MALA ZELENA OAZA: ovo su najotpornije biljke za vaš balkon ili terasu

Kampanjac ste i čekate zadnji tren za uređenje svog balkona? Ne brinite, nikako niste jedini. Pritom, ako baš i niste na ti s brigom o biljkama, donosimo izbor onih koje će zasigurno preživjeti vašu (ne)brigu.

 


Mala zelena oaza usred gradskog asfalta san je mnogih – idealno je mjesto za ispijanje jutarnje kave, hvatanje proljetnih zraka sunca, ispijanje koktela s prijateljima ili pak za uživanje u čaši vina nakon napornog radnog dana.

No, da bi užitak bio potpun, valja se pobrinuti o izgledu balkona ili terase, a najbolji ukras ovom dijelu doma definitivno su biljke. Odabir onih idealnih ovisi, dakako, o sezoni, ali i o vašem umijeću brige oko biljaka. Mnogi lijepi primjerci zahtjevaju konstantnu birgu i pažnju pa, spadate li među one koji zaborave zaliti cvijeće na dva-tri mjeseca, ove primjerke radije zaobiđite, ma koliko vam se svidjeli.

Ipak, to ne znači da ste osuđeni na umjetno bilje, upravo suprotno – postoji niz biljaka koje jednostavno vole da na njih zaboravite, a mi vam donosimo koje su to!

SUKULENTI

Foto: Queen of Succulents

Ako ste odmah pomislili na kaktuse, dajte nam priliku da pojasnimo – sukulenti nisu samo bodljikavi mesnati primjerci koji krase gotovo svaki dom, već cijeli nizraznolikog bilja kojima je zajednički nazivnik mesnato lišće i drugi dijelovi. Dolaze u raznim bojama i veličinama, no ono najbolje jest da ne vole i ne trebaju puno vaše pažnje. Za rast je obično ključno da ih jednostavno ostavite na miru.

Osim što svoj balkon možete ukrasiti nizom malenih kaktusa i drugih sukulenata, možete i odabrati jedan veći primjerak koji će dominirati vašim balkonom i biti pravi statement komad. Veći primjerci obično su i skuplji, no svojim izgledom i efektom koji ostavljaju definitivno opravdavaju cijenu.

SVEKRVIN JEZIK

Foto: afloral.com

Ova hit biljka povratnica iz sedamdesetih trenutno uživa golemu populanost. To ni ne čudi jer, osim što sjajno izgleda, sanseverija je i vrlo otporna biljka koja zaista ne traži puno brige i pažnje.

No, osim u interijeru, ova biljka sjajno će izgledati i na vašem balkonu tijekom ljetnih mjeseci. Odaberite sjenovito mjesto, izbjegavajte direktno sunce, previše vode i – to je to.

MASLINA

Foto: @Monikh

Želite li instant dozu Mediterana na svom balkonu, malina je savršen odabir. Ova tradicionalna biljka sve se češće uzgaja i kao lončanica pa, tražite li wow efekt, stablo masline odličan je kandidat. Pritom, jednostavno se i uzgaja. U varijanti lončanice, stablo masline ne treba često zalijevati, najbolje prema potrebi. Kada se zemlja posuši, zalijte je otprilike jednom tjedno, s manjom količinom vode. Nakon toplih mjeseci, maslini je potrebna faza mirovanja, što znači da je jednostavno možete ostaviti na balkonu do iduće tople sezone.

Ipak, s obzirom na to da je riječ o pravom stablu, imajte na umu da je maslinu potrebno i orezivati, i to krajem ljeta ili početkom jeseni. Zatim slijedi spomenuta faza mirovanja u kojoj joj je potrebno dovoljno svjetla i niža temperatura kako bi u proljeće ponovo zasjala u punom sjaju.

BEGONIJA

Foto: Ball Horticulture

Neokrunjena kraljica svih balkona, begonija je jedan od najboljih izbora za ukrašavanje vaše zelene oaze. Ova svima poznata biljka jednostavno se održava, ne zahtjeva puno brige, a zauzvrat njeno cvijeće šareni vaš balkon ili terasu. Pritom je i nije teško nabaviti, možete je pronaći u svakoj trgovini biljem, na tržnici i sl. Sjajno, zar ne?

LAVANDA

lavanda
Foto: buytengewoon.nl

Prepoznatljive ljubičaste boje i još prepoznatljivijeg mirisa, lavanda je savršen dodatak vašem balkonu, pogotovo ako volite biljek koje cvatu. Iako ima niz sorti i vrsta, koju god da odaberete, jednostavna je za održavanje. Ne traži puno vode i voli biti na suncu. Zauzvrat, osim što će divno mirisati, može vam poslužiti i za druge stvari zahvaljujući svojim ljekovitim svojstvima.

PELARGONIJA

pelargonija
Foto: House Beautiful

Uz begoniju, jedna od najpopularnijih cvatućih biljaka za balkon. Dapače, ne znamo postoji li balkon ili u terasa u hrvatskoj i šire bez jedne od ovih prepoznaljivih biljaka. Popularnost duguje velikom izboru različitih boja i svojoj otposrnosti

Komentari