5 razloga zašto vaš dnevni boravak ne izgleda kako ste planirali

Prikupili ste slike prostora koji vam se sviđaju, proučili mane i prednosti prostora, kupili komade namještaja koji pašu jedan uz drugi, ali ipak nije ispalo onako kako ste zamislili?

 

 

 

Vjerojatno ste napravili jednu od ovih pet grešaka….

 

Kupili ste namještaj koji ne odgovara prostoru

Ako ste odabrali fotografiju iz časopisa ili s Pinteresta i slijepo je pratili, šanse da ćete pogriješiti prilično su velike. Svaki je prostor jedinstven, a prilikom odabira namještaja valja paziti na proporcije. Kupovina namještaja vrlo je slična kupovini odjeće – ne odgovara svima sve, pa je neke trendove ili komade jednostavno bolje zaobići. Na primjer, velika garnitura vjerojatno neće dobro izgledati ako je “ugurate” u malen dnevni boravak. Isto tako, dvosjed usred golemog prostora djelovat će pomalo otužno i prazno.

Foto: Fredrik J Karlsson
Foto: Fredrik J Karlsson

Igrali ste na sigurno

Kupili ste dvosjed, dvije fotelje i stolić u kompletu? Ograničili ste se na određenu paletu boja i slijepo je pratili? Onda ste vjerojatno napravili grešku broj dva. Dobar interijer gradi danima, mjesecima, pa čak i godinama, a svaki znak brzopletosti obično se obije o glavu i rezultira nezadovoljstvom – znamo da to vjerojatno ne želite čuti ako ste u žurbi s opremanjem doma, ali naš je savjet da si osigurate što više vremena.

Naravno, to ne znači da morate čekati godinama da biste našli jedan komad namještaja, ali barem si uzmite dovoljno vremena da istražite ponudu većeg broja trgovina i kupite ono što će vam se svidjeti, a ne sve odjednom.

wowowa
wowowa

To niste “vi”

Radovi su gotovi, zadnji komadi namještaja su stigli, a vi ste shvatili da niste zadovoljni novim izgledom dnevnog boravka? Srećom, stvar gotovo uvijek možete popraviti ako dodate nekoliko detalja koji vam se sviđaju ili vas podsjećaju na neko putovanje, drage osobe, trenutke i slično. Ukoliko to ne pomaže, predlažemo da zamijenite barem jedan komad namještaja kao što je stolić ili tabure.

studio alexander fehre
studio alexander fehre

Pretjerali ste s bojama

Iako boje u editorijalima i na blogovima izgledaju odlično u stvarnim prostorima vrlo je riskantno koristiti ih u pretjeranoj količini, osobito ako je riječ o tamnim ili intenzivnim bojama. Srećom, druga boja zida često može riješiti problem – imate li namještaj u nekoliko boja, predlažemo da zidovi budu bijeli ili sivi. U suprotnom, ukoliko su je namještaj u neutralnim tonovima, kombinaciju uvijek možete nadopuniti nekom bojom – ipak, pripazite na količinu kako ne biste otišli u drugu krajnost.

 

Foto: Homedit

Niste pazili na svjetlost

Nedostatak prirodnog svjetla i manjkava rasvjeta osnovni su neprijatelji vašeg prostora. Ma koliko se trudili i uložili novaca ili vremena u svoj dom, on neće izgledati kako ste zamislili ukoliko je mračan. Srećom, situacija se može barem donekle popraviti – svijetle boje na zidovima i namještaju bit će dobar odabir, posebice ako je prostorija manjih dimenzija. Nedostatak prirodne rasvjete možete donekle nadomjestiti i rasvjetnim tijelima, pa svakako predlažemo da se opskrbite podnim i stolnim lampama koje će stvoriti i udoban ambijent.

 

Foto: Darko Mihalić
Foto: Darko Mihalić
Komentari