SAVJETI I TRIKOVI: stvorite ugodan i funkcionalan radni kutak kod kuće

Radni prostor u domu danas je više potreba nego trend. Sve veći broj profesionalaca radi od kuće ili posao “nosi kući”, pa samim time izgled i funkcionalnost ovog dijela doma postaju itekako važni – ne samo za izgled prostora, već i za produktivnost.

 


Ovdje ćete provoditi manje ili više vremena, no nekoliko sati tjedno zasigurno ćete odvojiti – bilo da namjeravate raditi od kuće ili pak povremeno sjesti i pregledati mailove i platiti račune,  važno je pravilno odabrati mjesto. Ma koliko vam stan bio malen, nemojte radni prostor smjestiti u ormar ili pak na neko mračno mjesto ili ga doslovno ugurati negdje. Nećete se osjećati udobno radeći. Razmislite i o svojim navikama – možete li raditi uz pozadinsku buku ili trebate potpuni mir? Spadate li u potonju skupinu, smjestiti kutak u dnevni boravak baš i nije najbolji odabir.

Donosimo vam nekoliko osnovih savjeta koji će vam pomoći u stvaranju idealnog radnog prostora u domu.

Foto: Elle Decor

Ne žrtvujte funkcionalnost radi estetike

Vaš stol, radni stolac, police i druge potrebne stvari trebaju služiti vama, a ne obrnuto. Prije no što se bacite u kupovinu, razmislite o tome što vam je potrebno za neometan rad i što bi trebalo biti nadohvat ruke. Kada to odredite, potražite komade namještaja i stvari koje su vam lijepe, ali prvenstveno funkcionalne.

Foto: Studio projekt

Investirajte u kvalitetan stolac

S obzirom da sjedeći provodimo puno sati, kvalitetan stolac vrijedan je svake lipe.

 

Foto: Projekt studija ToTaste

Obojite zid (ili zidove) u omiljenu boju

Odaberite nijansu koja na vas djeluje poticajno i motivirajuće kako biste posao odrađivali s više entuzijazma ili pak birajte boju koja ima mirujuća svojstva. Žuta boja navodno potiče pamćenje, a zelena će djelovati motivirajuće tijekom učenja.

Foto: Elle Decor

Osigurajte prirodnu svjetlost

Smjestite radni kutak u blizini prozora. Izbjegavajte mračne dijelove stana ili kuće, bolje ćete se osjećati u osvijetljenom prostoru. S druge strane, bolje je gledati kroz prozor nego u prazan zid, zar ne?

Foto: Projekt Alexeya i Ekaterine Savitsky

Zidne police

Bez zidnih polica gotovo da i ne možemo zamisliti radni prostor jer za razliku od ladica zauzimaju prostor na zidu koji bi u suprotnom bio neiskorišten.

Foto: Projekt Ksenije Ponomareve

Inspirirajte sami sebe

Motivirajuće poruke, slike, fotografije i slično svakako će pomoći u tome da od prostora za rad stvorite udoban kutak u kojem ćete se osjećati dobro, a time i biti produktivniji.

Foto: Elle Decor
Komentari