Želite osvježiti životni prostor? Pripremili smo podsjetnik građevinskih pojmova i otkud krenuti!

Projekt renovacije doma intenzivan je i pomalo stresan, to znaju svi koju su upustili u jednu takvu avanturu. Ono što nam prvo padne na pamet je pitanje koliko će sve to koštati? No, svaka renovacija traži individualan pristup. Za planiranje uzmite vremena, sve želje i zahtjeve stavite na papir, konzultirajte se sa stručnjacima, prikupite ponude i ono najvažnije – budite strpljivi.

 


U nastavku donosimo nekoliko informacija čega se sve trebati držati kako bi ovaj zahtjevan pothvat prošao bez dodatnih problema. Kvalitetna priprema olakšat će sve daljnje korake pa krenimo redom:

1. Definirajte realan budžet
2. Predlažemo da angažirate profesionalce koji će vaše želje znati razraditi i puno prije vas detektirati moguće probleme
3. Točno izmjerite prostor ako ćete se sami odvažiti no bolje je angažirati profesionalce
4. Za radove u interijeru ne zaboravite obavijestiti susjede, no u slučaju dogradnje ili zahvata koji uključuju izmjenu građevinske dozvole trebat ćete izvaditi i izraditi svu potrebnu dokumentaciju
5. Definirajte sve radove kroz idejno rješenje (ono obuhvaća izradu nacrta, tlocrta i pogleda za sve prostorije uključene projektom, kao i prijedlog namještaja, zidnih obloga i rješenja rasvjete)

IDEJNO RJEŠENJE MIRJANA MIKULEC INTERIJERI

6. Prikupite ponude. Izaberite građevinsku firmu koja će odraditi većinu poslova profesionalno i brzo umjesto individualnih radnika koje će biti teško koordinirati i ne zaboravite potpisati ugovor koji koji obuhvaća sve faze i vremenski rok
7. Nemojte žuriti s kupovinom materijala, istražite ponudu i ne kupujte najjeftinije
8. Projekt uvijek imajte sa sobom i nemojte preskakati korake
9. Uračunajte vrijeme za izradu dokumentacije, pripremu idejnog rješenja i dostave odabranih artikala
10. Sretno 😊

FOTO: Mario Poje

Podsjetnik na pojmove

GRADNJA je projektiranje i građenje građevina te stručni nadzor građenja.

GRAĐENJE je izvedba građevinskih i drugih radova kojima se gradi nova građevina, rekonstruira, održava ili uklanja postojeća građevina.

POSTOJEĆA GRAĐEVINA je građevina izgrađena na temelju građevinske dozvole.

SANACIJA nekretnine najjednostavnije znači održavanje objekta. Riječ je kontroli i popravcima opreme i uređaja i funkcioniranja zgrade poput održavanja fasade, čišćenja dimnjaka ili popravka krova. Ne ugrožava se konstrukcija objekta niti se mijenja njegov izgled.

InDizajn / Foto: Marko Cindrić, Ivan Špehar

ADAPTACIJA nekretnine podrazumijeva djelomično preuređenje ili preuređenje doma u cijelosti. Riječ je o poduhvatu koji se ne bi trebao raditi bez nadzora profesionalca. Postupci koji se izvode na objektu, iako podrazumijevaju izvođenje građevinskih i drugih radova, ne mijenjaju konstruktivne elemente niti vanjski izgled pa nije potrebna nova građevinska dozvola.

REKONSTRUKCIJA građevine podrazumijeva radove kojima se mijenja izgled objekta odnosno tehničke specifikacije objekta i potrebno je pribaviti novu građevinsku dozvolu.

RENDER DNEVNOG PROSTORA/MIRJANA MIKULEC INTERIJERI

 

Komentari