Sobno bilje koje će cvjetati cijelu zimu u vašem domu

Nedostaje vam boja u domu i sve vam se u njemu čini monotono i sivo? Najbrži način kako ćete to promijeniti jest da nabavite sobne biljke, i to one s prekrasnim cvjetovima različitih boja. Cvjetnice stvaraju posebnu čaroliju u domu. Saznajte kako ih njegovati kako bi vam cvjetale još mjesecima…

 

 

 

Donosimo vam top pet biljaka, ako želite da vaš dom, koji je možda zapao u zimsko sivilo i monotoniju, opet doživi malo proljeće i pravo osvježenje.

 

ANTHURIUM

Biljka koju još poznajemo pod nazivom flamingov cvijet, odvažnih je i pomalo ekstravagantnih listova koji izvrsno funkcionira u buketu, kao rezano cvijeće, ali i u tegli. I može cvasti nekoliko mjeseci. Kako je riječ o tropskoj biljci, voli vlagu te toplinu, ali je zato treba štititi od direktnog sunca. Temperatura u prostoriji u kojoj se nalazi svakako ne bi trebala biti nikada ispod 15 stupnjeva.

Zalijevajte ga često (otprilike jednom tjedno), ali ne i obilno te svakako nakon zalijevanja poprskajte malo i listove. Njih također trebate i redovito brisati vlažnom krpom.

Foto: Pexels

 

AFRIČKA LJUBIČICA

Biljka koju pamtimo po prekrasnim laticama intenzivnih boja poput ružičaste i ljubičaste, izvrsno izgleda i u svim drugim kolorističkim izdanjima cvjetova. Upravo je zbog boja cvjetova vrlo popularna u interijerima, ali i činjenice da cvate gotovo čitavu godinu, u nekim domovima čak i po 10 mjeseci. Dakle, potrajat će dosta dugo nakon što završi zima i donositi neprestano osvježenje u vaš dom.

Afrička ljubičica voli svjetlost, ali ne i direktno sunce. Voli i toplinu, ali pazite da ne bude previše blizu radijatorima, naročito ako su tempirani na maksimum. Temperatura iznad 27 stupnjeva neće joj pogodovati, pa će se početi sušiti. Zalijevajte je jednom tjedno, ali vodu ulijevajte u tanjurić. Ako počne venuti to ukazuje na preobilno zalijevanje, a ako listovi počnu žutjeti, znači da nema dovoljno svjetla.

Foto: Crocus

 

BOŽIĆNA ZVIJEZDA

Zaštitni znak božićnih blagdana može cvjetati još jako dugo, a nekima to uspijeva sve do idućeg Božića! Najveći neprijatelj joj je suhi zrak kao i pretjerana toplina i velika količina vode kojom je zalijevamo.

Obilno zalijevanje učinit će da korijen istruli, a nakon toga biljka ugiba. Zalijevajte je jednom u 5 dana, i to ulijevajući vodu u podložak. Također, možete je zalijevati kao i orhideju: potapanjem u vodu na 15 minuta.

Također je sklonite s direktne svjetlosti i čuvajte od propuha. Stoga božićnoj zvijezdi nije mjesto blizu vrata, otvorenih prozora ili na hodniku. Idealna temperatura za ovu biljku je 20 stupnjeva, a ono što će teško podnijeti jesu temperature ispod 15 stupnjeva.

Foto: OneKin Design

 

 

ORHIDEJA

Trenutno vjerojatno najpopularniji cvijet u interijeru mnogima je komplicirana. Debeli i mesnati listovi vrlo brzo požute, a inače prekrasni i elegantni cvjetovi otpadaju…  Orhideja doista spada u red zahtjevnijih sobnih biljki, no držanjem nekoliko zlatnih savjeta, uspješna njega ne bi trebala predstavljati problem. Ovaj cvijet pomalo egzotičnog izgleda voli prirodno svjetlo, pa je prozorska daska idealna pozicija. Jedini problem moglo bi stvarati direktno jako sunce koje će štetiti listovima.

Voli vlagu, ali to ne znači da je trebate obilno i često zalijevati. Najbolja opcija je, kada primijetite da je tlo suho, uroniti teglu u neku veću posudu i ostaviti je tako oko 20-ak minuta. To je prilika i da listove poprskate vodom.

 

Foto: @theurbamanor

 

 

CIKLAMA

Biljke prekrasnih cvjetova, ciklame, cvast će, ako ih pravilno njegujete i ako ste im našli pravu poziciju, sve do kraja ožujka. Ciklama ne voli jako tople prostorije, stoga prozorska daska ispod koje je radijator nije dobro mjesto za nju. Cvjetat će i imati lijepe i zdrave listove ako je stavite na svjetlo mjesto koje nije na direktnom suncu. Dakle, bolje će se snaći na komodi ili stolu do kojih dopire svjetlost, nego uz prozor na koji dolazi direktno sunce.

Pored toga, ciklami pogoduje vlaga u zraku, a zalijevajte je odozdo, ulijevajući vodu u podložak. Ostatak nakon zalijevanja svakako prolijte iz tanjurića. Redovito je zalijevajte jednom tjedno, a znak da joj nedostaje vlage je opadanje listova.

 

Foto: Ideal Home

 

Komentari