto se odnosi i na okvire. Stvarajući galeriju, imajte na umu da je okvir treba prilagoditi slici, a ne prostoru. Na taj način dobit ćete pravi umjetnički kutak u svom domu.

Foto: My Chic Adventure
Foto: 1.bp blog
Foto: Entrance

7. BUDITE HRABRI PRI UREĐENJU MALIH PROSTORA

Mali prostor ostat će mali ma kako ga uredili. Zašto onda ne skupiti hrabrost i napraviti ono što se možda ne biste usudili u primjerice dnevnom boravku. Koristite upečatljive tapete, tamne tonove ili kombinirajte naizgled nespojive materijale.

Foto: Melatone
Foto: Sergej Krasjuk

Foto: Hemnet

8. KOMBINIRAJTE UZORKE

Kako u modnom, tako i u svijetu interijera, ponavljajući uzorci mogu funkcionirati kao jednobojni kombinirate li ih s naizgled nespojivim. Primjerice, pravilan točkasti ili prugasti uzorak odlično će se slagati sa šarenim ili cvjetnim motivima.

Foto: Homedit
Foto: House Beautiful
Foto: Home Ideal

9. SPAJAJTE STARO I NOVO

Unesete li u suvremeno uređen dom pokoji stari komad namještaja naglasit ćete toplinu prostora i dobiti zanimljiv izgled. To možete postići starinskim pomoćnim stolićem, jednim stolce u blagovaonici ili pak radnim stolom. Dajte mašti na volju jer će upravo taj spoj starog i novog vašem domu dati posebnost.

Foto: Sockholm-vitt.blogspot.com

Foto: Sophie Llyod

10. UNESITE U DOM BOJU PLEMENITIH MATERIJALA

Iako će vam se, primjerice, pomisao na zlatne detalje doimati kičasto, to zaista ne treba biti tako. Pomnim odabirom, zlatom možete dobiti profinjen izgled, ono će podignuti izgled prostora i naglasiti eleganciju. Samo pripazite da ne pretjerate, pri tome ne mislimo na količinu zlatnih detalja već na sam odabir elemenata koji će nositi zlatnu boju.

Foto: Sophie Llyod

Foto: Sergej Krasjuk
Komentari