Namještaj po mjeri: koji materijal odabrati?

Jeste li se ikad našli u situaciji da vam se svidio neki regal ili ormar koji ste ugledali u trgovini, ali nije bio odgovarajuće veličineza vaš prostor? Taj problem je lako rješiv izradom namještaja po mjeri.

Vješt stolar od kvalitetnog materijala može proizvesti gotovo sve što poželite. Ipak, pri planiranju nekog komada namještaja izrađenog po mjeri važno je razmisliti o bitnim stavkama kao što su njegova funkcija, pozicija u prostoru i materijal od kog će biti izrađen. Konačna cijena tog komada uvelike će ovisiti o ovim parametrima.

Fredrik J Karlsson på SE360.
Fredrik J Karlsson på SE360.

Po mjeri izrađen namještaj uz pametno planiranje može zadovoljavati i više funkcija odjednom. Primjerice, ormar kao pregrada između dva prostora koja se koristi s jedne i druge strane štedi i do 60 cm korisnog prostora u odnosu na klasičan zid s namještajem, te su takvi multifunkcionalni ormari/pregrade s vremenom postali klasičan „trik“ u projektiranju manjih stanova. Maštovito osmišljeni okovi pretvorili su gotovo beskorisne uglove kutnih ormara u praktična spremišta na izvlačenje, a „lift“ sustavi su značajno povećali iskoristivost gornjih dijelova ormara.

Pozicija u prostoru po mjeri izrađenog namještaja uvelike definira materijal od kojeg će biti izrađen. Kao osnova pri izradi gotovo svog takvog namještaja koristi se iveral, ploča iverice obostrano obložena laminatom. Cijenom najpovoljniji od pločastih materijala za izradu namještaja, tzv. „korpus bijeli“ iveral najčešći je izbor za izradu svih manje vidljivih dijelova namještaja, a ponekad i cijelog komada.

Iveral

Ako je pak riječ o prostorima koji moraju zadovoljiti i određenu estetsku komponentu pored čiste funkcionalne, izbor često pada na nešto skuplje vrste iverala. To su iverali koji su obloženi laminatom u boji, s uzorkom drva, sjajnim laminatom ili su pak presvučeni slojem akrila. S obzirom da je primjerice prosječna cijena iverala presvučenog akrilom i pedesetak posto skuplja od osnovne verzije iverala, dobro je upoznati se sa svim prednostima i manama ovih materijala u specijaliziranim trgovinama. Tek tada možete donijeti odluku o odabiru materijala od kojeg će se nešto izraditi.

Esra Kazmirci
Esra Kazmirci

MDF

Postoje situacije kad se namještaj želi dobiti u nekom posebnom obliku ili boji, s trodimenzionalnim bordurama ili posebnim profilacijama. U tom slučaju najčešće se koristi MDF, kolokvijalno poznat kao mediapan. Osnovna prednost ovog materijala jest da ga njegova prilično homogena struktura čini podatnim za daljnje oblikovanje. Na kraju se obradi i lakira u lakirnici. MDF je materijal koji u osnovnom obliku dolazi sirov, a završava se ručno, te cijena ploče obrađene lakiranim MDF-om ponekad može biti i dvostruko viša od cijene ploče iverala. Zbog finoće svoje završne obrade i otpornosti laka na vodu i vlagu, čest je gost u kupaonicama i kuhinjama višeg standarda, dok ga široki spektar oblikovnih mogućnosti čini favoritom za izradu reprezentativnih elemenata.

Fredrik J Karlsson på SE360.
Fredrik J Karlsson på SE360.

Drveni furnir

Materijal koji pak ostavlja najprirodniji i vrlo fin dojam je drveni furnir. U osnovi, riječ je o vrlo tankom listu prirodnog drveta koji se prešanjem lijepi na ploču iverice, šperploču ili neki drugi za to podoban materijal. Na ovaj način dobiva se materijal koji svojom bojom, teksturom i taktilnim dojmom posjeduje vrline prirodnog drva uz istovremeno izbjegavanje potencijalnih mana – furnirane ploče postojana su oblika i značajno povoljnije od korištenja masivnog drva.

Ipak, u ovom slučaju „povoljnije“ nije nužno i jeftino – ovisno o vrsti i egzotičnosti drvenog furnira koji se koristi pri izradi, cijena izrade ploče od furniranog materijala s lakoćom biva dvostruko i više skuplja od istovjetne ploče od iverala s početka priče.

Projekt: Piet-Jan van den Kommer
Projekt: Piet-Jan van den Kommer

Pri planiranju namještaja ne smijemo zaboraviti na okove. Pod pojmom okova smatra se sva oprema nekog komada namještaja, od panti na vratima do vodilica ladica. Dobra je praksa uzeti kvalitetne okove, pogotovo ako se namještaj izrađuje od skupljih materijala. Reputacija proizvođača u ovom slučaju je prilično dobra garancija kvalitete, a s obzirom da bi okovi trebali trajati koliko i namještaj, definitivno nisu stavka na kojoj bi trebalo štedjeti. Ujedno, renomirani proizvođači posjeduju odlično razrađene sustave opremanja po mjeri izrađenog namještaja, te se u njihovim asortimanima mogu pronaći rješenja za svaku situaciju.

Pri odabiru stolara koji bi izradio komad namještaja, osim cijene svakako uzmite u obzir i njegove reference. Iskusni i vješti stolari mogu biti od značajne koristi pri osmišljavanju funkcije i izgleda namještaja. Za orijentaciju, cijena stolarskog rada iznosi približno isto koliko iznosi i cijena materijala od kojeg se komad namještaja izrađuje.

Dodatni savjeti

  • prije planiranja detaljno se upoznajte s raspoloživim materijalima i mogućnostima korištenja pojedinog komada namještaja
  • svaki materijal ima svoje vrline i mane – razmislite koji materijal je najbolji za koji prostor
  • pri odabiru stolara osim financijske ponude zatražite i listu referenci – dobar stolar će biti od velike koristi pri planiranju namještaja
Komentari