NOVA SOFA ILI KUTNA GARNITURA: u 5 koraka otkrivamo na što trebate obratiti pozornost pri kupnji

Nije lako odabrati sofu ili kutnu garnituru za svoj dnevni boravak. Riječ je velikom financijskom izdatku, a izbor ovog namještaja, u kojem provodimo većinu slobodnog vremena je ogroman. Zato je posve prirodno da želimo napraviti dobar izbor. Imamo pet savjeta koji će vam olakšati potragu!

 


Sofa kao i kutna garnitura je onaj element u dnevnoj sobi koji nam prvo privuče pažnju. Mnogi bi rekli i da je najvažniji. To je ujedno i omiljeni komad namještaja jer se na njemu opuštamo, čitamo, gledamo TV, družimo s obitelji i prijateljima… Zato, kao i zbog činjenice da je to veliki financijski izdatak, odabir novog sjedećeg elementa može biti pravi izazov.

No, niste uopće sigurni je li pravo vrijeme za novu sofu? U principu, sofa traje jako dugo. Dobar kauč od tkanine ima životni vijek od oko 7 do 15 godina, ovisno kako ga održavate. Kožni kauč odnosno kutna može trajati čak 20 godina. Kada je vrijeme da zamijenite stari kauč?

Foto: Sven Brandsma; Unsplash

Prije nego pročitate naše savjete koji će vam olakšati kupovinu sofe ili garniture, evo i nekoliko indikatora koji upućuju da je vrijeme za kupnju novog komada.

* Kad previše utonete u sjedište odnosno prostor za sjedenje na sofi.
* Ako čujete škripanje kad netko sjedne. To može značiti da je nešto oštećeno.
* Kada je tkanina istrošena i ima mrlje koje se ne mogu oprati.
* Kada ste spremni za nešto drugačije.

 

Foto: Sidekix media; Unsplash

1. POZICIJA SOFE ILI KUTNE GARNITURE

Početna točka potrage za novom sofom ili kutnom garniturom je otkrivanje gdje točno želite da bude. Najbolji položaj ovisi o obliku dnevne sobe i linijama gledanja. Gledate li često TV ili se više družite sjedeći za sofom ili pak više volite sjediti uz kamin? Ove navike određuju linije pogleda sa sofe. Usudite se razmišljati izvan okvira.

Sofa se često postavlja uza zid, ali može se postaviti i na sredinu sobe (ako je riječ o većoj sobi). Jeste li pronašli savršeno mjesto? Koja vrsta sofe najbolje odgovara: dvosjed, trosjed, kutna garnitura ili modularni kauč?

Savjet: imajte na umu proračun od samog početka. To čini izbor puno lakšim.

Foto: Spacejoy; Unsplash

2. KUTNA GARNITURA ILI TROSJED: DIMENZIJE

Drugi korak je određivanje točnih dimenzija. Ništa nije neskladnije od sofe koja jednostavno ne pristaje dnevnom boravku – bilo da ga posve zaguši ili se pak ‘izgubi’u njemu. U veliki dnevni boravak pristaje velika kutna garnitura, dok u malom boravku bolje stoji dvosjed s otomanom ili mini kutna garnitura reduciranog dizajna.

Foto: Freepik

Dakle, zgrabite metar i saznajte sljedeće dimenzije:

* Širina sjedećeg dijela i naslona.
* Hoće li (kutna) garnitura biti u kutu dnevne sobe? Zatim uzmite u obzir izbočene prozorske klupice i eventualne zavjese. Zavjesa treba najmanje 8 cm prostora da slobodno visi.
* Hoće li kauč biti pored stola za blagovanje ili kuhinjskog šanka? Spriječite da stolci udaraju u naslon sofe.
* Kod onih modela koji imaju ovu opciju. ne zaboravite izmjeriti površinu za kutnu garnituru i sofu kada se razvuku u ležaj. Lijepo je ako još uvijek možete proći pokraj njega.

Savjet: Niste sigurni da li sve odgovara? Pokrijte dimenzije trakom na podu. Tada odmah imate dobru sliku.

Foto: Yehleen Gaffney; Unsplash

3. ODABIR MATERIJALA

Kod sofa po mjeri možete birati između različitih tkanina, a birate ih ovisno o željama, potrebama i životnim navikama. Općenito, ove tkanine najčešće vidite na sofama i garniturama:

* Sintetička vlakna: najčešća je sintetička tkanina koja se sastoji od poliestera. Manje su osjetljivi na promjenu boje i prljanje. Praktično za domove s djecom!
* Prirodni materijali: sjetite se, na primjer, lana i pamuka. Vrlo lijepo izgledaju ako volite atraktivan, topao izgled. No, ove tkanine u pravilu imaju i veću cijenu.
* Fino ili grubo tkani tekstil: ako imate kućne ljubimce, fino tkani materijal može biti bolji izbor. Grubo tkanje daje sofi nešto više volumena, ali je također osjetljivije na kandže i mehanička oštećenja.

Foto: Minh Pham; Unsplash

*Veluri: sofa od baršuna je tu da ostane godinama.Velur svakoj sofi daje onaj tipični, luksuzni sjaj.
*Koža: savršena za hladan, industrijski interijer ili onaj elegatni. Postoje različite vrste kože za kauč. Od brušene kože, eko kože pa sve do kože duple debljine.

Foto: Michael Oxendine; Unsplash

4. STIL KOJI VOLITE

Za svaki stil uređenja postoji pravi model sofe. Kožni kauč ili kutna garnitura u boji konjaka za industrijski životni stil ili bež kauč s plišanom tkaninom za skandinavski dnevni boravak. Ili više volite romantično i usuđujete se imati ružičastu sofu?

Foto: Freepik

5. IZBOR BOJA

Konačno, boja je važan kriterij pri izboru. Svijetla boja može biti fantastična, ako se usudite. No, nije za domove s malom djecom. Jedino ako imate navlake koje se mogu skidati i pati.

Oker žuta, crvena, zelena ili plava – to su također sve odvažni odabiri. Pametno je odabrati bezvremensku nijansu boje koja vam neće tako brzo dosaditi kao i boju koja je u skladu s vašim životnim navikama i dobi osoba koje žive u kući.

Foto: Spacejoy; Unsplash

Naravno, možete igrati i na sigurno sa sivom sofom. Uvijek je dobar i vrlo ga je lako uljepšati udobnim jastučićima i šarenim kockama.

Foto: Freepik

 

Foto: Sidekix Media, Unsplash
Foto: Pickawood; Unsplash
Komentari