Planirate preuređenje stana? Evo zašto vam treba savjet arhitekta i stilista interijera

Danas se skoro sve može naći online te se mnogi sami okušaju u preuređenju prostora – više ili manje uspješno. No, kako bi imali jasnu viziju što želite postići u interijeru, tu će vam svakako pomoći savjet arhitekta ali i dizajnera interijera.

 

Odlučili ste se za preuređenje stana? Odlično! Nakon što ste si u glavi barem okvirno razjasnili što biste htjeli, te skicirali svoje ideje, svakako na papir treba staviti i budžet kojim raspolažete.

Nakon osnovnih stvari, uvijek je preporučljivo savjetovati se sa stručnom osobom – posebno ako su veliki zahvati u pitanju, nosivi zidovi kao i ideje da jednosobni stan pretvorite u dvosobni i slično. Arhitekt vam svakako može pomoći da stvorite funkcionalniji prostor, osim toga – tako ćete dobiti i interijer koji će biti potpuno prilagođen vama.

Stručne osobe mogu predvidjeti situacije u adaptaciji koje laik teže može prepoznati. Također, stručnjak će vas upozoriti na čemu nipošto ne treba štedjeti i koji su materijali, boje i vrsta namještaja najbolja za određeni prostor. Dobra komunikacija između arhitekata i klijenata pritom je i ključ uspješne adaptacije. Što ste vi kao klijent konkretniji i slušate savjete arhitekata koji rade u vašu korist, to će i krajnji rezultat biti bolji.

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / FOTO: DARKO MIHALIĆ

Arhitekti iz studija Mirjana Mikulec Interijeri svakodnevno su u komunikaciji s klijentima, te jako dobro znaju kako se početna ideja nerijetko razlikuje od stvarnog rezultata.

Sve kreće od tlocrta. Mjerenje je nužno, kao i uvid u postojeće stanje na licu mjesta. Nakon toga radi se idejni projekt, u kojem arhitekt surađuje s dizajnerom kako bi razvili ukus klijenta i kako bi u konačnici dobili najbolje tlocrtnog rješenja. Ako vam treba savjet, možete se javiti na mail info@mmi.hr i zatražiti svoj termin.

Tlocrt stana u Križanićevoj, Zagreb / Projekt studio Mirjana Mikulec interijeri

U idejnom planu su detaljno razrađene sve potrebne instalacije, odabir i pozicije rasvjetnih tijela, sanitarnih elemenata, stolarija, bravarija… Tek nakon toga dolazi izrada troškovnika građevinskih radova i avantura preobrazbe vašeg interijera može početi.

Arhitekti DAVOR VILUPEK, SUNČICA MASTELIĆ IVIĆ i MARIJA ČONDIĆ koji su ujedno i predavači u školi za dizajn interijera Mirjane Mikulec

Ako nemate većih izmjena u tlocrtu, možda vam ipak treba usluga dizajnera interijera. Iako uglavnom imamo predodžbu o tome što bismo željeli promijeniti, vrlo je teško donijeti odluke o tome kako to točno učiniti – u tom trenutku na scenu stupa dizajner interijera.

Uvriježeno je misliti da se posao dizajnera unutarnjeg uređenja sastoji samo od  odlučivanja o bojama zidova, materijalima i obliku namještaja, dekorativnih elemenata te njihovom razmještaju. On je, međutim, puno kompleksniji.

 

Dizajnerica interijera Mirjana Mikulec Foto: John Pavlish

Mirjana Mikulec rado je istaknula četiri najvažnije faze koje prate proces uređenja interijera:

 

1. Razgovor s klijentom je ključna i početna faza uređenja

U središtu unutarnjeg uređenja uvijek se nalaze želje i vizije vlasnika, stoga dizajner interijera mora biti dobro slušati i razumjeti potrebe svog klijenta.

2. Izrada nacrta idejnih prijedloga

Nakon odobrenja naručitelja projekta, dizajner kreće u potragu za konkretnim predmetima i namještajem, pri čemu je još zadužen za pregovore o cijeni, dostavnim rokovima i sličnim detaljima kasnije izvedbe.

3. Koordiniranje kompletne izvedbe

Dizajner je zadužen za koordiniranje kompletne izvedbe idejnog rješenja, usko surađuje s arhitektima, građevinskim tehničarima i ostalim specijaliziranim majstorima.

4. Konačna provjera

Dizajner interijera u završnoj fazi mora provjeriti ako je sve u redu te je li svaki element idejnog projekta na svom mjestu i u skladu sa željama vlasnika prostora.

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / FOTO: IVAN ČREPIĆ

Uređenje interijera je proces prilagođavanja prostora vašim životnim i estetskim potrebama, bez obzira da li se radi o upotrebi skupih ili manje skupih proizvoda. Prostor mora biti u službi vas, nikako obrnuto.


3D VIZUALIZACIJA

Ako ste ikada angažirali tvrtku koja se bavi arhitekturom ili pak dizajnom interijera, jedna od osnovnih stavki zasigurno je i 3D vizualizacija – važan je to korak u osmišljavanju interijera jer u konačnici može smanjiti promjene pri samim radovima i time uštedjeti vrijeme i novac.

Vizualizacija životnog prostora na samom početku, prije radova, pomoći će vam da točno znate što dobivate, zašto i kako. Ne želite da nakon plaćenog idejnog projekta, početka radova i polaganja keramike shvatite da vam se možda baš i ne sviđa kako izgleda u kupaonici, zar ne?

Renderi projekta za stan u Zagrebu, Studio Mirjana Mikulec interijeri

Ako s druge strane vidite uređivanje interijera kao izazov i svoju strast, te se želite dodatno educirati u tom smjeru, onda je Škola za dizajn interijera Mirjane Mikulec pravo mjesto za vas.

Upisi za Stilista interijera su u tijeku, a uskoro kreću i upisi za Dizajnera interijera. Više informacija dostupno je na webu škole, a možete se javiti i direktno na mail skoladizajna@mmi.hr

Škola za dizajn interijera Mirjane Mikulec Foto: Rajna Raguž
Komentari