UREĐENJE APARTMANA: najnoviji trendovi i savjeti za prostor bez mane

Proljeće je vrijeme kada se posvećujemo i (pre)uređivanju apartmana i vikendica u kojima privremeno boravimo ili ih iznajmljujemo. Donosimo super trendi ideje i savjete za uređenje apartmana i vikendica.

 


Apartmani i vikendice su naši privremeni domovi i za mnoge prava utočišta u kojima provodimo slobode dane u tjednu, kao i godišnje odmore. Nerijetko te svoje male oaze i iznajmljujemo turistima, naročito ako se nalaze na obali ili u mjestu koje je omiljena destinacija za odmor.

Uređenje apartmana, vikendica i sličnih prostora zahtijeva nešto drugačiji pristup nego kada uređujemo životne prostore u kojima stalno boravimo. Kako je riječ o uglavnom interijerima manje kvadrature, potrebno je optimalno iskoristiti svaki centimetar prostora te, ako ga iznajmljujemo, učiniti privlačnim potencijalnim gostima.

U suradnji s Bauhausom donosimo vam trendove i ideje za uređenje apartmana i vikendica bez mane!

Foto: Bauhaus

Uložite u podove

Kada uređujete apartman, vrijedi pravilo kao i stalni dom – krenite od osnova. To se prije svega odnosi na zidne i podne obloge a zatim namještaj, i to one osnovne komade poput stola, stolica, garniture za sjedenje, ležaja…

Kada su podne obloge u pitanju, mnogi se odlučuju za keramiku, što je jako dobro zbog praktičnosti i jednostavnog održavanja, posebno ako su apartman ili vikendica na moru i kada je riječ o eksterijeru – balkonu ili terasi.

VODIČ ZA PODNE OBLOGE: pronađite idealan pod za svaku prostoriju vašega doma

FOTO: BAUHAUS

Razmislite svakako i o novim modelima laminata, budući da su vrlo otporni na vlagu, a izgledaju lijepo kao i parket. Ovo je trendi podna obloga koja će privući goste!

Izvrsno rješenje je kompletan prostor obložiti jednom oblogom. Tako se stvara dojam kompaktnog, kontinuiranog prostora kojeg je usto lakše održavati.

Foto: Bauhaus

Pomno birajte osnovne komade namještaja

Uz podne obloge, osnovni komadi namještaja su oni elementi u koje se isplati uložiti jer se najviše koriste i trebali bi trajati što duže. Stoga odabiru ovakvih komada posvetite više pažnje i birajte materijale, uzorke i boje koji su praktični, manje osjetljivi i time manje zahtjevni za održavanje.

Primjerice, ako je riječ o apartmanu na moru, svakako razmislite o stolicama od kvalitetne plastike ili metala, kao i sofi koja nije posve svijetle boje kako bi se mrlje manje vidjele. Drveni stolovi također su dobro rješenje zbog otpornosti na habanje i manje zahtjevnosti za održavanje. Također, donose i toplinu i udobnost u prostor.

Foto: Bauhaus

Blok kuhinja – najbolje rješenje

Blok kuhinje već dugo su u trendu, naročito kada je riječ o malim prostorima, kao i onima koji su namijenjeni za najam ili privremeni boravak.

Obično kada smo na godišnjem manje boravimo u kuhinji, a više na terasi ili vani. Kuhamo manje, više odmaramo i jedemo vani, a takve navike, naravno, imaju i turisti pa je nepotrebno planirati veliku kuhinju.

Blok kuhinje štede dragocjeni prostor, kompaktne su i nemaju previše kvadrata, no imaju sve potrebno – radnu površinu, uređaje i prostor za pohranu. Jedini element koji bi trebao biti veći jest hladnjak. Oni hladnjaci malih dimenzija nikad nisu dobra opcija, pa ni u apartmanima, pa vodite o tome računa kada je posrijedi uređenje apartmana.

SVE O DIZAJNU MALE KUHINJE: super savjeti kojima ćete iz ovog prostora izvući maksimum

Foto: Bauhaus

Praktična rješenja s visokom dozom estetike

U privremenim domovima funkcionalnost i praktičnost su prioritet, naglasak je na osnovnim elementima i jednostavnosti uređenja.

No, kako svi volimo da su nam prostori u kojima barem i nakratko boravimo topli i ugodni te da imaju atmosferu doma, potrebno je misliti o estetici. Prije svega o stilu kojeg želimo postići te o bojama, uzorcima i samom dizajnu namještaja.

Malim praktičnim elementima poput kutija, taburea, zidnih polica ili primjerice tapeciranih uzglavlja, koji su usto svi u trendu imat ćete uporabne i višenamjenske elemente u interijeru, ali i stvoriti visoku dozu estetike i atmosfere. Tabure može biti i noćni ormarić te element za sjedenje na terasi ili u hodniku za odlaganje modnih dodataka. Također, i zidna polica može poslužiti kao noćni ormarić.

Foto: Bauhaus

Poželjno je da ovi manji praktični detalji plijene pažnju svojim dizajnom kao i odabirom boja i uzoraka.

Također, razmislite o intenzivnijim bojama na zidovima, koji će bolje istaknuti namještaj, detalje te donijeti karakter prostoru kada je u pitanju uređenje apartmana.

MOŽETE IH SAMI POSTAVITI: gotovi ukrasni paneli za svaku prostoriju doma

Foto: Bauhaus

Funkcionalna kupaonica sa stilom

Apartmani i vikendice imaju kupaonice vrlo male površine pa je potrebno dobro isplanirati prostor. Kao i uvijek, krenite od osnovnih elemenata, čiji će dizajn, uz dodatke poput galanterije i ručnika te košara i rasvjete donijeti stil i atmosferu male svježe oaze.

Tuš kabine svakako su bolje rješenje od kada. One zauzimaju više mjesta, a pored toga manje odgovaraju našim navikama kada smo na godišnjem odmoru.

U trendu je walk-in tuš koji je iznimno praktičan za održavanje, a usto stvara dojam prostornosti, baš kao i staklena pregrada s crnim metalnim profilima. Prostor za pohranu u kupaonicama ćete osigurati ormarićima ispod umivaonika, zidnim policama i praktičnim i originalnim ljestvama.

5 savjeta za uređenje male kupaonice. Maksimalno iskorištene, funkcionalne i sa stilom!

Foto: Bauhaus

Terasa ili balkon kao produženi dnevni boravak

Eksterijer je u prostoru za odmor gotovo jednako bitan kao i interijer. Na njemu se boravi kada god to prilike dopuste – a ako je ljeto u pitanju, onda je to svaki dan i cijeli dan. Balkon, terasa ili vrt stoga su produženi dnevni prostor – blagovaonica i dnevni boravak.

Funkcionalan i ukusno uređen balkon ili terasa pravi su mamac za goste! Vodite računa o dobroj organizaciji prostora, posebno ako je mala površina u pitanju. Ako stavite previše elemenata, tada ćete se teško kretati prostorom te on neće djelovati nimalo atraktivno.

U manjim eksterijerima birajte manje, jednostavno dizajnirane komade namještaja, naročito one sklopive i višenamjenske.

Foto: Bauhaus

Za male vanjske prostore birajte stol i stolice na sklapanje, ili modele stolova koji se mogu pričvrstiti na zid, pa po potrebi sklopiti. Na balkonima i terasama uvijek su dobrodošle klupe i taburei kao mjesta za sjedenje, ali i pohranu stvari ispod sjedišta,.

I svakako, ako vam kvadrati dopuštaju, unesite atraktivne elemente za uživanje i opuštanje koji donose lounge atmosferu, poput ljuljački. Oni će biti moćni saveznici svakom eksterijeru!

Foto: Bauhaus

PROMO

Komentari