7 super jednostavnih navika onih koji (gotovo) uvijek imaju čistu kuhinju

Iako nam je svima kuhinja omiljena prostorija u kojoj rado boravimo, ponekad nas opterećuje nered koji vlada u njoj. Kako bi se on smanjio na minimum, učimo od onih koji čije su kuhinje besprijekorno čiste!

 


Kuhinja je prostorija koja je najviše izložena prljanju, naročito kod onih koji svakodnevno kuhaju i imaju veću obitelj te često primaju goste. Ostaci hrane, prljavi tanjuri i lonci, nepospremljeno suđe i namirnice, mrlje od kuhanja i masnoće na radnoj plohi, štednjaku i frontama ormarića, nered u hladnjaku i ladicama… su stvari s kojima se svakodnevno borimo.

No, drugačijim navikama i organizacijom vremena dok boravimo u njoj, kuhinja ne mora izgledati uvijek tako. U nastavku otkrivamo sedam jednostavnih navika ljudi koji uvijek imaju čistu kuhinju – ukradite ih i budite napokon zadovoljni izgledom svoje kuhinje!

 

Foto: El Mueble

1. NABAVITE PRAVI PRIBOR I DRŽITE GA NADOHVAT RUKE /U BLIZINI

Često su kuhinjski ormarići i ladice mjesta pretrpana stvarima koje ne koristimo ili kojima tamo nije mjesto, što je djelomični uzrok nered u njima. Maknite stvari koje ne upotrebljavate – od pribora za jelo do posuđa i namirnica te aparata. Nemojte kupovati nove lonce, tave i zdjele ako već imate one koje koristite i zadovoljni ste s njima. Doista, treba li vam pet tava ili tri lonca iste zapremine?

Isto se odnosi i na razne gadgete i uređaje koji stvaraju veliku gužvu na radnoj plohi. Ostavite samo one koje svakodnevno upotrebljavate. Izbjegnite nered odvajajući bitno od nebitnoga te odlukom da ne kupujete stvari koje vam ne trebaju, iako vas na svakom uglu uvjeravaju da ćete kupnjom baš njihovog proizvoda život biti lakši.

 

Foto: Lonut Vlad / Unsplash

2. ODABERITE VELIKE KANTE ZA RECIKLIRANJE

Odvajanjem smeća mnogi su dobili ustvari – dodatni nered u kuhinji. Stoga je potrebno reorganizirati se. Kanta za papir i staklo ne mora biti u kuhinji, a ako je već tamo, stavite je unutar nekog ormarića, da ne zauzima dragocjeni vanjski prostor i ne stvara nered. Što veći broj stvari na vidljivom mjestu – to veći dojam neurednosti. Nastojte zato sve moguće stvari staviti na nevidljiva mjesta.

Za ostalo smeće – biootpad i mješovito smeće te plastiku nabavite jednu veliku kantu čija unutrašnjost je podijeljena na pretince. A ako ste u mogućnosti, pronađite prazan ormarić ili veliku duboku ladicu u kojoj će biti pretinci za smeće.

 

Foto: ElMueble

 


3. ČISTITE DOK KUHATE

Svi koji su ikada radili u kuhinji nekog restorana usvojili su pravilo da dok pripremaju jelo – automatski pospremaju za sobom. Od bacanja ostataka hrane, do pranja suđa ili sklanjanja u perilicu pa sve do brisanja radnih površina. Prije nego počnete s pripremom obroka, stavite praznu zdjelu u koju ćete stavljati ostatke povrća, ljuske jaja… a koje ćete onda lako staviti u odgovarajuću kantu za smeće.

Dok se jelo nakon pripreme hladi, očistite štednjak na kojem se kuhalo i pospremite stol. Dakle, čistit ćete u hodu te to uopće nećete doživjeti kao dodatni posao. A nakon ručka trebat ćete samo raspremiti stol i staviti suđe u perilicu.

 

Foto: Liliana Drew / Pexels

4. STAVLJAJTE/VRAĆAJTE SVE NA SVOJE MJESTO

Stručnjaci za pospremanje doma uvijek naglašavaju kako bismo za uredan dom trebali usvojiti naviku da svaka stvar ima svoje stalno mjesto – od kuhala i tostera, preko namirnica pa do posuđa. Odredite mjesto koje vam je najpogodnije za određenu stvar te pazite koje stvari vam trebaju biti nadohvat ruke te ih uvijek vraćajte nakon upotrebe na njihovo mjesto. I to na način kako inače činite – zdjele i lonce jedne na druge, iste vrste tanjura jedne na druge, šalice u redove…

Tako ćete uvijek znati gdje se što nalazi u kuhinji te će svakako biti manji nered!

 

Foto: Home Book

5. REDOVITO PROVJERAVAJTE HLADNJAK

Svi znamo kako se u čas napravi nered u kuhinji. Ista situacija je i s hladnjakom, naročito ako ne odredite stalna mjesta za neke namirnice nego ih stavljate tamo gdje trenutno ima mjesta. Tako stvarate gužvu i nered te ne znate gdje se što nalazi. Jednostavno održavanje hladnjaka, zamrzivača i smočnice sastoji se u tome da nakon svake kupovine i korištenja stavite namirnice na njihovo mjesto.

Također, svakodnevno bacite pogled na sadržaj hladnjaka, kako biste vidjeli ‘stanje’. Tako ćete spriječiti da namirnicama istekne rok i da trule u hladnjaku. Bilo bi dobro da svaki tjedan isplanirate obroke, kupujete samo ono što vam je potrebno i izbjeći ćete nepotrebno bacanje hrane.

Foto: ElMueble

6. UČINKOVITO ISKORISTITE SVOJE VRIJEME

Najgore je – maratonsko pospremanje koje nam zna oduzeti dobar dio dana. Kako biste ga spriječili, svaki dan možete uzeti neki manji zadatak čišćenja, tako da kada se odlučite na generalku, ona neće tako dugo trajati jer kuhinja neće biti zapuštena. Neki od tih zadataka su čišćenje pećnice, mikrovalne pećnice, pravljenje reda u hladnjaku i ormarićima, naročito onima u kojima držite namirnice.

Primjerice, mikrovalnu pećnicu možete očistiti u samo pet minuta zdjelom vode. U zdjelu s vodom ulijte sok od pola limuna i stavite u mikrovalnu pećnicu na visoku temperaturu tri minute. Izvadite zdjelu, obrišite ubrusom ili vlažnom krpom masnoću i prljavštinu. Iznenadit će vas rezultat!

 

Foto: El Mueble

7. UKLJUČITE PERILICU PRIJE NEGO ODETE U KREVET

Jedna od stvari koje ne volimo ujutro je da nas dočeka prljava kuhinja ili neoprano posuđe. Ili, primjerice, čaše i tanjurići u blagovaonici i dnevnom boravku. Uvedite običaj da ne idete na spavanje dok ne stavite posuđe u perilicu i upogonite je. Ujutro, dok kuhate kavu ili spravljate sok ispraznite perilicu.

Ova mala ‘pobjeda’ čini da posve drugačije doživimo početak dana, osjećajući se rasterećeno i raspoloženo.

s praznom perilicom posuđa odmah izgleda drugačije.

 

 

Foto: El Mueble

 

Komentari