LAKŠE DO DOMA IZ SNOVA: kako urediti životni prostor poput profesionalca

Ponekad uređenje doma može izgledati kao završavanje komplicirane puzzle. Želite dodati čim više elemenata i urediti ga tako da odiše vašom osobnošću, ali ne smije izgledati zatrpano i kaotično. Bez obzira koliko kvadrata životnog prostora imate na raspolaganju, moguće je od njega stvoriti dom i to bez žrtvovanja stilaPodovi neka budu prohodni

Čak i savršeno uređeno sobe ne funkcioniraju ako se u njima ne možete kretati. Birajte zidne i viseće elemente poput polica ispod kojih možete kreirati dodatni skladišni prostor ako je neophodno, zidne lampe i visilice umjesto podnih svjetiljki kako bi prostor bio slobodan od prepreka.

Dizajner i foto: Clara Jung

 


Koristite sklopivi namještaj

Blagovaonski stol, a sve češće i radni stol su neophodni, ali realno ne trebaju vam 24 sata dnevno stoga ako je prostorija manja nego što biste htjeli, birajte namještaj koji se može sklapati. Na ovaj način ćete osloboditi prostor i izbjeći npr. hrpe papira koje neizbježno idu uz radni prostor.

Foto: Arhitectural digest

 


Fokusirajte se na rasvjetu

Sobe često izgledaju tamno zbog malih, a neki put i nepostojećih prozora. Nadoknadite nedostatak prirodne svjetlosti dodajući svjetiljke u svaku sobu – od kuhinje i kupaonice do spavaće sobe. Kombinirajte upečatljive visilice sa zidnim svjetiljkama ili stolnim lampama za ugodnu atmosferu i svijetli prostor.

Dizajner: Ashley Darryl Photo: Brett Beyer

 


Ogledala su prijatelj malih i tamnih prostora

Ako u prostoru nedostaje prirodne svjetlosti, postavite ogledala koja će je reflektirati po cijeloj prostoriji. Ogledala mogu pomoći i da prostor izgleda veće. Razmislite o tome da zid obučete u veliko ogledalo ili napravite svojevrsnu galeriju s ogledalima različitih oblika i veličina.

Foto: Remodelista

 


Odaberite odgovarajući tepih

Nemojte štedjeti na veličini tepiha. Ako je tepih premali i soba će izgledati premalo. Odaberite tepihe koji su dovoljno veliki da većina namještaja stoji na njemu ili razmislite čak o tepisima od zida do zida.

Dizajner: Paris Forino Foto: Peter Murdock

Budite hrabri

Prostorija koju uređujete ne mora nužno biti bijela kocka. Budite hrabri s bojama jer npr. tamnija boja na zidu ili stropovima može učiniti da soba izgleda veće i svakako interesantnije.

Foto: Thomas Loof

 


Ne zaboravite na sklad

Držite se ograničene palete boja koje funkcioniraju međusobno, ali i s ostalim elementima u prostoru. Bitno je svaki komad izgleda kao da tamo pripada i naravno da prostor nije zagušen.

Foto: Stoffer Photography Interiors

 

Tražite funkcionalne komade

Birajte komade koji ujedno mogu služiti i kao skladišni prostor i biti multifunkcinalni ako ste jedni od onih kojima uvijek nedostaje skladišnog prostora ili je prostorija koju opremate premala za sve što vam treba. Npr. klupe ispod/unutar kojih se mogu pospremiti deke i recimo knjige, spavaće krevete s ladicama za posteljinu, sofe koje se mogu razvući i poslužiti kao krevet za goste. U malim prostorima svaki komad namještaja mora biti pomno odabran i služiti svrsi ili više njih.

Foto: Melissa Oholendt

 

Bitno je da prostor i elementi u njemu ”dišu”

Ne naguravajte namještaj jedan na drugi i ako je moguće, neka ne bude baš svaki komad prislonjen uz zid. Možda ćete se morati riješiti nekih komada namještaja koji se ne koriste na dnevnoj bazi poput pomoćnih stolića kako biste dobili prostora za razmaknuti ostale komade i tako omogućiti prozračnost.

Foto: Courtesy of Space Exploration Design

 


Igrajte se veličinama

Nema potrebe birati samo manje komade. Ključ je u odabiru nekoliko akcentnih komada koji će privući pažnju. Možete tako npr. koristiti namještaj redovne veličine i velike formate slika i plakata.

FOTO: Carmen Chan

Izvor: Arhitectural Digest

Komentari