STIŽE PRINOVA? Donosimo 6 koraka do savršene sobe za bebu

Jedan od ljepših, ali i zahtjevnijih zadataka za mnoge roditelje koji iščekuju prinovu svakako je opremanje sobe za bebe. Olakšajte si ovaj zadatak uz naše savjete i izbor ključnih komada.

 

 


Dječje su sobe, baš kao i sobe za bebe, uvijek pravi izazov za uređenje, ne samo laicima, već i onima s podužim stažem u kreiranju interijera. Obično riječ o manjim prostorijama koje trebaju zadovoljiti niz funkcija poput spavanja, igranja, učenja ili pak zabave.

Istovremeno, potrebno je odabrati komade namještaja koji će “rasti” s vašim najmlađima i pritom zadovoljiti njihov ukus i želje. Stavimo li sve to na papir, ne čudi što mnogim roditeljima opremanje ove sobe predstavlja najveći užitak, ali i zadaje glavobolju.

Foto: Kyddo essentials

1. korak: Odredite budžet (i pridržavajte ga se)

Da biste sobu opremili lijepo i funkcionalno, važno je u startu odrediti budžet kojim raspolažete. Bio on veći ili manji, određivanje svote koju možete potrošiti olakšat će vam organizaciju troškova i spriječiti nepotrebne izdatke.

Pritom, imat ćete i jasnu sliku o tome koje si komade možete priuštiti, a koje ne. Tako na kraju nećete završiti s predivnim krevetićem za vašu bebu, ali bez primjerice ormara ili komode.

Soba za bebu Foto: Irregular Dots Wall / Etsy

2. korak: Stil i inspiracija

Prije no što krenete u kupovinu, dobro je potražiti inspiraciju i ideje. Zavirite na Instagram i Pinterest, obiđite nekoliko trgovina s namještajem i dodacima za uređenje sobe za bebe, a nemojte zanemariti ni online shopove, DIY projekte ili pak lokalne sajmove i buvljake. Najgore što možete napraviti je otići u prvu trgovinu i ondje kupiti sve. Istražite tržište prije bilo kakve kupovine i imajte jasnu viziju o tome kako želite da soba izgleda.

Foto: H&M Home

Ratan: idealan materijal za ljetni makeover doma, vikendice, terase…


3. korak: Odredite rok

Mnogim je mamama rok termin poroda, no želite li dočekati isti u miru i bez stresa, predlažemo da krenete što ranije. To ne znači nužno da odmah morate krenuti s radovima i kupovinom, ali dobro je imati dovoljno vremena da biste zaista i pronašli sve ono što ste zamislili.

Ako si zadate pretijesan rok za dovršetak uređenja, vjerojatno ćete naići na duge rokove izrade ili isporuke, nemogućnost pronalaska baš onoga što ste zamislili, propustiti akcije, ali i naići na druge probleme koji neminovno vode u kompromise. Dovoljno dugi rok omogućit će vam i da pratite akcije ili sniženja, a možda i naiđete na super komad po boljoj cijeni nego u prvoj trgovini u koju ste ušli.

Foto: Houzz

4. korak: Funkcionalnost prije svega

Znamo da su namještaj i ostali komadi za uređenje dječje sobe naprosto neodoljivi, ali važno je cijelo vrijeme na umu imati funkcionalnost. Ako možete, predlažemo da odmah investirate u namještaj po mjeri, pogotovo kada je riječ o ormarima i komodama. Ako tako nešto ne dolazi u obzir, ništa zato. Možete pronaći i odlične gotove komade.

U oba slučaja, neka vam vodilja bude jednostavnost i neutralna paleta boja. Osnovni komadi poput ormara najbolje će izgledati u bijeloj, sivoj ili nekoj drugoj svijetloj i neutralnoj boji.

S druge pak strane, komade namještaja koje nećete koristiti baš toliko dugo možete slobodno iskoristiti kao stilske akcente. Primjerice, kolijevka za bebe ili komoda za previjanje neće vam biti potrebne dugi niz godina, pa se slobodno poigrajte stilom i bojama.

Foto: H&M Home

5. korak: Na čemu uštedjeti, a na što izdvojiti koju kunu više

Ovdje je formula jednostavna – što duže ćete koristiti komad opreme za bebe, to više novca vrijedi uložiti. Investirajte u ključne i trajne komade. Budžet koji vam preostane iskoristite za dekorativne dodatke i komade namještaja koji vam nakon faze novorođenčeta više neće biti toliko potrebni ili koje možete lako zamijeniti. Isto tako, dobro je investirati i u neke stilske akcente u sobi.

Na primjer, simpatični tepih ili dobra tapeta uvelike će vam olakšati uređenje sobe za bebe, kao i bilo koje druge prostorije. Iako možda odaberete onu skuplju tapetu, znajte da je možete postaviti samo na manji dio zida pa i time uštedjeti novac bez žrtvovanja stila koji ste odredili.

Foto: Natalie Gisborne Design

6. korak: Vrijeme je za dekoraciju!

Ovo je vjerojatno onaj korak koji nam je svima najdraži. Znamo da je doista teško odoljeti svim divnim ukrasima za dječju sobu, no budite racionalni. Primjerice, mnoge ukrase možete sami izraditi, nešto ćete vjerojatno dobiti od prijatelja i rodbine, a dio dekorativnih dodataka možete i jednostavno “preseliti” iz drugih prostorija svog doma.

Foto: Architecture & Design

Ne zanemarite i šarm komada namještaja koje možete preurediti i tako dobiti originalne komade i ukrase. Jedino na što morate paziti je da se držite unaprijed zadanog stila kako bi soba doista izgledala onako kako ste i zamislili.

U našoj galeriji potražite ključne komade koji će sobe za bebe prevoriti u pravo carstvo za vaše novorođenče.

 

Foto: BERMBACH Handcrafted

 

Komentari