Ideje, savjeti i trikovi za opremanje malih prostora

Mali prostori, velik izazov – gotovo svatko tko se susreo s opremanjem prostora skromne kvadrature zasigurno se uvjerio u to. Ipak, to n znači da mali prostori ne mogu izgledati dobro. Ključ je pravilno iskorištavanje svakog centimetra, a u tome će vam pomoći nekoliko savjeta i trikova.

Foto: Fredrik J Karlsson
Foto: Fredrik J Karlsson

Često ističemo da je pravilna rasvjeta ključ lijepog i dobro osmišljenog interijera. Svjetlost je ta koja definira raspoloženje, čini prostor vizualno većim i napokon naglašava njegovu ljepotu. Prozori, bilo klasični ili krovni osigurat će dovoljno svjetlosti tijekom dana, a za večernje sate tu uskaču rasvjetna tijela – ona primarna, funkcionalna, ali i dekorativna, ambijentalna koja će pored svjetlosti stvoriti i atmosferu. Da bi se svjetlost pravilno rasporedila u prostoru dobar je izbor staklena opeka i prozirni materijali koji su gotovo nevidljivi.

Općenito je pravilo da mali prostori vole svjetle boje i jednostavan namještaj. No, prostorija u kojoj si možete dati oduška je kupaonica koja će dobro izgledati u hramrim intenzivnim ili tamnim i neobčnim bojama.

http://www.alvhemmakleri.se/
Foto: Fredrik J Karlsson

Kada su u pitanju male spavaće sobe, kreveti na razvlačenje nisu jedini izbor. Kreveti koji u svom postolju sadrže skladišni prostor i oni zidni varijante su o kojima svakako vrijedi razmisliti. Korisnim će se svakako pokazati i multifunkcionalnan namještaj – tabure koji se u trenu pretvara u dodatni ležaj, krevet s ladicama u podnožju, škrinja koja služi kao stolić ili pak sklopivi stolovi i stolice primjeri su komada namještaja koji svojim namjenama štede i mjesto i novac. Ovakav namještaj sobito je koristan u dječjim sobama jer te prostorije imaju nekoliko namjena – spavanje, igranje, druženje, učenje i slično. Jednako dobra alternativa je svakako namještaj po mjeri.

Ako ne objedujete kod kuće ili ne kuhate često, blagovaonski stol možete zamijeniti šankom ili pak kuhinjskim otokom.

Projekt: Evgenija Anfilova
Projekt: Evgenija Anfilova

Bilo da muku mučite s određenom prostorijom ili pak s cijelim čivornim prostorom, uz ove ste savjete korak bliže ka funkcionalnom i dobro iskorištenom životnom prostoru.

Komentari