SVAKA KUHINJA TREBA DAŠAK LUKSUZA: na primjerima studija Mirjane Mikulec pogledajte kako ga možete postići

Pored funkcionalnosti, stila i izgleda u kuhinjama se traži i – pozitivan dojam. On je ono što kuhinju može činiti privlačnijom i ljepšom. A trenutno je, pored topline, vrlo poželjan dojam luksuza. Saznajte na koje sve načine ga možete ostvariti u centralnoj prostoriji svoga doma!

 

 

 

Kuhinje koje odišu elegancijom, profinjenošću i luksuzom sve su popularnije. Možda nam se na prvu čini da su luksuzne kuhinje zahtjevnije za održavanje i da nisu za svakodnevno korištenje pa i da bi možda mogle djelovati prenapadno. No, pomnim odabirom materijala i detalja možete postići dojam luksuza i imati kuhinju koja neće biti osjetljiva. Pored toga, luksuz ne mora dominirati da bi se stvorio dojam njegove prisutnosti, a isto tako, možete ga uklopiti u sve stilove. Naročito je luksuz dobrodošao u minimalističke kuhinje – jedan ili dva elementa koja donose luksuz podići će cijeli prostor i spasiti ga od bezličnosti.

Za inspiraciju, nudimo vam četiri kuhinje po mjeri koje odišu luksuzom i koje je studio Mirjana Mikulec interijeri kreirao koristeći asortiman Elgrada.


 

1. SJAJNE POVRŠINE

Luksuz najjednostavnije možemo postići kada je kuhinjski namještaj visokog sjaja, čak i onda kada takve površine ne dominiraju i kada je kuhinja dizajnirana u minimalističkom stilu, u neutralnim nijansama. U to se možete uvjeriti na primjeru prostrane kuhinje koja odiše modernim minimalizmom, ali istovremeno i luksuzom.

Mat površinama od feniksa, laminata dekora drveta i pet mata, dodan je luksuzni Laminam s uzorkom mramora. Od njega su napravljeni kuhinjski otok kao i zidna obloga u uvučenom dijelu kuhinje.

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / FOTO: DARKO MIHALIĆ

Osim što je Laminam visokog sjaja, ovdje dolazi u uzorku mramora, koji donosi eleganciju i luksuz.

Laminam je tehnološki napredan materijal, keramičke ploče od minerala na bazi porculana, iznimno otporan na habanje i oštećenja. Njegova specifičnost je da dolazi u pločama velikog formata 3240×1620 mm čije dimenzije prilagođavate svojoj kuhinji.

Sve ovo, pored navedenog, čini Laminam profinjenim i pročišćenim materijalom, koji je moguće stavljati i u eksterijer.

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / FOTO: DARKO MIHALIĆ

2. FRONTE S UKLADAMA

Pored uzorka mramora na radnoj površini i kuhinjskom otoku, luksuz je u ovoj kuhinji postignut i detaljima – elegantnom i pomalo futurističkom napom visokog sjaja, rasvjetom, ali i frontama na ormarićima u kuhinjskom otoku kao i ugradbenom ormaru (nalijevo od otoka) koji imaju uklade.

Uklade su ustvari profilacije na lakiranom medijapanu koje imaju efekt lajsni. One su specifične za starinske, vintage prostore i često ih možemo vidjeti u kuhinjama koje odišu tim štihom.

 

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / FOTO: DARKO MIHALIĆ

Istovremeno, uklade odaju eleganciju i dojam da je kuhinja raskošna i skupa, a odabirom svijetlih ili tamnih neutralnih nijansi (bijele, svijetlo bež, sive ili crne) pojačat ćete taj dojam. U ovim neutralnim tonovima djeluju svakako otmjenije, a taj dojam podići će ručke na frontama.

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / FOTO: DARKO MIHALIĆ

 


3. CRNA & DEKOR DRVETA

 

Drvo, bilo da je riječ o uzorku ili prirodnom materijalu, načelno unosi toplinu u interijer, pa tako i kuhinju. No, to nije jedina njegova karakteristika. Pravim kombiniranjem s drugim materijalima, bojama kao i pravim odabirom samog uzorka drva može se postići luksuzni dojam u kuhinji. Stoga je ovaj prijedlog za sve one koji bi rado imali drvo u ovoj prostoriji koja će time prizivati i pravu atmosferu doma.

Ovdje, u modernoj i funkcionalnoj kuhinji minimalističkog dizajna odabran je iveral s uzorkom drveta za dio fronti ormarića te kombiniran s Getacoreom u crnoj boji koji se nalazi na radnim plohama i kuhinjskom otoku. Nježna i profinjena nijansa smeđe na uzorku drveta kao i sjaj tamnog Getacorea unijeli su dojam luksuza i otmjenosti.

 

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / FOTO: DARKO MIHALIĆ

Ova kuhinja je primjer kako povoljnijim pločastim materijalima, kao što je iveral, možete ostvariti ovaj dojam, birajući uzorke drveta ili pak mramora. Getacore je pak moderni, tzv. solid surface materijal koji ima jednu sjajnu osobinu: identičan je po cijelom presjeku te ima mogućnost spajanja, bez vidljivih spojeva što stvara dojam da je kuhinja ili neki njezin dio kompaktan, napravljen od jednog komada. Možete ga birati u boji ili nekom od uzoraka, između ostaloga kamena i mramora.

Pored toga, nije zahtjevan za održavanje, otporan je na mrlje i oštećenja te je vrlo dugotrajan. Isto tako, njegova tehnološki napredna svojstva omogućuju da se oštećenja mogu popraviti termičkom obradom.

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / FOTO: DARKO MIHALIĆ

 

 


4. EFEKT OGLEDALA

Posljednja kuhinja koju vam predstavljamo objedinjuje više elemenata koji su prethodno spomenuti kao primjer luksuza. Ovdje se možete uvjeriti kako u modernoj kuhinji koja je istovremeno nadahnuta klasikom funkcionira luksuz prisutan na različite načine.

Umjesto klasičnih keramičkih pločica na zid je stavljena elegantna i prozračna ploča od Laminama s uzorkom mramora. Ovaj materijal visokog sjaja nalazi se i na radnim plohama – onoj na kojoj su ugrađeni kuhalo i sudoper te na kuhinjskom otoku.

 

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / FOTO: SANJA JAGATIĆ

Dodatni element koji daje luksuz je također jedna sjajna površina. Korišteno je ogledalo koje se nalijepilo na fronte od medijapana. Ovakva površina nalazi se i na frontama kuhinjskog šanka. Bakreni odsjaj koje ima staklo dao je šarm klasike te stvorio dinamiku reflektirajući objekte iz okoline.

 

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / FOTO: SANJA JAGATIĆ

Ploče visokog sjaja s efektom ogledala možete nanijeti i na iveral, što je po cijeni prihvatljivija opcija, a svakako vrijedi razmisliti i o Acrylu visokog sjaja koji se nanosi na medijapan odnosno MDF ploče. U ovoj posljednjoj varijanti dobit ćete stabilniju površinu i veći efekt sjaja.

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / FOTO: SANJA JAGATIĆ

 

 

PROMO

Komentari